Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

De skapar Lilla Italien i Lilla baren

Serie A-fotboll på Area Piccola på Riche varje söndag har blivit ett populärt event.
Jubel i Lilla baren på Riche när Inter gör ännu ett mål.

Från klassiskt trendigt barhäng till söndagsmys för Italienfrälsta.
Area piccola bjuder på espresso, sardeller och Serie A-fotboll för hela familjen – på ett så oväntat ställe som Lilla baren på Riche.

Han är här för att se Napoli spela. Marco­ Montibello sitter i lilla baren på Riche med blicken vänd mot den stora tv-bild som projiceras mot kortväggen längst in. Fingrarna trummar mot låren. I  går vann huvudkonkurrenten i italienska serie A, Juventus, sin match mot Milan efter en straff på övertid.

– En skandal, säger Marco, men det är alltid så. Domaren gynnar Juventus.

Eller skitsamma, egentligen vill vi bara att det ska vara som i Italien.

Kristian Borell, arrangör

Specialkomponerad meny

Fördomen om italienarnas förmåga­ att se en konspiration bakom varje hörn är därmed bekräftad. Men utöver att det visas Serie A och att det står fler espressokoppar än ölglas på den långa bardisken är det också mycket annat som känns italienskt i lilla baren den här söndagseftermiddagen: Menyn är specialkomponerad, ölen och vinet är från Italien och innan matchen börjar hörs napoletansk hiphop på trivsam volym.

I den lilla marmortrappan som ­leder upp till bardelen står Italienälskaren och sportjournalisten Kristian Borell och blickar ut över det som sker, tar folk i handen, småpratar och dricker rött vin.


Missa inget från Allt om Stockholm: Följ oss på Facebook!

”En pågående kärlekshistoria”

–  Det finns en pågående kärleks­historia mellan Italien och Sverige, ­säger han. De älskar Anita Ekberg.  Vi älskar deras mat. Har du provat sardellmackan förresten? Det måste du göra innan du fortsätter intervjun.

I flera år har Kristian bott minst en vecka per månad i Italien, men inte just nu. Saker i Stockholm tar för mycket tid. Och kanske är det därför han och parhästen Tomas Wilbacher har startat det här italienska eftermiddagshänget­ tillsammans med Frans Johansson som sköter lilla baren på Riche.

Riche italiensk fotboll

Italienälskaren och sportjournalisten Kristian Borell tar emot på Riche. Foto: Christian Johansson

Fakta

Sju bevis på Stockholms kärlek till Italien:

1. Pizzatrenden Meno Male, 800 grader, Giro, L’Artisan och Galinas är bara några av pizzeriorna i stan som öppnat på sistone. Med vedeldade ugnar, en deg som jäst i en hel evighet och några få utvalda ingredienser kan vi  äntligen äta pizza som i Neapel.

2. Italienska råvaror Det italienska matvaruhuset Eataly – som grundades i Turin men som tagit resten av världen med storm – ­öppnar på Biblioteksgatan i höst. Det är bland andra Pelle Lydmar och cykelkungen Salvatore Grimaldi som ligger bakom satsningen.

3. Matilde i Sumpan Satsningen på italiensk mat i Sundbyberg har burit frukt, nyligen tog de plats på restaurang­tidningen White Guides lista över de bästa ställena i Stock­holm.

4. Serie A:s comeback Viasat visar italiensk fotboll igen vilket ­betyder att La liga och Premier League fått konkurrens.

5. Menybyten Den mexikanska restaurangen Coba slängde ut sina tacos, bytte namn till La Madrina och började servera cicchetti, italienska smårätter.

6. Cyklarna Det är snart vår. Och då blir betalningsviljan för dyra och komplicerade italienska cyklar orimligt stor.

7. Glassen När till och med Hammarby Sjöstads mezeställen serverar gelato – då är den italienska glassen riktigt mainstream.

Bubblare Författaren, journalisten och italienaren Marcus Birro har flyttat tillbaka till stan.

Fotbollsnördar och pappor

Klockan slår tre och matchen rullar­ igång. Till Marcos besvikelse är det inte­ Napolimatchen som visas, utan Inter­ mot Atalanta. Riche gäster den här söndagen får i  stället se när Inter har lekstuga med Atalanta hemma på ­Giuseppe Meazza-stadion.

Publiken på Riche är blandad; ­Italienska fotbollsnördar tillsammans med en engelsk dj som halkat in med en kompis, en kille från Göteborg och  pappor som vill se fotboll med sina barn och äta något annat än hamburgare och pommes. De är alla överens om att det är ett välkommet alternativ till vad man får på en sportbar.

Det är obekvämare, men charmigare

Erik Persson, stamgäst

–  Det är obekvämare, men charmigare, säger stamgästen Erik Persson som med maten i knät måste vrida ­huvudet nästan 45 grader för att se vad som händer på planen.

Umgänget, inte matchen i centrum

Trots att han är ett stort Serie A-fan är det umgänget, inte matchen som står i centrum och kommer man hit bara för fotboll har man missuppfattat grejen, menar han.

Det enda Area piccola egentligen har gemensamt med en vanlig sportbar är att det är en majoritet av män som är här. Något Kristian Borell är medveten om.

– Fåfänga män, men kom igen – vi snackar ju om Italien här, säger han.

Motsatsen till vanlig sportbar

Han hoppas dock att Area piccola är motsatsen till en vanlig sportbar.

– Hos oss är fotbollen bara en del, en vacker del av något mer, säger­ Kristian och drar med handen ut över lokalen. Vi vill vara något för alla; män, kvinnor och hela familjer. Eller skitsamma, egentligen vill vi bara att det ska vara som i Italien.

Det ser ut att ha lyckats. Marco Monti­bello och hans flickvän Kim Forsberg går efter första halvlek. Inter leder med 5–1 och i den andra matchen ser Napoli inte ut att ha några problem med sitt motstånd.

– Det kändes nästan som hemma, ­säger han.

Kim Forsberg och Marco Montibello är på Riches fotbollssöndag för första gången. ”Man skulle gärna se mer initiativ av den här sorten i stan”, säger Kim.

Kim Forsberg och Marco Montibello är på Riches fotbollssöndag för första gången. ”Man skulle gärna se mer initiativ av den här sorten i stan”, säger Kim. Foto: Christian JohanssonRestaurang Riche, Birger Jarlsgatan, Stockholm, Sverige