Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ta en sista öl på Bitter Pills

Bitter Pills, quuerkrogen i Hornstull, stänger 31 maj. Krögaren Lotta Nordlander säger att det är höga kostnader och klagande grannar som ligger bakom beslutet.
Lotta Nordlander på Bitter Pills.

Förutsättningarna för att driva krog har blivit tuffare och till slut räckte inte kämparglöden till. Bitter Pills i Hornstull stänger på fredag, 31 maj, sina dörrar för sista gången.
– Det här har varit ett jätteviktigt rum, säger krögaren Lotta Nordlander.

ANNONS

Krogen startades för fem år sen, med förhoppningen att bli en säker plats för queera stockholmare. Lotta Nordlander förklarar hur mycket hon upplever att platsen har betytt för många människor.

– För oss är det inte bara att driva en krog eller en restaurang. Det är så mycket mer. Vi har gäster som kommer själva hit, för att det är tryggt här. De får uppleva en trygghet de kanske inte känner på andra platser, säger hon.

Känslomässigt slut

Att behöva stänga ner upplever Lotta Nordlander som oerhört känslomässigt – som att de slutligen förlorat. Hon förklarar hur hon och Anna Classon, som drivit krogen tillsammans, har kämpat i många år, men att motgångarna ständigt sprungit ikapp dem.

– Vi har tänkt så många gånger att det inte går längre. Men varje gång har vi rest oss och försökt igen. Till slut orkade vi inte mer, säger hon.

Är det grannarnas klagomål som tvingar er att stänga?

– Inte tvingar. Vi väljer att göra det. Klagomål från grannarna är en del av det. En annan del är att hyran och lönerna höjs, men exempelvis ölen kostar lika mycket som när vi startade.

Så det är främst kostnaderna som ligger bakom stängningen?

– Bitter Pills går inte dåligt. Tvärtom så går det bra. Men hyran är för hög så det går inte runt. För att kunna ha råd med hyran för lokalen behöver vi kunna anordna olika evenemang. Men vi har svårt att göra det om vi ska anpassa oss efter grannar.

Flera tvingas stänga

Att boende i innerstan har blivit mer benägna att kritisera utelivets höga ljudnivåer, är något Nordlander håller med om.

ANNONS

Tidigare har även Kägelbanan tvingats stänga och Debaser Strand ligger i farozonen.

– När utelivet tvingas jobba i ständig motvind och anpassa sig så krymper Stockholm. Mindre ställen som det här får oerhört svårt att överleva.

Hoppas öppna nytt

Trots stängningen och den jobbiga kanten som krögare hoppas Lotta Nordlander att de ska lyckas finna en ny lokal att öppna i. Hon medger dock att det är en process som kan ta sin tid.

Under sommaren ska de även hålla klubb på Trädgården, söndagen innan pride.

– Bitter Pills har varit ett safeplace. Därför är det viktigt för oss att hitta något nytt.

Text: Jesper Wallén

Bitter Pills, Verkstadsgatan, Stockholm, Sverige