Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Vällagat och straight vid Sankt Eriksplan

Svartrötter.
Svartrötter.
Havskräftstjärtar.
Havskräftstjärtar.
Råbiff.
Råbiff.
Glace au four.
Glace au four.

Testat: Portal

— Smakfullt och blont. Ungefär lika blond publik. Barnvänligt. Modernt svenskt med franska inslag.
Sankt Eriksplan 1, Vasastan
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Det verkar vara i Vasastan man skaffar lokal om man blivit Årets kock och vill öppna eget. På Roslagsgatan finns Filip Fasténs Agrikultur och på Västmannagatan Tom Sjöstedts och Daniel Räms Lilla Ego. Klas Lindberg fick utmärkelsen 2012 och i augusti öppnade han sitt Portal i den gamla thaikroglokalen bredvid nedgången till Atlasområdet.

ANNONS

Stället har redan blivit poppis och Gourmé och Gourmand lyckas inte knipa bord förrän vid nio. Gourmand kastar sig utsvulten över sin råbiff (165 kronor) med klassiska tillbehör förutom att rödbetan är bakad samt mixad till kräm. Gott, med friskt och grovt skrapat kött för lagom tuggig konsistens.

Sallad (110 kronor) är tre spänstiga blad grönsallat med syrad grädde, syltade kantareller, öringrom, gräslök och krasse. Bladen rullas ihop runt fyllningen och sedan äter man dem i handen.

– Delikat, utbrister Gourmé. Lite som en vårrulle med svenska smaker. Fin balans av smaker och anpassat för säsongen.

Stekt kalvinnanlår (225 kronor) ligger i perfekt rosastekta skivor täckta av polka- och gulbeta, kantareller, friterad grönkål, spetskål, surkålsmajonnäs, dragonsmörsås.

– Tallriken ser ut som en skördefest, tycker Gourmand. Det är härligt med mat som både är vacker, god och får en att må bra.

Havskräftstjärtar (till dagspris) är klassiskt tillagade i en vinsmakande smörsås. Inte helt lyckat är att köket lagt även stora bitar bröd bland de förvisso spänstiga och välsmakande skaldjuren. Det gör rätten för stabbig även om man förstås gärna vill suga upp den fint balanserad såsen.

Då är svartrot med getostkräm, perfekta brytbönor och smörkokt mandel (195 kronor) är en mer angenäm bekantskap.

– Det är nästan de gröna rätterna som är allra bäst. Det är roligt att man kan få så vällagad vegetarisk mat på krogen nuförtiden, säger Gourmé.

Ändå är de lite förvånade över att en Årets kock inte tar ut svängarna mer. Det mesta är verkligen gott. Men det experimentella, som roar gästerna på Lilla Ego och Agrikultur, spelar en mindre roll. Här är det i stället vällagat och straight. Vilket i och för sig inte är illa.

ANNONS

De avslutar med en Glace au four (115 kronor) som ser ut som en förtjusande liten tårta. I botten en sockerkaka som dränks in rom som bränns av vid serveringen. Blåbärskompott och vaniljparfait. Rommen gör rätten lite vuxnare i smaken än den varit annars. Mycket smaskigt och gott.

Vill du hellre gå någon annan stans? Här finns våra senaste krogrecensioner.

Få stenkoll på helgen och läs de bästa reportagen från Mitt i Stockholm – prenumerera på vårt nyhetsbrev Fredagspepp!

Fakta

Portal,

PORTAL

Betyg: Gourmé: 4, Gourmand: 4

Adress: Sankt Eriksplan 1

Kök: Modernt svenskt med franska inslag.

Miljö: Smakfullt och blont. Ungefär lika blond publik. Barnvänligt.

Vegetariskt: Ja. Och det är bra.

Pris: Varmrätter 175–265 kronor.

Sankt Eriksplan 1, 113 20 Stockholm, Sverige