Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Nybörjarens guide till vegan-Stockholm

Christopher Bartis
Kökschef Christopher Bartis på Taku Taku lägger upp veganska tacos.

Intresset för vegansk mat blir allt större i Stockholm – och det börjar märkas på stans uteställen. Nu är tiden då vegansk krogmat var något du bara hittade på ett fåtal obskyra småställen och asiatiska krogar verkligen över. Här guidar vi dig som vill börja upptäcka vegan-Stockholm till nya ställen och beprövade klassiker – från flottig snabbmat till lyxig fine-dining.

Frukost

Hälsocaféet Mahalo (Vardag) 

Veganskt café på på Söder. Har en massa roliga frukostalternativ till rimliga priser. Välj mellan olika smoothie bowls, overnight oats, chiapudding och blåbärspannkakor, bland annat. Har också brett utbud av lunchkäk.

Adress: Hornsgatan 61, Södermalm


Pepstop (Vardagslyx)

På Renée Voltaires systerbutik satsar man på hundra procent veganskt, oprocessat och ekologiskt. Rawgurt med topping, gröna smoothies, eller glutenfritt bröd med grönsaker, vegan spread och groddar är några av frukostalternativen.

Adress: Riddargatan 3a, Östermalm/Slöjdgatan 2, Norrmalm


Greasy Spoon (Lyx)

På Greasy Spoon, som gjort sig kända för att servera frukost hela dagen, finns flera veganska alternativ (V+). Från chiapudding och smashed avocado, till en brittisk brunchtallrik med vegankorv, vita bönor, svamp, avokado och toast… Och inte minst bovetepannkakor med färsk frukt och friterad banan.

Adress: Tjärhovsgatan 19, Södermalm/Hagagatan 4, Vasastan



Brunch

Hermans (Vardag)

Den här restaurangens vegetariska buffé, där det allra mesta veganskt, är vid det här laget en klassiker. Här finns mat från alla världens hörn och dessutom en rad hembakta veganska desserter. Var dock beredd på att det kan vara mycket folk. Allra bäst är det på sommaren när man kan sitta utomhus och njuta av utsikten över vattnet.

Adress: Fjällgatan 23B, Södermalm


Nyhet: Radisson Blu Royal Park (Lyx)

Radisson i Frösundavik började nyligen servera en helvegansk brunchbuffé på söndagar och är (åtminstone enligt dem själva) det första hotellet i landet med detta. Brunchen som har tagits fram av köksmästaren Morre Varli (med inspirationen av veganexperten Lisa Buddros) har höga ambitioner. Här hittar du allt från vegansk sushi, till kokosbacon, veganska fermenterade ostar, paté gjord på svamp, sötpotatis-pommes, falafelvåfflor, hemlagad kokosyoghurt och massor av veganska bakverk.

Adress: Frösundaviks allé 15, Solna

Lisa Buddros

Lisa Buddros har hjälpt köket på Radisson i Solna att ta fram sin nya veganska brunch. ”Jag har levt en vegansk livsstil i åtta år. Det var då jag själv började experimentera med olika veganska maträtter”, säger hon. Foto: Pekka Pääkkö

Fyllda zucchiniskivor

Zucchiniskivor fyllda med valnötter, champinjoner och king oyster-svampar på ­Radissons brunch. Foto: Pekka Pääkkö


Nyhet: Växthuset (Lyx)

Från och med sista helgen i januari satsar Växthuset på en helt växtbaserad brunch varannan lördag. På den växtbaserade brunchtallriken som erbjuds är det närodlade råvaror i säsong som gäller. Dessutom finns det dessert med kaffe och växtbaserade cocktails.

Adress: Hammarby Slussväg 2, Södermalm


Lunch

Legumes (Vardag)

För strax under en hundralapp äter du det här populära ställets vegetariska buffé, där mycket är veganskt. Rätter med inspiration från hela världen, här finns bland annat  ratatouille, moussake, kikärtssallad, hummus och falafel.

Adress: Swedenborgsgatan 25/Hornsgatan 80, Södermalm


Govindas (Vardag)

Förra året öppnade Govindas upp en filial på Centralbadet som skulle komplettera den befintliga restaurangen Ecobaren. För en billig peng kan du käka dagens lunchbuffé (välj vegetarisk eller vegan) med gryta, ris, chili, soppa, smårätter, bröd, salladsbar, mangolassi, tamarinddryck, kaffe och te. 

Adress: Drottninggatan 88/Surbrunnsgatan 60, Vasastan


It’s Pleat (Vardag)

På menyn på Hm:s nya café är de veganska alternativen flera, dessutom är de tydligt utmärkta (V). Här finns både grillad levain med hummus, olika sallader och frukt med goda toppings som chokladnötsmör, samt annat veganskt fika, för den som är sugen på något sött efter maten.

Adress: Drottninggatan 56, Vasastan


Matapoteket (Vardagslyx)

Här är det vegansk raw food som gäller. Mellan klockan 11 och 14 serverar de veckans lunch som kan vara allt från rödbetsburgare, falafel, havspinne eller zoodles, tillsammans med en stor sallad. Men du hittar också pizza, wraps, bowls, smoothies, varma och kalla drycker, godis och bakverk på menyn.

Adress: Bondegatan 6, Södermalm


Taku-Taku (Snabbmat)

Förra året slog Taku-Taku upp dörrarna i Stockholm, då som Sveriges första veganska snabbmatskedja. Inspirationen till smakerna har hämtats från hela världen. Bland annat kan du äta vegansk tikka masala, vindaloo och chili.

Adress: Birger Jarlsgatan 57C, Östermalm/Siroccogatan 20, Sickla/Brännkyrkagatan 62, Södermalm


Middag

The Plant (Snabbmat)

På temat vegansk snabbmat hittas även The Plant i Ringen i Skanstull. Ibland vill man ju bara ha en burgare till middag och då är det här helt rätt ställe. Hammer burger, Bearnaise burger och Cheesy burger är bara några av alternativen. Dessutom finns det grytor, sallader och andra smårätter.

Adress:  Götgatan 132, Södermalm


Kokyo (Vardag)

Familjerestaurang på Söder med en bred vegansk meny där de bland annat stoltserar med en egentillverkad tofu. Här hittar du rätter från de kinesiska köken, såväl som det japanska. Gyoza, sushi, wok och grytor och inte minst tofuglass, med mera, äter du här.

Adress: Sveavägen 105, Vasastan

Här tillverkar de sin egen tofu

På Kokyo på Sveavägen är veganmenyn lika lång som köttmenyn. Här tillverkar de sin egen tofu. Hongwei Wang driver ­Kokyo tillsammans med fru och son. Foto: Pekka Pääkkö


Brasserie Godot (Vardagslyx)

På Brasserie Godot på Östermalm erbjuds en vegansk trerätters meny för knappt en femhundralapp. I skrivande stund består den av följande: Svampkroketter med rökt mayonnaise till förrätt, bakad pumpa med misoslungad grönkål, rostad kastanj, lingon, trattkantarell och spetskålskum till huvudrätt och en äppeltarte till efterrätt.

Adress: Grev Turegatan 27, Östermalm


Farang (Lyx)

På finrestaurangen Farang serveras avsmakningsmenyer på sju rätter (659 kronor). Här går den vegetariska menyn att få vegansk, efter några små justeringar. Köket är sydostasiatiskt.

Adress: Tulegatan 7, Vasastan


Gro (Lyx)

Även om Gro inte är en vegansk (eller ens en helvegetarisk) restaurang är det här fokus på grönsakerna. Deras middagsmeny med fyra rätter, som går loss på en femhundralapp, finns i två varianter: En för vegetarianen och en för köttätaren. Men, den vegetariska går lyckligtvis att anpassa för veganer.

Adress: S:t Eriksgatan 67, Vasastan

Fakta

”Stockholm ligger väldigt långt efter”

Bart Brolin, grundare av den veganska foodrucken Vegan Soul Train (som i fjol flyttade från Stockholm till Malmö).

Bart Brolin

Vad tycker du om det veganska krog­utbudet i Stockholm?

– Tyvärr som helhet så ligger Stockholm fortfarande väldigt långt bakom andra europeiska huvudstäder som till exempel Warszawa, Berlin och Prag när det gäller det veganska utbudet, men vi har i alla fall fått några stjärnor att skryta om.

Har du något favorit­ställe?

 – Femtopia i Hornstull. För mig är veganism, feminism och hbtq-­rättigheter syskon. Det multimedvetna fiket har en helt unik atmosfär och det känns som en historisk mötes­plats tack vare maten, konsten och människorna som kommer dit.

Några restauranger då?

– The Plant och Lao Wai. Jag gillar verkligen The Plants burgare. Maten är alltid fresh, alltid eko, personalen är snabb och ­trevlig.

– Och Lao Wai håller lika hög nivå som veg-restauranger i Chinatown, New York. Det familjeägda stället har funnits ett tag och aldrig haft en step down i kvalitén.

Stockholm, Sverige