Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Lisas grabb startar eget på Blekingegatan

Niklas Welin öppnar kafé på Blekingegatan.
Niklas Welin öppnar kafé på Blekingegatan.

Niklas Welin jobbade åt sin mamma i 15 år på kultstället Lisas café. Nu öppnar han eget ett stenkast bort.
De som hunnit sakna Lisas kommer inte bli besvikna – även om Niklas gjort något otänkbart med menyn.

ANNONS

Stammisarna är redan på plats. Trots att kafét Lisas grabb inte hunnit öppna ( det blir premiär i början av augusti) sitter det redan ett gäng vid bordet i byggstöket som dricker kaffe och tuggar på en hembakad fralla med ost.

Lisa Welins son Nicklas öppnar cafeet Lisas grabb på Blekeingegatan. Stammisar på bild fr.v Jonas, Maria och Staffan.

Jonas, Maria och Staffan har redan hittat hit. ”Jag vill ju att de ska ha någonstans att gå”, säger Niklas. Foto: Stefan Källstigen.

– Det är stammisarna som hjälp mig att bygga det nya, säger Niklas Welin som tagit över stafettpinnen från sin mamma Lisa som efter nästan. 30 år på Skånegatan stängde sitt kafé i juni.

Stammisarna som bygger

Niklas hade själv haft planer på en egen låda i flera år, efter att ha jobbat heltid hos sin mor sedan 2007.  Sen den dagen han hittade sin nya lokal i backen på Blekingegatan, upp mot Allhelgonakyrkan har det varit full rulle.

Stamgäster och kompisar som är snickare, elektriker och rörmokare har hjälpt sin lokala bagare att få i ordning stället som tidigare serverade thaimat.

Samma stämning

De som saknat Lisas kan vara lugna. Niklas kommer fortsätta baka bullar, bröd och tårtor i samma stil, med samma maskiner och samma ugnar. Till och med inredningen, med de karaktäristiska röd-och vitrutiga dukarna och de röda vinylklädda sofforna är de samma.

Gästerna blev som en familj

Kanske till och med lite för likt? 

ANNONS

– Nej, jag tycker inte det. Detta är mitt arv och en helt unik grej. Jag vet inga andra ställen i Stockholm som kör på det här traditionella; med svart kaffe, hembakade bakverk och ägg-och ansjovismackor. Dessutom behövs vi – morsans kafé var som en familj, ett andra vardagsrum för massor av människor, ett ställe där gästerna nästan blev som en familj och det vill jag fortsätta med säger Niklas och leendet han haft hela intervjun blir om möjligt ännu bredare.

Lisa Welins son Nicklas öppnar cafeet Lisas grabb på Blekeingegatan.

Lisa Welins gamla skylt är numera del av den nya inredningen: Foto: Stefan Källstigen.

Ny sorts mjölk

Vissa nyheter har dock smugit sig in. Niklas kommer att servera våfflor på helgerna med hjortron levererade från svärföräldrarna uppe i Arjeplog och plussar även på en en sak till som hade varit otänkbart på Lisas tid: laktosfri mjölk.

Morsan är bäst

Och hur blir det med mamma. Vad tycker hon? 

– Hon har flyttat till Spanien ett tag för att komma bort och ta det lugnt. Vi hade lite olika viljor ett tag men det har lagt sig och hon kommer säkert dyka in här i framtiden och hjälpa till. Allt jag kan har jag lärt mig av henne och även om vi haft det tufft ibland genom året så är hon min idol och förebild. Morsan är bäst.

Blekingegatan, Stockholm, Sverige