Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Nu blir deras dröm om en mexikansk krog i Stockholm verklighet

Snart öppnar Chelas i Hornstull
Kaveh Sedigh, Victor och Amelia Handal och kökschefen José Manuel Cruz på Chelas.

Syskonen Amelia och Victor Handal och vännen Kaveh Sedigh öppnar krog ihop. På Chelas i Hornstull satsar de på autentisk mexikansk mat, matchat med bra viner och god tequila.
– Vi har drömt om det här i fjorton år, säger Victor Handal.

ANNONS

På Verkstadsgatan 4 i Hornstull, där baren Bitter Pills tidigare låg, byggs det för fullt sedan ett par månader tillbaka.

Baren med det handmålade blå-vita kaklet ska föra tankarna till en cantina medan matsalen, som kommer att ha plats för cirka 30 personer, blir mer rustik.

Det är syskonen Amelia och Victor Handal som tillsammans med bästa vännen Kaveh Sedigh har tagit över lokalen som håller på att förvandlas till den mexikanska restaurangen Chelas.

Kärleken till mexikansk mat

Deras gemensamma kärlek till mexikansk mat sträcker sig tillbaka till barndomen.

Kaveh Sedigh växte upp i San Diego, Kalifornien, nära Mexiko och Amelia och Victor Handal i Honduras, i Centralamerika, vars matkultur delar mycket med den mexikanska.

– Jag och Victor träffades när vi började Kungsholmens gymnasium för fjorton år sedan. Bara efter ett par timmar började vi prata om mexikansk mat, säger Kaveh Sedigh.

Fisk i ölfrityr och kaktussallad. Foto: Chelas

Fisk i ölfrityr och kaktussallad är ett par av rätterna på menyn. Foto: Chelas

Sade upp sig för att öppna krog ihop

På den tiden var det inte många restauranger i Stockholm som serverade mexikansk mat. Den numera välkända taquerian La Neta öppnade först några år senare.

ANNONS

– Jag saknade verkligen maten. Saker som man var van vid som tortillas, var nästan omöjligt att hitta här. Så där någonstans började drömmen om att öppna en egen mexikansk restaurang, berättar Victor Handal.

Genom åren har de alla jobbat inom restaurang vid olika tillfällen, men det var först förra året som de bestämde sig för att göra verklighet av drömmen.

Både Victor och Kaveh hade tröttnat på sina jobb i finansbranschen. De sade upp sig och begav sig ut på resande fot på varsitt håll. När Kaveh kom hem efter sommaren dök lokalen på Söder upp.

– Jag ringde upp Victor som befann sig i Mexiko och sa att nu är det dags. Han höll med.

Vi vill inte göra någon fusion.

Amelia Handal

Slang för mexikansk öl

Amelia jobbade som chefssommelier på Maldiverna när Victor och Kaveh ringde henne och sa att de hade hittat det perfekta stället. Hon var helt enkelt tvungen att komma hem.

Och nu är det bara en vecka kvar till att Chelas, vars namn är mexikansk slang för öl, slår upp dörrarna.

José Manuel Cruz, som i dag är kökschef, knöt de till sig i slutet av förra året. Han har jobbat som kock i drygt ett decennium både i Sverige, Frankrike och Mexiko. Han vill visa att mexikansk mat är mer än bara tacos.

– Det kommer att finnas tacos och ceviche men också rätter som många svenskar inte är vana vid. Som soppor, ris och en traditionell kaktussallad. Vi ska försöka få in mat från alla olika delar av Mexiko, säger José.

Cochinita Pibil, en mexikansk kryddig fläskkötträtt från Yucàtanköket och enchildas fyllda med poblano peppers. Foto: Chelas

Cochinita Pibil, en mexikansk kryddig fläskkötträtt från Yucàtanköket. Enchildas fyllda med poblano peppers. Foto: Chelas

Äktheten står i fokus

– Hela konceptet går ut på äkthet. Vi vill verkligen fånga det mexikanska. Vi vill inte göra någon fusion. Vi vill ge folk värde för pengarna. Vi har ett stort fokus på maten, men också på drycken. Folk tror att drycken inte håller lika hög standard när det är mexikanskt, men det vill vi se till att det är, säger Amelia.

Hon ska motbevisa alla som tror att vin inte går ihop med mexikansk mat.

– Det kommer att finnas bra viner från Argentina och Chile, men bara ett par från Spanien. Sedan blir det mycket tequila och mezcal och andra spritdrycker från den delen av världen.

Snart öppnar Chelas i Hornstull

Snart öppnar Chelas i på Verkstadsgatan 4 i Hornstull. Foto: Sandra Eriksson

Kvällsöppet kök

Restaurangen kommer dessutom att hålla köket öppet till 23-tiden.

– Det finns inte mycket att äta om du blir hungrig sent på kvällen i Stockholm, men från och med nästa vecka kan du äta tacos, säger Kaveh.

– Vi vill ge folk möjligheten att äta bra mat sent på kvällen, precis som i Mexiko, säger Victor.

Chelas öppnar officiellt den 26 juli på Verkstadsgatan 4 i Hornstull.

Chelas, Verkstadsgatan, Stockholm, Sverige