Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ekstedts matfestival på Fjäderholmarna lockar världskända kockar

Fiffig mat i enkel skärgårdsmiljö - det är Foodstock i ett nötskal.
Fiffig mat i enkel skärgårdsmiljö - det är Foodstock i ett nötskal.

Två dagar med kockar, mathantverkare och en massa mat när Niklas Ekstedt drar ihop matfestivalen Foodstock i augusti.

ANNONS

Den sista helgen i augusti, lördag 31 augusti–söndag 1 september, har krögaren Niklas Ekstedt lyckats få en rad stora namn från krogbranschen att ta sig till Fjäderholmarna och hans nya matfestival Foodstock.

Det handlar om två dagar där besökarna dels får se hur kockar, krögare och matskribenter arbetar med sitt hantverk, men också om att äta deras mat såklart.

Anledningen till att vi måste åka båt till en ö utanför Lidingö snarare än att slå upp tält i Kungsträdgården är enkel:

– Vi vill visa upp det vackraste vi har och Stockholms skärgård är något unikt, säger Niklas Ekstedt.

Kändis från London

Men trots det understryker han att festivalen främst riktar sig till dem som bor här och han lockar med ett minst sagt namnkunnigt startfält. Bland namnen som sticker ut finns kocken Daniel Berlin, duon bakom krogen Gastrologik och Tomos Parry som driver en av de mest hajpade restaurangerna i London just nu; Brat.

– Han praktiserade faktiskt hos oss på Ekstedt för några år sedan och det har varit sjukt kul att följa hans resa.

Odlar eget bovete till nudlar

Parry får också sällskap i skärgården av bland annat den turkisk/svenske kocken Mehmet Gürs vars speciella kryddor och yogurtvarianter har varit en utmaning att få ut till FJäderholmarna.

Den franske nudelkocken Olivier Campardou, vars Atelier Soba i Paris får folk att köa varje dag, har till och med har en egen boveteodling till sina nudlar så de ska få precis rätt kvalité.

– Att få deltagare att tacka ja var lätt. Nu ska vi bara fixa all logistik säger Niklas Ekstedt och ler.

ANNONS

Träffa kockarna

Själva tanken med festivalen är att besökarna ska få komma nära kockarna, att se Zeina Mourtada på nära håll i stället för, som många gör varje dag, på Instagram, att få snacka lite med Claes Grännsjö, mannen bakom krogen Nook eller kanske få några tips av matbloggaren Surtanten eller av kockarna Marion RIngborg och Linn Söderström. Självklart är den naturnära kocken Paul Svensson också med på tåget.

Glöm inte att äta

Men förutom att se kockarna och andra i branschen på nära håll handlar festivalen såklart om att käka. Dels kan man som köpa biljetter till middagar, smakprovningar när kockar lagar mat inför publik eller så kan du boka en hel meny – festivalens mest avancerade tillställning.

– Vi vill att det ska vara enkelt och nära även om det handlar mycket om kockar som till vardags gör fine dining. Alltså, lite som en musikfestival och det är därför vi också valt namnet Foodstock.

Läs mer om festivalen och hur du fixar biljetter här. 

 

Fjäderholmarna, Sverige