Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Satsa en femhundring på lunchen

Moderna grosshandlare, utan hatt, mustasch eller tjocka magar.
Moderna grosshandlare, utan hatt, mustasch eller tjocka magar.

Oaxen satsar på länga luncher, Grosshandlarluncher. Har du lust att lägga drygt 500 kronor på rasten vet du vart du ska gå. Om inte tipsar vi dessutom om ett annat alternativ.

ANNONS

Oaxen Slip och krog ute på Djurgården satsar på ett nytt koncept: långa luncher. Och det handlar inte om att det är långt dit och att du därför måste lägga mer tid än vanligt på din lunch. Nej det handlar mer om maten. En sittning med tre olika rätter som beräknas ta ett par timmar.

Lunchen kallas för Grosshandlarlunch, en trerättershistoria som lånar inspiration från förr, då handelsmän smet undan ett par timmar mitt på dagen för att käka en fet måltid och kröka. (Dåtidens grosshandlare behövde dock inte kolla mejlen, passa dagistider eller svara på samtal och sms.)

Och på tal om all sprit ? Hur ska vi orka jobba efter en trerätters som traditionellt bjuder på en hel del snaps också.

– På Oaxens lunch igår ingen alkohol även om vi har det på menyn för den som vill, säger krogens bokningsansvarige Martina Cissig.

Men hur ska folk ha tid att ta så här lång lunch?

– Jag tror att i dagens stressade samhälle där vi äter snabbt och gärna ska klämma in ett möte på lunchen, är detta precis vad som behövs. Vi får avsätta tid för detta helt enkelt.

Fakta

"Två vita en brun"

Vill du leva som en grosshandlare, men har som de flesta andra svårt att smita iväg cirka tre timmar mitt på dagen har restaurang Pelikan ett alternativ: Grosshandlarmiddagen som serveras på Blekingegatan 40. Då kostar det lite mer, men öl och snapsar ingår.

Traditionellt brukar du få två vita (snapsar) och en brun (eau de vie) till din grosshandlarmåltid.

En äkta grosshandlare

En äkta grosshandlare.

Restaurant Pelikan, Blekingegatan, Stockholm, Sverige