Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Söderhallarna satsar på ratad mat

Elin Aronsen Beis, VD för Foodloopz.
Elin Aronsen Beis, VD för Foodloopz.

Varje torsdag med start 11 januari delar Elin Aronsen ut "för gammal" mat i Söderhallarna. Priset bestämmer du själv.

Matsvinnet måste minska och i  Stockholm finns det flera olika nya alternativ för att ta tag i problemet. Det senaste heter Foodloopz och innebär att folk kan komma till Söderhallarna varje torsdag för att plocka på sig varor som ratats i butik. Pris bestämmer konsumenten själv och pengarna skickas sedan vidare till välgörenhet.

– Idén till Foodloopz har grott sedan jag jobbade på en inköpsavdelning på ett livsmedelsföretag. Jag blev då medveten om hur stora partier som slängs och orsakerna till svinn. Problematiken kan till exempel vara felbeställningar, fel prognos, kort bäst före datum osv. Ingen aktör vill egentligen kasta bra mat men gemensamt för branschen är att det ofta saknas tid och alternativa affärskontakter, säger Elin Aronsen Beis, VD för och medgrundare av Foodloopz.

Mat på ”sopor”

Den mat som trots allt inte får ett hem när torsdagen är slut skänks till Sopköket, en restaurang som lagar mat på mat som annars skulle ha slängts.

Söderhallarna, Medborgarplatsen, Stockholm, Sverige