Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

De startar kafé med KBT och coachning på menyn

Ylva-Li Arnerstål och Caroline Edgren öppnar kafé med terapi på menyn.
Ylva-Li Arnerstål och Caroline Edgren öppnar kafé med terapi på menyn.

Kaffe och terapi. Den något udda kombinationen är inriktningen för ett nytt kafé som öppnar i Vasastan i höst.

ANNONS

Den gamla creperiet Byn har flyttat från Röda bergen i Vasastan. I dess ställe öppnar något helt annorlunda – en kombinerad terapimotttagning och ett kafé. Allt ifrån att få träffa en kurator, beställa in rosenmetod (lätt beröring), en KBT-behandling, kostrådgivning eller bara en kanelbulle.

Tanken är att du som är nyfiken på terapi och coachning ska kunna hit, ta en fika och kanske ställa några första nyfikna frågor. De som står bakom disken och serverar gästerna ska vara verksamma terapeuter på något sätt och kunna erbjuda ett förutsättningslöst möte med terapivärlden.

– Vi upplever att det är svårt att tala om att man behöver hjälp och att vi inte alla gånger vet exakt vad för sorts hjälp vi behöver. Då kan detta fungera lite som en sluss, säger Ylva-Li Arnerstål som driver kafét tillsammans med partnern Caroline Edgren.

En plats för terapeuter, deras kunder men även för kaffesugna. Foto: Johan Thornton.

En plats för terapeuter, deras kunder men även för kaffesugna. Foto: Johan Thornton.

Att prata om sig själv över disken på ett kafé, är ett naturligt sättet att komma i kontakt med den här världen? 

– Det kan det vara. Att man får prata med en coach förutsättningslöst. Sen beror det ju såklart på hur mycket folk det är lokalen och vi kommer även ha privata rum och rum som andra coacher, psykologer och terapeuter kan hyra in sig i. Ett kafé är ju ofta en odramatisk plats och då hoppas vi att tröskeln att komma hit ska vara lägre.

Hur har ni tänkt kring själva kaféverksamheten?

– Det måste vara hållbart, mycket veganskt men självklart annat också, det måste vara en tillåtande atmosfär som genomsyrar kafét annars faller hela idén, säger Caroline Edgren.

ANNONS

Sedan början av sommaren har de rivit ut resterna av den franska creperiet Byn och hoppas kunna öppna sin egen verksamhet i slutet av september. Läs mer här.

Fakta

Cyklar, mäklare, katter och kaffe

Kafé i kombination med annat är inte helt ovanligt, även om just kaffe och terapi hör till de mer udda varianterna.

På Folkungatan finns exempelvis ett mäklarkontor som också är ett kafé och ett stenkast, vid Skrapan, finns cyckelverkstaden tillika kaféet Bon Mécanique. Kattkaféet i Vasastan, där gästerna kan fika och umgås med katter, är ytterligare ett bevis på att det går att kombinera en kopp kaffe med lite vad som helst.