Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Guide: Schyssta ställen att sörpla ramen på

Peter Eneroth och Jonas Lindgren ligger bakom nördarnas favorit: Totemo Ramen.
Peter Eneroth och Jonas Lindgren ligger bakom nördarnas favorit: Totemo Ramen.
Adam Dahlberg och Albin Wessman har ett ramenhak i Ringen
Adam Dahlberg och Albin Wessman har ett ramenhak i Ringen

Ägget, buljongen , nudlarna. Det är mycket som ska stämma för att en ramensoppa ska bli godkänd. Vi snackade med entusiaster och experter om var du hittar Stockholms bästa ramen. Om det ens går...

ANNONS

Den här artikeln publicerades ursprungligen i november 2017. Detta är en uppdaterad version.

Det är onekligen vinter nu iskyla och snö. Men också de mustiga sopporna och grytornas tid. Den japanska nudelsoppan ramen har de senaste året tagit sig in på listan över stans hetaste rätter så vi gick ut och frågade experter och entusiaster var Stockholms bästa soppa finns – och vad som kännetecknar en riktigt bra Ramen.

A: Var äter man den bästa ramen i Stockholm? 

B: Vad är det viktigaste för att en ramen ska bli bra? 

Saori Ichihara

Foto: PRESSBILD

Saori Ichihara, kock.

A: Jag skulle säga att Sakiko Jins ramen på Ambar är den bästa i Stockholm. Hon gör det enkelt och jättegott. fast det egentligen är en vinbar hon driver.

(Obs, Ambar kommer inom kort att ta bort sin ramen från menyn, reds anm.)

B: Det viktigast förutom nudlar och buljong är temperaturen. De flesta ramen i Stockholm är ganska ljumma. Men den härligaste delen av att äta ramen är ju att blåsa och äta jättevarm soppa ur en skål, tycker jag.

ANNONS

Orvar Säfström

Foto: PRESSBILD/BENGT ALM

Orvar Säfström, film-och spelrecensent

A: Efter tio resor till Japan är jag lite förstörd då toppklass i Stockholm på sin höjd motsvarar budgetlunch på hörnet i Tokyo. Ska jag lyfta fram någon som är rätt bra blir det Totemo Ramen på St Eriksgatan. Sämst i stan är Noodle Mama. Det är verkligen en skymf mot riktigt ramen.  Det är ju lite av en repris på burgarhysterin de senaste åren: Det poppar upp en massa ny hak, men väldigt sällan något att skriva hem om. 

”Många är kallade, få är utvalda” som Matteus så träffsäkert uttryckte det.

B: De olika beståndsdelarna nudlar, buljong, chashu och ajitam ska dels vara på topp var för sig, dels harmonisera korrekt med varandra.
Rena, tydliga smaker är nyckeln, som så ofta i japansk mat. Sedan finns förstås varianter och undantag som ska ha en betydligt tyngre smaksammansättning, tsukumen eller tantanmen till exempel. 


Kalle Fransson

Foto: LINDA ELIASSON

Kalle Fransson, Manusförfattare

A: Just nu skulle jag säga att en hittar den på Ai Ramen (Tan tan). Men med tillägget att jag inte tycker någon ramen jag testat i Sverige kan mäta sig med Japansk.

B: Buljongen. För mig är det grunden och det går inte att dölja en undermålig buljong. En kan hålla på och krångla med handgjorda nudlar, häftiga (och ofta helt off gällande Japansk tradition) tillbehör och annat, men vad spelar det för roll när buljongen knappt smakar något alls?


Yukiko Duke

Foto: Wikipedia

Yukiko Duke, författare och översättare

A: Jag har ingen favoritramen i Stockholm. Det finns inga ställen som har ramenbuljong som håller måttet. Min favoritrestaurang ligger i Sugamo i Tokyo och heter Tsuta. Där kan man få härligt spänstiga, hemmagjorda nudlar till himmelsk ramenbuljong – för 75 kronor.

B: Det är nudlarnas spänst och långkokt, smakmässigt välavvägd buljong som gör den perfekta ramen. Tsuta har dessvärre fått en Michelinstjärna, så nu måste man väl börja beställa bord där…


Simon Gärdenfors

Foto: PRESSBILD

Simon Gärdenfors, komiker

A: Jag skulle säga att bästa ramen i Stockholm är Totemo ramen och Ai ramen. Kanske Totemo om jag måste välja.

B: Bra ramen är när de gör nudlarna på plats, så att de är färska och har tuggmotstånd. Soppan ska kokas i tiotalet timmar, så att den får ett djup, sen krävs detaljkunskaper och omsorg med de olika tillbehören.

Fakta

Ramenguiden

Ramen Manga:

Sex varianter på Kungsholmen som bara har öppet på lunch och stängt på söndagar. I köket står en duo som lagat asiatiskt i Stockholm sedan 80-talet på Hot wok café.

Pilgatan 28, Kungsholmen

Totemo ramen

Ett hål i väggen där matsal, kök och bar ryms på 30 kvadrat.

S:t Eriksgatan 70, Vasastan.

Café Stiernan

En bladning av vanligt fikautbud och japanska soppor, ramen som uppskattas väldigt av stans ramenälskare.

Österlånggatan 45, Gamla stan

Blue Light Yokohama

Izykaya som serverar Ramen endast på söndagar.

Åsögatan 170, Södermalm

AI ramen

Mångas favorit, men med en ny meny som är lite av en vattendelare.

Erstagatan 22, Södermalm

Noodles by Adam & Albin

Foodcourt Ramen i Teatern (Ringens köpcentrum) där den enda plumpen i protokollet är att du tvingas äta ur plast/ pappskålar. Men det är inte Adam & Albins fel – så serveras all mat här.

Ringens köpcentrum, Skanstull, Södermalm

Här hittar du stans bästa fin-falafel

Stockholm, Sverige