Ostmackan som ska smälta publikens hjärtan

På söndag rullar stans foodtrucks ut på natursköna Djurgården för att tävla i vem som gör den godaste grillade ostmackan.
– Det låter enkelt, men det är väldigt mycket som ska stämma, säger Fredrik Melin, arkitekten bakom fjolårets bästa grilled cheese.
Promenaden utanför Spritmuseum är en stillsam plats, med en hamn, gamla trähus och förvisso väldigt mycket turister. Men på söndag är det annat ljud i skällan med dofter av öl, folkfest – och grillad ost.
Endagsfestivalen Grilled Cheese på Djurgården är en hyllning till en av världens enklaste mackor. Men hur kul kan det vara att äta grillad ost en hel dag? När vi hyvlar av några lager visar det sig vara en riktigt avancerad konstform. Och för tredje året i rad tävlar ett antal foodtrucks som kört dit för att visa sina färdigheter.
I den perfekt grillade smörgåsen ska osten ha fått smälta långsamt och vara smält hela vägen igenom – men ändå inte vara rinnig, berättar Fredrik Melin. Foto Åsa Sommarström
”Osten ska precis
rinna ut när du
skär i mackan
samtidigt som
brödet ska vara
krispigt så att det
blir en fin kontrast!”Fredrik Melin
– Det är så mycket som ska stämma, säger Fredrik Melin som vann fjolårets tävling i kategorin True (bara ost och bröd) med en macka gjord på ostarna pepper jack, mozarella och gouda.
Enligt honom ska osten smälta långsamt och vara smält hela vägen igenom, men inte vara för rinnig. Ett laborerande som man verkligen kan nörda ner sig i.
– Osten ska precis rinna ut när du skär i mackan samtidigt som brödet ska vara krispigt så att det blir en fin kontrast, säger han.
Exakt hur det går till vill han inte avslöja (Fredrik har trots allt en titel att försvara) men han jobbar mycket med olika temperaturer på sina stekbord.
Fredrik Melin vann fjolårets tävling i kategorin True (bara ost och bröd). Foto: PRESSBILD
Åtta foodtrucks serverar mackor för max 50 spänn
Fick idén i Los Angeles
Brödet de flesta tävlande använder är ett vitt formbröd. Det måste det vara om man ska blidka dem som verkligen hajar den här rätten, menar Grilled Cheese initiativtagare Carl-Marcus Gidlöf som fick idén efter att han besökt en liknande tillställning i Burkbank, Los Angeles.
Initiativtagarna och ostälskarna Carl-Marcus Gidlöf och Alexandra Wanngård. Foto: Johan Thornton
– De hade kört in truckar och ölkranar på en stekhet parkering och körde en fest hela dagen och jag var helt knockad. När de la ner sin grej 2014 tog vi över stafettpinnen kan man säga och tog Grilled Cheese till Stockholm.
I år är det åtta olika kök som ska visa vad de går för med ett väldigt begränsat antal ingredienser. Men den som eventuellt håller sig undan för att truckarnas dieselaggregat brummar öronbedvande kan vara lugna. Allt går på el från och med i år.
Det enda ljudet är från fräsandet på stekborden.
Sugen på mer bröd med ost – och kanske kött?
Här öppnar stans nya burgarställen: