Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Kusinerna som bytte Marseille mot Hornsberg

Kusinerna Florent och Dieudonné Berge.
Kusinerna Florent och Dieudonné Berge.

Kusinerna Florent och Dieudonné Berge från Marseille har återförenats i Hornsberg.
Nu öppnar de ett rotisseri som ska kännas som ditt vardagsrum.
– Det är lite fast food men med ekologiska och närproducerade råvaror, säger Florent Berge.

ANNONS

Restaurangerna fortsätter att poppa upp i Hornsberg. Bakom det senaste tillskottet, rotisseriet La Bergerie på Nordenflychtsvägen, står två franska kusiner från Marseille.

– Vi letade i över i ett år efter en lokal som passade oss. Ett rotisseri i Frankrike brukar sälja maten på gatan och först tänkte vi oss ett jättelitet ställe men det blev det här istället, säger Florent Berge.

Ska vara som ett vardagsrum

Att sitta på La Bergerie ska vara lite som att vara i ett vardagsrum. Här finns en bokhylla, ett fotbollsspel och i ett hörn står ett piano. Stolarna och borden är alla olika och i högtalarna sjunger Joe Dassin ”Aux Champs-Elysées”.

– Vi är ingen fancy restaurang utan vi gillar mer den familjära känslan, säger Florent Berge.

– Vi har lagt ner mycket tid på Blocket. För oss är det viktigare att stolen du sitter på bär på en historia än att den är helt stabil, tillägger Dieudonné Berge.

Istället för att trycka in så många gäster som möjligt vid små bord satsar kusinerna Berge på att ha ett stort bord i mitten där många sällskap kan få samsas.

– Vi vill att alla ska dela. Bara det att man måste samsas om saltkaren och pepparn gör att det händer något, säger Dieudonné Berge.

Ska utvecklas steg för steg

Tidigare drev kusinerna Berge ett hippt ställe i Marseille som kombinerade klädförsäljning med bar. Men kärleken tog Florent till Sverige.

ANNONS

– Min fru är svenska och jobbar som bildlärare här. För mig kändes det roligt att kunna starta något nytt, säger Florent som nu bott i Sverige i fyra år.

Och nu återförenas han alltså med sin kusin Dieudonné. Efter en provmånad med lunch öppnar nu La Bergerie även för middag.

– Vi hade nästan slutat fundera på att jobba tillsammans igen men sedan tänkte jag att varför inte flytta till Sverige. Att skapa ett äkta rotisseri är annorlunda och något som kan funka, säger han.

Hornsbergs Strand, Stockholm, Sverige