Grilled cheese festival på Djurgården
Fredrik Melin är regerande mästare på ostmacka.
Fredrik Melin är regerande mästare på ostmacka.

Ostmackan som ska smälta publikens hjärtan

Krog 

På söndag rullar stans foodtrucks ut på natursköna Djurgården för att tävla i vem som gör den godaste grillade ostmackan.
– Det låter enkelt, men det är väldigt mycket som ska stämma, säger Fredrik Melin, arkitekten bakom fjolårets bästa grilled cheese.

ANNONS

Promenaden utanför Spritmuseum är en stillsam plats, med en hamn, gamla trähus och förvisso väldigt mycket turister. Men på söndag är det annat ljud i skällan med dofter av öl, folkfest – och grillad ost.

Endagsfestivalen Grilled Cheese på Djurgården är en hyllning till en av världens enklaste mackor. Men hur kul kan det vara att äta grillad ost en hel dag? När vi hyvlar av några lager visar det sig vara en riktigt avancerad­ konstform. Och för tredje året i rad ­tävlar ett antal foodtrucks som kört dit för att visa sina färdigheter.

Ost;Fredrik tävlar om att göra stans bästa grillade ostmacka. toast;foto Åsa Sommarström

I den perfekt grillade smörgåsen ska osten ha fått smälta långsamt och vara smält hela vägen igenom – men ändå inte vara rinnig, berättar Fredrik Melin. Foto Åsa Sommarström

”Osten ska precis
rinna ut när du
skär i mackan
samtidigt som
brödet ska vara
krispigt så att det
blir en fin kontrast!”

Fredrik Melin

– Det är så mycket som ska stämma, säger Fredrik Melin som vann fjolårets tävling i kategorin True (bara ost och bröd) med en macka gjord på ostarna pepper jack, mozarella och gouda.

Enligt honom ska osten smälta långsamt och vara smält hela vägen igenom, men inte vara för rinnig. Ett laborerande som man verkligen kan nörda ner sig i.

– Osten ska precis rinna ut när du skär i mackan samtidigt som brödet ska vara krispigt så att det blir en fin kontrast, säger han.
Exakt hur det går till vill han inte avslöja (Fredrik har trots allt en titel att försvara) men han jobbar mycket med olika temperaturer på sina stekbord.

Fredrik Melin vann fjolårets tävling i kategorin True (bara ost och bröd). Foto: PRESSBILD

Fredrik Melin vann fjolårets tävling i kategorin True (bara ost och bröd). Foto: PRESSBILD

Åtta foodtrucks serverar mackor för max 50 spänn

Var? Utanför Spritmuseum, Djurgårdsvägen 38.

När? Söndag 27 augusti klockan 12.00 till 16.00.

Hur? Åtta foodtrucks kör ut till Djurgården (som annars inte tillåter foodtrucks) för att servera och tävla i rätten grillad ostmacka. Det finns två kategorier, true som bara innehåller bröd och ost och freestyle där mackbyggarna tillåts två valfria special­ingredienser. På bryggan utanför museet serveras öl ur tapp från cirka 20 mikrobryggerier.

Pris? Fritt inträde. Mackorna får kosta max 50 kronor/styck.

Fick idén i Los Angeles

Brödet de flesta tävlande använder är ett vitt formbröd. Det måste det vara om man ska blidka dem som verkligen hajar den här rätten, menar Grilled Cheese initiativtagare Carl-Marcus Gidlöf som fick idén efter att han besökt en liknande tillställning i Burkbank, Los Angeles.

Intiativtagarna och ostälskarna Carl-Marcus Gidlöf och Alexandra Wanngård

Initiativtagarna och ostälskarna Carl-Marcus Gidlöf och Alexandra Wanngård. Foto: Johan Thornton

– De hade kört in truckar och ölkranar på en stekhet parkering och körde en fest hela dagen och jag var helt knockad. När de la ner sin grej 2014 tog vi över stafettpinnen kan man säga och tog Grilled Cheese till Stockholm.

I år är det åtta olika kök som ska visa vad de går för med ett väldigt ­begränsat antal ingredienser. Men den som eventuellt håller sig undan för att truckarnas dieselaggregat brummar öronbedvande kan vara lugna. Allt går på el från och med i år.

Det enda ljudet är från fräsandet på stekborden.


Sugen på mer bröd med ost – och kanske kött?

Här öppnar stans nya burgarställen:

Sälta + sötma + hetta = folkets favvomacka

På förra årets tävling vann HK:s lilla Foodtrucks grillade ostmacka ­publikens pris.

– Vi tänkte ut en macka som både hade­ sälta, sötma och lite hetta, säger Kari Hannula som även kommer att ställa­ upp i årets tävling, denna gång med en tryffel­doftande variant.

Han vill inte avslöja det exakta receptet eller grillmetoden på fjolårets vinnare, men vi har lyckats få en inköps­lista – för den som vill testa sig fram:

Inköpslista

  • Emmentaler
  • Cheddar
  • Hjortron
  • Jalapeños
  • Två skivor vitt formbröd
Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogartiklar

Krog

Käka Thanksgvingmiddag i Stockholm

Bar

De hyllar nattmackan på sin krog

Filip Lundin driver Sopköket
Krog

Ny krog lagar mat på ratade varor

Nya nöjessatsningen Vinterterrassen bjuder på både underhållning och utsikt
Bar

Ny klubbsatsning med milsvid utsikt

Babak Kharazmi styr saffransfestival
Krog

Babak styr saffransfestival i Vasastan

Ankbröstet är fantastiskt mört
Krogtest

Stimmigt men avspänt på nya bistron