Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Stans nya hotell satsar på att locka locals

Stureplansgruppen öppnade nyligen sitt boutique-hotell Bank på Arsenalsgatan i sällskap av en minst sagt påkostad restaurang.
Stureplansgruppen öppnade nyligen sitt boutique-hotell Bank på Arsenalsgatan.

För hundra år sedan var det hotell­restaurangerna som fick stans krogliv att lyfta.
På senare år är trenden tillbaka. Nu storsatsar Stockholms nya hotell på sina krogar – för att överleva.

ANNONS

Strax efter fyra på en fredagseftermiddag och det blåser på Brunkebergs torg. Hur många nya krogar och hotell som än byggs här kan man inte bygga bort en ruggig höstdag i Stockholm.

Man får en känsla av
att vara utomlands.
Vi går ofta till olika hotell.

Maria Ekström, stockholmare

Inne i värmen på hotellet Hobos bar och restaurang har väninnorna Vira och Maria nyss beställt vin.

Vira Engberg och Maria Ekström tar en drink på Hobo hotel. ”Man får en känsla av att vara utomlands. Vi går ofta till olika hotell”, säger Maria.

Vira Engberg och Maria Ekström tar en drink på Hobo hotel. ”Man får en känsla av att vara utomlands. Vi går ofta till olika hotell”, säger Maria. Foto: Johan Thornton

– Det är en härlig känsla här, kanske träffar du någon annan än en vanlig Stockholmare, säger Vira Engberg.

Maria Ekström fortsätter:

– Man får en känsla av att vara utomlands. VI går ofta till olika hotell, till Scandic Malmen, eller något hotell vid Centralen – om vi inte hamnar på ett billigt ölställe såklart.

Svaret borde få stans hotellkrögare att gnugga händerna. I stans mördande konkurrens måste de hitta på saker för att locka både stockholmare och turister. Och strategin är är tydlig. För att nå båda: Satsa på krogen.

ANNONS

Förebild? Hôtel Rydberg var ett hotell med restaurang och bar vid Gustav Adolfs Torg under åren 1857–1914. Hotellet var under sin tid ett av stans mer kända nöjesetablissemang.

Förebild? Hôtel Rydberg var ett hotell med restaurang och bar vid Gustav Adolfs Torg under åren 1857–1914. Hotellet var under sin tid ett av stans mer kända nöjesetablissemang. Foto: Stadsmuseet i Stockholm/Okänd fotograf

Från sågspån till fransk flärd

Egentligen är det inget nytt grepp. Alla som är uppvuxna i mindre städer runt om i landet har säkert firat en födelsedag eller något annat roligt på Stadshotellet, eller för all del festat där varje helg.

I Boken från Krog till krog (Natur & Kultur) om uteätande i Sverige de senaste 700 åren, går det dessutom att läsa hur Stockholms tjusigaste hotell drev på krogutvecklingen på 1800-talet; när vi gick från värdshus med sågspån på golvet till lite mer internationell, fransk, feeling på Grand Hotell och Hotell Rydberg.

Down Town Camper gör precis som sina båda grannar på Brunkebergs torg – Hobo och At Six – och försöker locka oss stockholmare till sin restaurang.

Down Town Camper gör precis som sina båda grannar på Brunkebergs torg – Hobo och At Six – och försöker locka oss stockholmare till sin restaurang. Foto: Pressbild

Lika mycket krog som hotell

Sedan Stockholms krogscen fullkomligt exploderat har hotelkrogarna inte haft samma självklara roll. Men det ser ut att vara dags för en comeback: Nya Hobo, At Six, Down Town Camper och nygamla Nordic Lights är talande exempel.

– När vi nyligen renoverade vårt hotell lade vi lika mycket energi på krogen som på resten av hotellet. För att lyckas måste man verkligen vara på tårna, säger Nordic Lights vd David Bergling.

Hotellets interiör och mat fokuserar på det nordiska. Att det tilltalet lockar turisterna känns som en logisk tanke. Men är vi stockholmare intresserade?

– Absolut. Bra svenska krogar är alltid populära och det märks inte minst på våra luncher, säger David Bergling.

Kändiskockar vid rodret

Även mindre ställen som Hellstens glashus och det trestjärniga hotellet- Point på Östgötagatan har tydliga krogsatsningar, precis som tungviktarna Clarion, Grand hotel och Nobis där superstjärnor som Marcus Samuelsson, Mattias Dahlgren och Stefano Catenacci rattar köken.

”En Stockholmare lockas kanske inte av känslan att vara på hotell, men av att vara på en bra krog med ett helt eget tilltal”, säger John Hällsson på Stureplansgruppen.

”En Stockholmare lockas kanske inte av känslan att vara på hotell, men av att vara på en bra krog med ett helt eget tilltal”, säger John Hällsson på Stureplansgruppen. Foto: Pekka Pääkkö

En överlevnadsstrategi

Men det senaste och mest storslagna exemplet står Stureplansgruppen för. De öppnade nyligen sitt boutique-hotell Bank på Arsenalsgatan i sällskap av en minst sagt påkostad restaurang. Enligt John Hällsson, vd för gruppens restaurangverksamhet, är det helt nödvändigt för att göra ett avtryck i stan.

Det är en del av en
global megatrend
där gäster vill uppleva
städer genom att
träffa dem som
bor där.

John Hällsson, Stureplansgruppen

– Det är en del av en global megatrend där gäster vill uppleva städer genom att träffa dem som bor där, säger han.

”Det är kul när det är en blandning av turister och stockholmare”, säger Johan och Lisa på nya Bank hotel på Arsenalsgatan.

”Det är kul när det är en blandning av turister och stockholmare”, säger Johan och Lisa på nya Bank hotel på Arsenalsgatan. Foto: Pekka Pääkkö

Måste locka locals

Och hur ger man sina hotellgäster den upplevelsen? Jo, genom att locka dit lokalbefolkningen.

– Då måste vi erbjuda något mer. En Stockholmare lockas kanske inte av känslan att vara på hotell, men av att vara på en bra krog med ett helt eget tilltal, som The Neds restauranger i London eller Gabriel Stulmans krogar på Freehand i New York. Få tänker på att de faktiskt är på en hotellkrog när de är där, säger John Hällsson.

Fakta

16 hotell i Stockholm som lägger krut på krogen

 1. Bonnie’s (Bank Hotel) Stor­slagen satsning på både krog och bar som med egna namn ska kännas fristående från hotellet. Adress: Arsenals­gatan 6, City.
 2. Tak (At Six) Vem tänker ens på att Tak högst upp på hotellet­ At Six är något annat än en spektakulär restaurang i regi av Frida Ronge? Adress: Brunkebergs torg 6, City.
 3. Campfire grill och bar (Down Town Camper) Gigantisk matsal som vill locka alla sorters gäster runt sin lägereld i mitten av lokalen. Adress: Brunkebergs torg 9, City.
 4. Restaurang Hobo (Hobo hotel) Lobby, krog och shop på samma yta tycks inte skrämma bort stockholmare. Suveränt läge dessutom. Adress: Brunkebergs torg 4, City.
 5. Rutabaga/Matbaren (Grand ­Hotel) Klassiker i sammanhanget. Grand Hotel var tidigt ute med en toppkrog som tillhör hotellet men ändå inte. Adress: Södra Blasieholmshamnen 6, City.
 6. Lykke/Löjromsbaren (Nordic Light) Ny krog och ljöromsbar, samt helt färsk inredning ska få stockholmare och internationella gäster att njuta av det nordiska. Adress: Vasaplan 7, City.
 7. Lydmar (Lydmar) Att käka på Lydmar är en självklarhet om du är i krokarna. Krogen har en klassikt modern meny med råbiff, löjrom och röding. Adress: Södra Blasieholmshamnen 2, City.
 8. The Market (Scandic Continental) Marknadsför lokalproducerad och ekologisk mat med flera vegetariska alternativ. Utsikt över Centralplan. Adress: Vasagatan 22, City.
 9. Noi (Nobis) Tjusig krog i Stefano Catenaccis regi, mästerkocken slutade göra italienskt och provar här något annat. Inte helt lyckat dock, enligt våra recensenter Krogtestarna. Men lokalen är underbar! Adress: Norrmalms torg 2–4, City.
 10. Teaterbrasseriet (Grand Central by Scandic) För­utom Teaterbrasseriet finns här även en bistro och en bar samt ett eget kafé i rätt typisk Stockholmsstil. Adress: Kungsgatan 70, City.
 11. Pauls/Gretas (Haymarket) Ett amerikanskt brasseri, en jazzklubb och en välutrustad cocktailbar ska locka både stockholmare och turister. Adress: Hötorget 13–15, City.
 12. Ling Long (Story Hotel) Att den asisatiska fusionkrogen LingLong ligger i ett hotell är inte helt självklart. Partykrogen står på egna ben. Adress: Riddargatan 6, Östermalm.
 13. Bistro Malmen (Scandic Malmen) Ryckte upp sig för ett par år sedan och har förutom en populär krog och en barberare i lobbyn en massa spelningar och en sprillans ny ölbar som ska locka lokalbefolkiningen. Adress: Götgatan 49–51,  Södermalm.
 14. Pazzi (Hotel Point) Populär pizzeria i gatuplan – svårt att se att den faktiskt hänger ihop med ett tresjärnigt hotell. Adress: Östgötagatan 65, Södermalm.
 15. Hellstens glashus (Hellstens glashus) Iögonfallande hus som bryter av rådande arkitektur och en krog som serverar mellanrätter, arrangerar konserter och aw:s. Adress: Wollmar Yxkullsgatan13, Södermalm.
 16. Eatery Social (Clarion) Stjärnkocken Marcus Samuelsson har satt sitt namn på det här latinamerikanska matstället innanför Clarions lobby. Bra tryck här på helger. Adress: Ringvägen 98, Södermalm.

 

Stockholm, Sverige