Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Restaurangbokningarna vänder uppåt – efter jätteraset

Uppgång för bordsbokningar i Stockholm efter jätteraset i mars och april-
Peder Dinkelspiel, grundare av Bokabord, menar att det syns en vändning, även om det fortsatt är väldig tufft läge.

Veckan efter sportlovet såg flera branscher ett historiskt ras. Nu visar statistik att fler börjat boka bord på restaurangerna igen.
– En vändning håller på att ske, men det är fortsatt extremt tufft läge, säger Peder Dinkelspiel, Bokabord.

ANNONS

Mars och april har varit historiskt tuffa månader för restaurangbranschen.

Restaurangappen Bokabord delar sin bokningsstatistik till riksbanken för att ge dem en indikation på hur det går för landets restauranger. Veckan efter sportlovet skedde ett oerhört stort ras. Men efter att ha uppmätt ännu lägre siffror i mitten av april, så har statistiken långsamt gått uppåt, något Dagens Industri var först med att rapportera om.

– Det som syns är att det lite långstams pekar mot något bättre. Men det är forfarande väldigt långt från hur det ser ut vanligtvis så här års, säger Peder Dinkelspiel, grundare av Bokabord till Allt om Stockholm.

Sommaren svårbedömd

Det finns faktorer som kan innebära bättre tider för restaurangbranschen framöver, tror Peder Dinkelspiel.

– Nu öppnar uteserveringarna, som eventuellt kan förbättra situationen med smittospridning, så det kan innebära ljusare tider för restaurangerna.

Hur tror du att utvecklingen blir i sommar?

– Den stora frågan för alla är vilka rekommendationer och restriktioner som kommer gälla. Om reserestriktionerna ligger kvar så talar det för storstadsrestaurangerna i sommar. Om man får resa i landet så kommer nog många åka till sina landställen.

– Men jag tror att sommaren kommer vara mindre bekymmersam än april.

Kvarterskrogar går bättre

Även om restaurangbranschen har det oerhört tufft i allmänhet så finns det krogar som klarar sig bättre än andra, enligt Peder Dinkelspiel.

– Vi ser att kvarterskrogar i förortsområden där folk bor och jobbar hemifrån har klarat sig bättre. I kampanjer som Support your locals så tror jag att det är framför allt lokala kvarterskrogar som folk tänker på att stödja, säger han.

ANNONS

Vilka är det som har det tuffast?

– Vi kan se att större restauranger som ligger centralt och vanligtvis lever på att folk besöker dem när de är ute och rör sig i området har det väldigt jobbigt. När folk inte längre bor på hotell i områden eller besöker nöjes- och kulturliv i området så kliver ingen in hos dem för att äta.

– Även stora koncerner med höga hyror får det ekonomiskt svårare än andra under krisen.

Fortsatt tufft

Stockholms Handelskammare släppte förra veckan Stockholmsbarometern, med rekorddåliga siffror för många av stadens näringar.

Huruvida maj inneburit en viss förbättring för besöknäringen eller detaljhandel kan de inte svara på förens om några veckor.

– Vi har inte fått någonting från våra medlemsföretag om att det ska skett någon markant ökning, utan det är fortsatt jobbigt. Men om deras statistik visar på fler restaurangbokningar så anser vi att det är glädjande, även om situationen fortsatt är väldigt tuff, säger Stefan Westerberg, chefekonom och fortsätter:

– Tror inte att det kan bli sämre än mars och april. Tror det blir mindre dåligt, men att det ändå är fortsatt dåligt.

Stockholm, Sverige