Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Nya trenden: Mikrobryggd cider

Pelle och Siv Brolin driver musteri och cideri i liten skala på Värmdö.
Pelle och Siv Brolin driver musteri och cideri i liten skala på Värmdö.
Maria Persdotter och Anders Britts ligger bakom Östgötaslättens Mikrocideri.
Maria Persdotter och Anders Britts ligger bakom Östgötaslättens Mikrocideri.

Efter mikroöltrenden, nu gör den mikrobryggda cidern entré.
– Det finns många som är nyfikna på svensk äppelcider, säger Södermalmsbon Maria Persdotter som startat eget mikrocideri.

ANNONS

Den svenska sommarens långa dagar och korta nätter med små temperaturskillnader gör att svenska äpplen lämpar sig väl för cidertillverkning. På sistone har fler upptäckt landets goda förutsättningar.

Så pass många att svenska ciderproducenter och nyfikna besökare för första gången samlades på en egen mässa på Spritmuseum i slutet av september.

– Många som kom dit håller själva på i liten skala, säger Söderbon Anders Britts som tillsammans med Maria Persdotter ligger bakom Östgötaslättens Mikrocideri.

– Flera av dem som i dag har mikrobryggerier för öl började ju brygga hemma, så det känns som att den småskaliga ciderproduktionen kan vara på gång nu, säger Maria.

För sju år sedan började Maria och Anders själva experimentera hemma i köket på Södermalm, efter att ha gått en hobbykurs i cider­tillverkning.

– Tjugo liter äppelmust hällde vi i en hink och satte lock på. Sedan lät vi det bubbla i några månader. Det var otroligt kul och det blev otroligt bra, säger Maria.

Samma år satte paret en äppelodling på Marias föräldrars gård på Östgötaslätten utanför Motala. Sedan reste de runt i Europa och införskaffade all utrustning som behövdes för ett mikrocideri.

2014 började de tillverka professionell cider på svenska äpplen som mustats och jästs i både ståltank och flaska. I år är deras första omgång Moucider, som de kallar sin torra mousserande äppelcider, äntligen buteljerad och klar.

– En bra cider ska smaka mycket äpple, den ska vara torr och ha en lång smak, säger Maria.

ANNONS

Hittills finns Moucider bara på en restaurang i Motala, men nu hoppas de kunna få in den på krogar i Stockholm och i ett senare skede även på Systembolaget.

Pelle och Siv Brolin har börjat göra egen äppelcider ute på Värmdö. De driver även ett eget musteri. Foto: Anna Z Ek

Pelle och Siv Brolin har börjat göra egen äppelcider ute på Värmdö. De driver även ett eget musteri. Foto: Anna Z Ek

På en gård på Värmdö tillverkar Pelle­ och Siv Brolin också cider i en mindre skala. Deras 200 äppelträd blir både ­äppelmust och äppelcider.

2013 års omgång av Bredalens gårdscider sålde de via Systembolaget, men eftersom de inte tillverkar mer än 150 flaskor av en viss blandning blir slutpriset otroligt högt för konsumenten.

– För en flaska som vi tar 60 kronor för, tar de 150 kronor. Då säljer vi hellre till restauranger, säger Pelle Brolin.

Än så länge finns deras cider ­inte att köpa på restauranger men de har haft kontakt med några olika finkrogar. Men mest drömmer Pelle om gårdsförsäljning som i grannländerna Finland, Norge och Danmark.

– Vi behöver inte­ tjäna pengar på det, men för de mikrobryggerier som har lagt in massa pengar i det och vill ha tillbaka dem är det svårt med de regler som finns här.

Kanske är det därför inte­ fler hemmabryggare har ­vågat skalat upp ännu.

Läs mer: De fixar musten – i din egen trädgård.

Fakta

4 ciderproducenter i Stockholm:

Östgötaslättens mikrocideri
Startades av Södermalmsborna och paret Maria Persdotter och Anders Britts. I år blev deras första mousserande äppelcider, Moucider, från äppelåret 2014 klar.

Bredalens musteri
Drivs av Siv och Pelle Brolin ute på Ingarö på Värmdö. Här tillverkar de bland annat äppelmust, äppelcider och äppelcidervinäger från egna äppelträd. Bredalens gårdscider från 2014 fanns till försäljning på Systembolaget men är nu slut, framöver hoppas de få in sin cider på restauranger.

Värmdö bränneri
En utökning av Värmdö Musteri som startades år 2012. Båda verksamheterna drivs av Malin och ­Nikolaj Skjernov på Ingarö. På musteriet produceras musten, och på bränneriet görs cider, snaps och svensk ”calvados”, Pomme de Vie. Flera av Värmdö bränneris produkter hittar du på Systembolaget för beställning.

Stocksundscider
Drivs av paret Begoña och Daniel Äng-Sainz de la Maza i Stocksund. Skörden från 2011 var den första de tappade på flaska. Stocksundscider, som enligt paret själva liknar en torr Cava eller Champagne, finns än så länge inte att köpa. Men paret jobbar på att få tillstånd för att kunna sälja vidare sin cider till restauranger och eventuellt även få in den på Systembolaget.

Fakta

”Folk kan ju inte jättemycket om cider”

bynPå Rödabergsgatan 11 i Vasa­stan ­ligger en tvättäkta ciderbar sedan unge­för ett år tillbaka. Det är paret bakom creperiet Byn som öppnade Comptoir du cidre  på restaurangens ovan­våning, helt vigd åt den jästa äppel­drycken.

Ett 30-tal sorters cider finns på menyn. Och med den stundande svenska ­cidertrenden väntandes runt hörnet ringde vi upp en av ägarna, Anne-Lie Norte, och frågade:

Har ni några svenska cidersorter på menyn?

– Vi kommer faktiskt att ta in en sort från Brännlands cider. Han har hållt på några år och nu har han lyckats med en bra sort.

Tycker du att intresset för cider har ökat bland stockholmarna sedan ni öppnade er ciderbar?

– Nja, det är nog samma som det varit tidigare. Vi har ju serverat cider här i 15 år, men gjorde en särskild bar i fjol för dem som bara vill dricka ­cider, och inte äta i vår matsal.

Finns det någon publikfavorit i ert sortiment?

– Nja, alltså folk kan ju inte jättemycket om cider, men samtidigt är gästerna väldigt nyfikna och provar en massa olika sortter, Så någon klar favorit finns inte ännu.

johan thornton

rödabergsg 11