Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Säsongen för uteserveringar i stan förlängs i höst

Daniel Helldén förlänger säsongen för uteserveringar i Stockholm
Daniel Helldén (MP) vill att uteserveringarna ska få hålla öppet längre.

Uteserveringarna i Stockholms stad kommer att få ha öppet två veckor längre i höst.
– Vi vill underlätta för restaurangerna att få plats med fler gäster, säger Daniel Helldén (MP) och öppnar för att krogar kan få ha öppet hela vintern – om de hjälper till med snöröjningen.

ANNONS

Tidigare har vi skrivit om uppropet som startats bland stans krögare för att få ha uteserveringarna öppna längre i höst. Nu kommer ett snabbt svar från Stockholms stad.

I år förlängs uteserveringssäsongen med två veckor, till sista oktober. Anledningen är förstås coronarestriktionerna som begränsar antalet platser inne på krogarna och som slagit hårt mot restaurangbranschen.

– Vi vill underlätta för Stockholms ungefär 2 000 uteserveringar att få plats med fler gäster, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Måste ansöka om förlängning

Men tillståndet förlängs inte automatiskt. De som har uteservering måste skicka in en ansökan om förlängning till polisen.

– De som ansöker kommer att få tillstånd, om det inte är till exempel ett planerat vägarbete på den ytan där uteserveringen finns, säger Daniel Helldén.

Mattias Bratt på Söderkrogen Racamaca, som ligger bakom krögaruppropet, gillar beslutet.

– Det låter ju bra, men det kommer inte att rädda höstens omsättning direkt. Men man blir glad av att höra att det finns en tanke, att politikerna tänker till, säger han.

Racamaca, fr v. Mattias Bratt, Erik Mård, Fredrik Andersson.

Mattias Bratt, Erik Mård och Fredrik Andersson på Racamaca på Södermalm. Foto: Pekka Pääkkö

Snöröjningen hinder för uteserveringar

Anledningen till att slutdatumet normalt är 15 oktober är att då börjar den teoretiska snösäsongen och snöröjningens jour drar igång.

ANNONS

– Nu tar vi risken att förlänga till sista oktober och så får vi göra en ny bedömning senare om hur vi ska göra i vinter, säger Daniel Helldén (MP).

Egentligen skulle Mattias Bratt vilja att uteserveringssäsongen förlängdes med tre månader. Men enligt Daniel Helldén går det inte att besluta om en sådan generell förlängning på grund av snöröjningen. En krog kan söka tillstånd för uteservering hela vintern men då måste staden göra en individuell avvägning mellan krogens önskemål och att folk måste kunna ta sig fram.

”Kan absolut tänka mig att skotta”

Skulle det bli många sådana önskemål i vinter kan det bli aktuellt med speciallösningar.

– Om fler krogar vill ha vinteröppet får det blir en diskussion, till exempel kan de kanske hjälpa till med snöröjningen om de får ha uteservering, säger Daniel Helldén.

En idé som Mattias Bratt på Racamaca inte tycker är helt fel.

– Det fattar jag också att det är svårt att köra maskiner om det blir snökaos. Om det skulle hjälpa verksamheten och minska trängseln kan jag absolut tänka mig att skotta kring uteserveringen