Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

36 år av Michelinstjärnor – här är ALLA krogarna som prisats

guide michelin 2020, michelinguiden 2020, historiskt
Gammalt och nytt. Stjärnorna har kommit och gått i Stockholm de senaste 34 åren.

Nio Stockholmskrogar har en eller flera stjärnor i Guide Michelin Nordic 2020.
Men när fick den första svenska restaurangen en stjärna? Och vilken har haft en längst?
Vi har rest bakåt i tiden och dykt ner i Michelinguidens historia.

ANNONS

Den första Michelinguiden publicerades 1900, för att öka försäljningen av bilar – och på så sätt även bildäck.

1926 var första året guiden började ge ut stjärnor för finmat. Och 1936 etablerades det tresjärnsystem, med bakomliggande kriterier, som finns än i dag.

Första stjärnorna i Stockholm 

1982 introducerades guiden Main Cities of Europe, vilket innebar att även svenska restauranger kunde få stjärnor i Michelinguiden. Två år efter det, 1984, kom de första stjärnorna till Stockholm. Gourmet, Eriks Fisk, Coq Blanc och L’escargot fick det året varsin stjärna. Stjärnorna var en bekräftelse på att Sverige inte längre var ett gastronomiskt utvecklingsland, enligt boken Från krog till krog : ”Svenskt uteätande under 700 år” av Håkan Jönsson och Richard Tellström.

I dag har totalt 33 restauranger i Stockholm någon gång tilldelats en eller fler stjärnor i guiden.

Fakta

Alla Stockholmskrogar som haft stjärna

Här är alla krogar i Stockholm som varit med i Michelinguiden:

L’escargot, Coq Blanc, Gourmet, Eriks Fisk

Ullriksdals Värdshus, Konstnärsbaren

Grand Hotels franska matsal, Eriks

Restaurant Michel, Villa Källhagen, Paul & Norbert, Gässlingen

Fredsgatan 12, Bon Lloc, Wedholms Fisk, Mistral, Lux

Lejontornet, Mathias Dahlgren Matbaren, Imouto

Volt, Esperanto, Mathias Dahlgren Matsalen, Edsbacka krog

Och dessa har stjärnor i dag:

Ekstedt, Operakällaren, Sushi Sho, Agrikultur, Etoile

Oaxen Krog, Gastrologik, Aloë, Frantzén

Två stjärnor blev en verklighet 

Med tiden har antalet stjärnor ökat både i Stockholm och resten av Sverige. År 2000 tilldelades en krog i landet två stjärnor för första gången. Christer Lingströms klassiska Edsbacka Krog i Sollentuna hade då haft haft en stjärna sedan 1992. Restaurangen lade ner klassiska form 2010, tappade sina stjärnor och drivs i dag i annan regi.

2009 blev Mathias Dahlgren Matsalen i Grand Hotel den andra restaurangen att tilldelas två stjärnor i Sverige. Totalt har sex Stockholmskrogar någon gång haft två stjärnor. För tillfället är det tre restauranger i staden med dubbla stjärnor. Aloë i Älvsjö blev i år den senaste att nå tvåstjärnor-status.

Edsbacka krog. Foto: Carlos Montecinos *** Local Caption *** Edsbacka krog

Edsbacka krog i Sollentuna var först med två stjärnor i Sverige. Foto: Carlos Montecinos.

Haft stjärnor längst tid

Att få en stjärna är en sak, att lyckas behålla den en längre tid är dock en annan. I Göteborg var exempelvis Restaurang 28+ den andra krogen i staden att få en stjärna. Detta var 1991 och den stjärnan har restaurangen haft sedan dess.

I Stockholm så hade tidigare nämnda Edsbacka Krog stjärnor under 19 års tid. Men rekordet tillhör Wedholms Fisk, som hade en stjärna i 21 år. Restaurangen som grundades av Bengt Wedholm kom med i guiden 1986 och stannade där till 2006 års upplaga.

Av de restauranger i Stockholm som för tillfället har stjärnor så är det Operakällaren som har haft sin längst tid. Först hade krogen en mellan 1998 och 2009, sedan fick den tillbaks en stjärna 2014 och har haft kvar den sedan dess.

Wedholms Fisk har haft michelinstjärnor längst av alla i Stockholm.

Från 1986 till 2006 så hade Wedholms Fisk en Michelinstjärna.

Tre stjärnor visade sig vara möjligt

I 2016 års guide hade tre restauranger i Sverige två stjärnor, alla låg i Stockholm. Det var Mathias Dahlgren Matsalen, Oaxen Krog och Frantzén. Sommaren samma år lade Björn Frantzén ner sin verksamhet i Gamla Stan, med planer på att öppna i nya lokaler.

2017 öppnade Frantzén på nytt, nu på Klara norra kyrkogata på Norrmalm. Hyllningarna haglade över restaurangen och året därpå var frågan om Frantzén skulle få tillbaka sina två stjärnor… eller kanske till och med få tre. I februari 2018 skrevs historia när Frantzén blev den första svenska krogen med tre stjärnor i Guide Michelin. Nu står det klart att restaurangen även lyckas behålla sin stjärntrio ett tredje år.

Björn Frantzén

Björn Frantzén blev första krögaren i Sverige att få tre stjärnor.

Stockholm, Sverige