Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Smaka på naturliga viner och cider på Münchenbryggeriet

Björn Bernhardson är en av grundarna av festivalen Avskalat.
Björn Bernhardson är en av grundarna av festivalen Avskalat.

På fredag kan den som är sugen på att fukta strupen besöka den andra upplagan av naturvin- och ciderfestivalen Avskalat.
– Vi tycker att det bör uppmärksammas att man gör alkoholhaltig dryck som vin och cider med typ bara en råvara, säger arrangören Björn Bernhardson.

ANNONS

Naturvin, som kortfattat är vin gjort på ett småskaligt och hantverksmässigt sätt utan tillsatser, har de senaste åren blivit populärt i Stockholm.

Förra året gick den första upplagan av naturvin- och ciderfestivalen Avskalat av stapeln på PS Matsal. Nu på fredag återvänder festivalen, fast i större lokaler på Södermalm.

– Nu spänner man musklerna, flyttar till Münchenbryggeriet och gör det lite större. Det är ett enormt intresse, säger projektledare Erik Ellström.

”Vill slå ett slag för naturvin”

På plats kommer Sveriges främsta importörer och producenter av just naturvin och hantverkscider att finnas och ett gäng kunniga i ämnet kommer föreläsa.

– Vi vill slå ett slag för naturvin, så som vin var förut. Det är många som inte vet om det, säger Björn Bernhardson som är en av arrangörerna.

b18b337cd9b495e6_800x800ar

”Alkoholindustrin har fått leva i sin egna lilla värld och lyckats få tillstånd att stoppa i ganska mycket”, säger Björn Bernhardson. Foto: Äkta vara

ANNONS

Vin som det gjordes för tusentals år sedan

Björn menar att vinindustrin har blivit lite som Coca Cola, där man gör en produkt som ska vara likadan varje år och smaka på ett visst sätt.

– Man vill hålla upp en chimär av att det är trampade druvor och soliga sluttningar. Därför är det befriande att dricka vin så som det har varit i tusentals är, just att man känner att det är avskalat och naturligt.

d-mczmya

Förra året när festivalen var på PS Matsal på Nytorgsgatan fanns det plats för 250 personer. På Münchenbryggeriet kommer 600 personer in. Foto: Avskalat

Stort intresse för naturliga drycker

Det syns att intresset för naturliga viner växer. Ett av de två passen som erbjuds sålde ut redan för flera veckor sedan och även biljetterna för det andra börjar sina.

– Det känns jättebra. Intresset växer hos producenter, importörer men framförallt hos konsumenterna. Vi känner att det här ligger rätt i tiden.

Naturvins- och ciderfestivalen Avskalat sker på fredag den 25 oktober på Münchenbryggeriet på Södermalm. 

Münchenbryggeriet, Söder Mälarstrand, Stockholm, Sverige