Två nya vinbarer öppnar vid Odenplan
Peppen på vin är stor på stans nyaste vinbarer.
Peppen på vin är stor på stans nyaste vinbarer.

Vin ska passa maten på Vasasatans nya barer

Krog 

Två Stockholmsklassiker blir med vinbar. Det är Elverket och Tranan som ger sig in jakten på vinintresserande Stockholmare.

ANNONS

Om du inte redan hoppat på vintåget så är det dags. 2017 var vinbarernas år och mycket talar för att Stockholmarnas intresse har möjlighet att växa ännu starkare. Åtminstone om man beaktar att minst fyra nya ställen kommer att ha öppnat innan sommaren.

Nu öppnar Vinverket på Norrtullsgatan 24. Det är ägarna bakom Elverket som parafraserar sig själva och öppnar ett ställe med ungefär 60 olika viner på glas och en meny som till största del består av kallskuret och ost. Vinerna ska passa alla snarare än att vara nischade åt ett särskilt håll berättar chefsommeliern Sofia Änggård som själv nördat ner sig i viner från Juradistriktet i Frankrike just nu.

– De röda har en häftig josighet och ger känslan av att gå genom en skog medan den vita chardonnay:n har allt man kan önska av ett vin och passar dessutom väldigt bra till mat, säger hon.

Och att vinerna ska passa till mat är viktigt. Menyn ändras varje dag och vilka viner som öppnas och vilka som går att få glas beror lite på vad som ligger på tallriken.

700 meter närmare Odenplan håller klassiska Tranan också på att bygga vinbar. Ovanpå sin befintliga lokal öppnar de ytterligare en matsal som beräknas öppna i April. Här vill de servera främst vin från mindre producenter och allra helst från Piemonte i italien.

– De vinerna passar väldig bra till mat, till exempel med hög syra och högra tanniner, säger Anna Melfors som är chefssommelier.

 

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogartiklar

Anna Lallerstedt öppnar snart restaurang i Basaren
Krog

Lallerstedts käk ska locka folk till Kungsholmen

Lilla Paris, Brunnsgränd 2–4
Krogtest

Kallt och rått på Lilla Paris

Daniel Boudal och Fredrik Kvick öppnar italiensk krog på Rörstrandsgatan
Krog

Ny italienare höjer pulsen på känd kroggata

Bar

Ny takbar samlar stans bästa drinkar

Krog

Fyra latinomorsor tar över köket på känd krog

Stockholms napoletanska pizzerior
Helgtips

Här är Stockholms napoletanska pizzerior