Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Han gör landets godaste macka: ”Nu ska jag fira med fest”

Vinnaren Victor Lind tog revansch och kammade hem segern i årets mack-SM.
Vinnaren Victor Lind tog revansch och kammade hem segern i årets mack-SM.

Idag kom beskedet om vem som gör Sveriges godaste macka, under mack-SM på Stockholmsmässan i Älvsjö.

ANNONS

Vinnaren blev Viktor Lind från Malmö, som är delägare och kock på krogen Scandwich, som också finns i Stockholm.

Tävlingen avgjordes under fredagens final i mack-SM, där han deltog för andra året i rad.

– Det här känns såklart jättekul! Det betyder mycket att få ett kvitto på att det jag gör till vardags håller hög klass. Min ambition är att vara med och bidra till ett ökat intresse för mackan som måltid, en macka kan vara så mycket mer än vad det brukar vara, säger han i en kommentar.

Här är de tävlande bidragen i mack-SM 2019.

Här är alla tävlande bidragen i mack-SM 2019. Pressbild: David Thunander

Fokus på hållbarhet

I fokus under årets tävling stod ett hållbarhetstänk, där de tävlande utmanades i att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt och skapa en både nyttig och mättande macka.

Den prisbelönta mackan innehöll bland annat ingredienserna vegansk harissamajonnäs, ångad kål, sojamarinerad portabellosvamp, karamelliserad lök och dragonpicklad morot, kallad Kål me Morot.

ANNONS

”Beskt, syrligt, salt och sött i kombination med olika konsistenser låter som kaos i munnen men kan bevisligen också bli en finstämd smakexplosion. Det märks att vinnaren har varit väldigt noggrann och ägnat mycket tid både på att utveckla nya nyanser i smakerna och att skapa en ståtlig macka som utstrålar självförtroende”, lyder juryns motivering.

– Nu ska jag fira med fest, alla finalister ska äta gemensam middag och sen får vi se vart kvällen tar oss, säger Viktor.

Under finalen skapade varje deltagare tjugo likadana mackor på 45 minuter, som bedömdes av en jury utifrån smak, utseende, innovation och hygien.

Fakta

Resultat på Mack-SM

2:a-plats: Grantopp, ”en vegetarisk macka bakad på gårdagens bröd. Den innehåller bland annat belugalinser, romanesco, morötter, fänkål och bladpersilja”.

Skapad av Cornelia Malm som äger och driver Björns Konditori i skånska Vellinge.

3:e-plats: Pea PowerPlant, ”en macka som ska symbolisera framtidens mat och har minimal klimatpåverkan. Den innehåller bland annat grön ärtröra, fänkålslaw på mjölksyrad fänkål samt sotade morötter. Mackan serveras omsluten av ett ätbart papper”.

Skapad av Gabriel Olsson som arbetar som frilansande bagare.

Delad fjärdeplats utan inbördes ordning:

SOS, ”en macka som tar vara på det gamla genuina i sill och potatis som vi överlevt på under nödåren. Mackan består av smörstekt dubbelpanerad matjessill, skivad potatis, confiterad äggula, brynt smörmajonnäs samt stenbitsrom serverad på en rågbrödskaka”.

Skapad av Jeanette Ekerås som driver och arbetar som bagare/konditor på hennes egna café, Mormor Bettys Kringlor.

Pumpalicios, ”en glutenfri fröfralla med vegetariskt och säsongsbetonat pålägg. Den innehåller en het pumparöra gjord på picklad habanero, pumpachips, tomat och picklad rödlök. Mackan toppas med rostade pumpakärnor och pressad citron”.

Skapad av Frida Brolin som arbetar på Kosterheds Konditori i Solna.

Celiakis Veggi Wrap, ”en glutenfri och vegetarisk wrap skapad för att så många som möjligt ska kunna äta den. Den består av hummus, stekt halloumi och picklad rödlök, allt omslutet av ett glutenfritt tunnbröd”.

Skapad av Stina Olovsson som arbetar som kallskänka på Nya Lennarts Konditori i Eksjö.

Välkommen ut, ”en macka inspirerad av naturen med rårörda lingon och friterad lav. Mackan består även av ärtpesto, friterad löpeld, senapscréme, picklad kålrot och coleslaw”.

Skapad av Sandra Granström som arbetar på Polarbröd AB.

September, ”en stenugnsbakad surdegssnibb med fänkål och dillfrö. Den innehåller en vegansk skagenröra med tofu och äggfri majonnäs samt toppad av dillsyrad fänkål, tångrom och krispsallad”.

Skapad av Marika Karlsson som äger och driver Marikas Café & Inredning i Norrköping.

Källa: Mack-SM
Stockholmsmässan, Mässvägen, Älvsjö, Sverige