Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Urban Deli öppnar vinbar på Nytorget

Ursäkta röran, men här bygger Jesper Weidelitz en naturvinbar.
Ursäkta röran, men här bygger Jesper Weidelitz en naturvinbar.

Urban Deli har blivit tråkiga. Men det ska det bli ändring på.
Ny vinbar ska väcka liv i restaurangens experimentlusta igen.

ANNONS

Efter tio år med Urban Deli är de lite trötta på sig själva. Ja, det låter nästan så när grundaren Jesper Weidlitz förklarar varför de nu valt att stänga av hela nedre delen av deras ställe på Nytorget för att bygga något helt nytt.

– De som brukar komma till oss på Nytorget har nog märkt av att det stått lite still på sistone. Att vi inte riktigt varit sådär nyfikna som vi vill vara, så därför har vi bestämt att göra något som vi känns mer som oss.

Därför öppnar ni en vinbar? 

– Ja, och här vill vi testa nytt; hållbara viner, eller naturviner om man så vill,  från mindre producenter. Maten lagar vi på varor som vi redan har i vår butik. Det blir snarare assietter med smågrejer snarare än middagar, men det är ju också en del som blir roligt. Dessutom är det bra sätt för oss att vara hållbara och minska svinnet i affären.

Vin från en kran

Vinet kommer att serveras på tapp, också ett medvetet val, enligt Jesper. Då slipper de flaskor och kan hålla priserna nere.

ANNONS

För mycket fokus på sista raden

Succékonceptet som förutom att vara en kombinerad restaurang och saluhall i både Sickla, i Vasastan och på Södermalm har även hotellverksamhet, takbar och bageri att ta hand om, samt en rad egna matvaror. Och när man växer handlar allt mer om den nedersta raden, menar Jesper, och syftar på businessdelen av företaget.

Under tiden att vi växt har vi tappat bort den sidan av oss.

Jesper Weidlitz

– Så måste det ju vara på ett sätt. Vi måste tjäna pengar. Men samtidigt vill vi ju vara ett ställe som testar nya grejer och jag tror att våra gäster förväntar sig det av oss; att man ska hitta varor från små producenter och att de ska hitta nya smaker på Urban Deli och under tiden att vi växt har vi tappat bort den sidan av oss, tycker jag.

Urban Delis vinbar ska heta Post bar och öppnar 8 november. Om den väcker vår nyfikenhet igen återstår att se.

Fakta

Tolv barer till som serverar naturviner i Stockholm

 1. Tyge och Sessil Vinbaren ett stenkast från Humlegården är ett måste för den som vill dricka naturligt vin i Stockholm och prata med den dedikerade sommeliern Maximilian Mellfors. Adress: Brahe­gatan 4, Östermalm.
 2. Spritmuseum Den ambitiösa museirestaurangen serverar hantverksviner från en minst sagt gedigen lista. Adress: Djurgårdsvägen 38–40, Djurgården.
 3. Agnes Klart Kungsholmen ska få vara med på listan. Kvartersfavoriten Agnes har främst naturviner från Frankrike. Adress: Norra Agnegatan 43, Kungsholmen.
 4. Grus Grus Tranans nyöppnade vinbar har ett fint utbud av naturliga viner och dessutom ett axplock från en ”hemlig lista”. Adress: Karlbergsvägen 14, Vasastan.
 5. Café Nizza Vin har alltid haft en framträdande roll för Nizzas krögare Johan Agrell, som också driver Babettes. Det syns på vinlistan som har stort naturfokus. Adress: Åsögatan 171, Södermalm.
 6. Etolie Liten kvarterskrog längst bort i Vasastan. Här  slänger man in naturviner i sitt hela (och halva) vinpaket som matchar den underfundiga maten. Adress: Norra Stationsgatan 51, Vasastan.
 7. Ambar Vill du testa vin gjort på traditionellt vis från länder som Grekland och Slovenien ska du testa Ambars orange vin. Extra kul är att de dessutom serverar japansk husmanskost här. Adress: Tommtebogatan 22, Vasastan.
 8. Vina Under kastanjen på Greta Garbos torg driver två systrar denna ambitiösa vinbar. Adress: Sofiagatan 2, Södermalm.
 9. La Colline Tranans systerkrog Colline­ har en grym samling natur­viner i sin källare. Rattas av sommelieren Anna Mellfors. Adress: Götgatan 29, Södermalm.
 10. 19 glas Klassiker i Vinstockholm som omfamnar det nya såväl som traditionerna så länge som det kommer från småskaliga vingårdar. Adress: Stora Nygatan 19, Stadsdel.
 11. Centan Kvarterskrog i Bagarmossen som alltid är värd en omväg, inte minst för att de satsar på naturvin. Adress: Lagaplan 5, Bagarmossen.

 

Urban Deli Nytorget, Nytorget, Stockholm, Sverige