Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Skånska skills på ny Stockholmsbar

Markus utanför baren på Tegnérgatan 4.
Markus utanför baren på Tegnérgatan 4.

Druvor från hela världen. Kaffe från Lund och en övertygelse om att vara bäst i Sverige.
Nu öppnar Markus Welin Savant bar på Tegnérgatan.

ANNONS

Savant bar vill vara bäst på allt. Det bästa kaffet, de bästa vinerna och de bästa smårätterna till. När man dessutom döpt stället till Savant bar är det mycket att leva upp till.

– Detta är en kaffebar på dagen. Vinbar på kvällen. Och det ska vara Sveriges bästa, åtminstone i min genre, säger ägaren Markus Welin.

Nästan vegetariskt

Genren han syftar på är hållbarhet – zero waste. Att det han gör ska ha så liten inverkan på klimatet som det går. Det betyder i sin tur vissa uppoffringar.

Här finns ingen färsk fisk eller något färskt kött på menyn. Det blir för mycket plast, för mycket vatten som går åt i den processen. Istället är i princip all mat byggt runt grönsaker. Förutom boquerones, spanska sardiner.

– Det är jag galen i. Det bara måste finnas på menyn.

Markus Westin öppnar Savant bar på Tegnergatan

Malmöiten Markus Welin på Savant bar vet vad han håller på med.

Lång resa för vinet

Att både kaffe och vin ofta måste resa långt för att nå Stockholm kan låta något motsägelsefullt. Men tanken är att Markus bara köper in viner från gårdar som redan har en plan för framtiden om hur man jobbar grönare. Där litar han på vinförsäljarnas omdöme, som han efter flera år i branschen, jobbat med länge.

Jag kommer bara jobba med Sveriges bästa kafferostare.

ANNONS

Markus Welin

Skånskt kaffe

Kaffet är i sin tur rostat i Lund.

– Jag kommer bara jobba med Sveriges bästa kafferostare, Daniel Remheden som jag faktiskt gick i sommelierskola med för typ tio år sedan.

Handlar om smakerna

Och det finns stora likheter mellan kaffe och vin menar han.

– Det handlar om fokus på smaker; Sötma, strävhet, taninier. Det ska finnas en balans men också något nytt. I grund och botten en fråga om kvalitén på smakerna och är ju väldigt svårt att få fram. Vissa gör det bättre än andra. Enligt mig är Daniel inte bara bäst utan leder också utvecklingen i landet.

Mycket att leva upp till alltså.

 Savant öppnar i slutet av september/ början av oktober. 

Fakta

Inspirerad av Timbuktu

Vad? Savant bar

Var? Tegnérgatan 4 i Vasastan

När? Öppnar i sista veckan i september

Stämning? Litet och trång dit gästerna ska kunna ta ett glas, få in en rätt och kanske prova något nytt. Och vara som folk är mest. Så småningom vill han prova att ha ett chefs table inne i det lilla köket.

Varför Savant? Ägaren Markus läste i boken En droppe midnatt om författaren Jason Timbuktu Diakités släkting som var Savant. ”jag provade en massa namn. Alla var dåliga, men så dök detta upp – Savant bar – hur bra som helst.”

Vad är en savant? Ett neuropsykiatriskt syndrom som innebär en kombination av speciella färdigheter och kognitiva brister. Alltså att du är överdrivet duktig på vissa saker, men helt oförmögen att klara av vardagen. Ungefär som Dustin Hofmans karaktär i Rain man.

Tegnérgatan 4, Stockholm, Sverige