Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Jin och Young öppnar vinbar i Vasastan

Damon Young och Sakiko Jin öppnar en krog ihop.
Damon Young och Sakiko Jin öppnar en krog ihop.

Är orange-färgat vin gott? Trots att de nyblivna krögarna Damon Young och Sakiko Jin har olika uppfattning om saken startar de nu vinbar ihop.

En halv trappa ner, i den polska kvarterskrogen Piast gamla lokaler på Tomtebogatan öppnar snart en ny vinbar. Stammisar kommer dock att känna igen sig;  för de nya ägarna Sakiko Jin och Damon Young vill behålla den insuttna känslan i kvarterskrogen.

– Vi har målat om väggarna och Damons fru har fixat nya bord, annars gillar vi hur det ser ut, säger Sakiko och pekar ut i de byggkaos som brukar uppstå strax innan krogar ska öppna.

Hon och Damon är vänner med förflutet både på finkrogen Oaxen och den hippa Wood Stockholm på Mosebacke, men som det ofta blir i krogbranschen var båda två sugna på att starta något eget. När den här lokalen i Birkastan dök upp var det bara att hugga.

Ambar, som de döpt sin krog till är först och främst en vinbar. Och för att vara ännu mer specifik kommer de att satsa extra mycket på det orangefärgade vinet som börjat dyka upp på krogar runt om i Stockholm.

– Jag har verkligen börjat gilla orange vin. Det har mycket minrealitet, men inte för mycket och passar väldigt bra till asiatisk mat, säger Sakiko.

– Och jag ska servera sånt som är gott, säger Damon och skrattar. Att han inte alls gillar det trendiga vinet är inget problem för duon som också kommer servera öl, konjak och rom här.

Bärnstensfärgen blir det övergripande temat på allt som serveras på krogen och Ambar är en lek med engelskans ord för bärnsten (amber).

Och maten då. Först och främst är det här en bar. Men såklart kommer det serveras mat i form av ramen (japansk nudelsoppa) dumplings och några kinesiska rätter.

Ambar öppnar 3 augusti.

 

 

Fakta

Detta är orange vin

Orange vin är egentligen vitt vin som görs  på liknande sätt som när man gör ett rött vin. Druvskalen får ligga kvar och macerera under jäsningen, vilket ger en mörkare färg och även tanniner som ger strävhet. Beroende på druvsort och hur länge man väljer att jäsa, desto mörkare blir färgen. Ofta väljer tillverkarna  att lagra vinet i lerkrus. Detta bidrar till att det mycket torra vinet oxiderar och får en orange färg.

Källa: Systembolaget
Fakta

Fler vinbarer

Vinbarstrenden fortsätter sitt segertåg över Stockholm här är några fler exempel på ställen som öppnat de senaste året

Combo: Odengatan 52 (Vasastan)

Tyge & Sessil: Brahegatan 4 (Östermalm)

Dryck vinbar: Swedenborgsgatan 1 (Söder)

Folli: Erstagatan 21 (Söder)

Vinköket: Brunnsgränd 2-4 ( Gamla stan)

Tomtebogatan 22, Stockholm, Sverige