Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Livet på Lisas – kaféet stänger efter 28 år

Livet på hyllan: Stammisarna letar nytt när Lisas café går i graven.
Livet på hyllan: Stammisarna letar nytt när Lisas café går i graven.

Stammisarna ser det som sitt vardagsrum. Och de som portats har en egen klubb längre ner på gatan. Efter snart 30 år på samma adress är det slut på de berömda bullarna och mackorna. För nu stänger Lisa Welin sitt älskade kafé på Skånegatan.

ANNONS

– En sak är säker. När killarna skaffar kärring försvinner de, sen kommer de tillbaka när det är slut.

Lisa Welin skrattar. Det gör stammisarna Robban, Tomas och Krister också. Här i kaféts övre del, på hyllan, sitter de en stund varje morgon, innan jobbet. Hur det ser ut med deras civilstånd får jag inte reda på, men Lisa håller reda på det. Att vara personlig med sina kunder är hennes grej.

– Man kommer hit, surrar lite. Får höra sanningar man behöver höra fast kanske inte vill egentligen. Det är det som gör Lisas kafé så speciellt. Jag vet inte riktigt var vi ska ta vägen när hon stänger, säger Robban. 

Kvarteret sjunker

För stänga ska hon. Efter snart 30 år i kvarteret som ramas in av Götgatan, Skånegatan, Östgötagatan och Blekingegatan är det dags att säga hejdå till Lisas café och hembageri. Och det kanske är lika bra. Kvarteret håller på att sjunka och byggställningarna som ska rädda upp situationen kryper allt närmare kaféets dörrar.

– Vi hade tänkt köra på på i några år till, min son Nicklas och jag. Men jag fick en bra deal med Svenska Bostäder så jag bestämde mig för att det fick räcka nu. 

Personlig charm

Jag vill inte att folk sitter här med datorn hela dagarna

Lisa Welin

Sedan 1991 har kvarteret sannerligen förändrats, från att ett fåtal grannar hittade in i början tills dess att massor av människor från hela Stockholm strömmade igenom Sofo för att shoppa, dricka drinkar, käka och äta glass på Nytorget.

Stället har med åren blivit en kultinstitution bland alla nya fräscha krogar och kaféer med massor av dyr inredning, fast utan personlighet. Eller det är åtminstone så Lisa ser på det.

– Hit kommer man för att ses och vi säger hej och hejdå till alla som kommer in.

ANNONS

Där är inte här för den fina inredningen, menar hon. Stolarna har hon haft sedan dag ett och inte en enda har gått sönder. Och de rutiga dukarna har hon sytt själv.

– Jag minns när jag gjort det och inte en enda av stammisarna märkte något. De var väl för upptagna med att snacka med varandra.

Lisa berättar också att hon brukar säga till folk att titta upp från mobilerna när de är här och fikar.

– Jag vill inte ha folk som sitter här med datorn en hel förmiddag, det kan man göra på andra ställen.

Portade har egen klubb

Och även om stammisarna tack vare Lisas charm ser kaféet som sitt andra vardagsrum finns det också de som inte är välkomna längre, för att de burit sig åt eller brutit mot reglerna.

– De sitter allihopa på ett ställe här i närheten som inofficiellt heter Vi som hatar Lisas fik.

Hon skrattar igen.

Jag har aldrig försovit mig

Lisa Welin

20 juni stänger hon igen för gott. Och det är med blandade känslor, efter alla år och tidiga morgnar på samma plats. I sjutton år drev hon dessutom stället helt själv, innan sonen Niklas anslöt.

 – Och jag ska säga dig att jag varit här halv fyra på morgonen varje dag. Jag har aldrig försovit mig. Hur jag än mått har jag haft öppet och det tror jag är unikt faktiskt.

Robban, Tomas och Krister säger att de kommer att känna sig vilsna utan Lisas "vardagsrum".

Robban, Tomas och Krister säger att de kommer att känna sig vilsna utan Lisas ”vardagsrum”. Foto: Johan Thornton.

Vad ska du göra sen?

– Vet du, jag ska nog läsa böcker, eller i alla fall lyssna på dem. Jag har bara läst två böcker i hela mitt liv; Jack av Ulf Lundell och Maken av Gunn-Britt Sundström. Dem läste jag på tunnelbanan när jag jobbade ute i Farsta någon gång på 70-talet.

Lisa Welin och sonen Nicklas säger hejdå till Lisas café.

Lisa Welin och sonen Nicklas säger hejdå till Lisas café. Foto: Johan Thornton

Lisas Café & Hembageri, Skånegatan, Stockholm, Sverige