Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Smaka på Stockholm– fem favoriter på festen

Matfestivalen i Kungsträdgården pågår 5-10 juni. Lika mycket kockdueller och vegomat som musikunderhållning. Vi har plockat ut fem kök du inte får missa.

Tisdag 5 juni drar matfestivalen igång igen. Kändiskockar, foodtrucks och matbranschen i stort flyttar in i Kungsan hela veckan för att fixa käk åt Stockholmare och tillresta turister. Allt från Malmö-falafel och Frarangs asiatiska mix till Gyllene Fredens köttbullar slängs upp i smakportioner under veckan.

Landets bästa pizza

Dessutom kommer vinnarna från pizza-SM hit. För Sveriges bästa pizza finns tydligen inte i Stockholm till vardags, utan i Umeå. Bagaren Sebastien Boudet finns som vanligt på plats i Kungsträdgården med bröd (och pizza) tillsammans med totalt 18 truckar och 17 krogar.

Bar Agrikultur flyttar in på festivalen för första gången i år och enligt kocken och delägaren Joel Åhlin kommer de servera fem typer av snacks.

– Vi kommer att stå där tillsammans med Stockholms bränneri som bland annat gör den gin som vi serverar hos oss. Menyn är lite anpassad efter det och allting är vegetariskt, säger han till Allt om Stockholm.

Framtidskäk

Vill du prova annat än käka kan du se på när stjärnkockar möter varandra i dueller och i Food Tech Village kan dom som är nyfikna kolla in hur vi bäst kan producera mat i framtiden.

Det är svårt att hitta en anledning att inte besöka festivalen, förutom att det är otroligt mycket folk kanske.

Allt om Stockholms redaktion vill tipsa om förutom pizzan från Umeå och Bar Agrikulturs matchningar av gin och vegetariska snacks tipsa om följande kök:

  1. Mattias Dahlgren. Ta chansen att smaka på en av Europas bästa kockars käk utan att det ska behöva kosta skjortan.
  2. Babas burgers and bites. Burgarstället som flyttade från Rågsved till Högdalen kommer till stan med sina hyllade hamburgare. Dessutom har de helt nya ägare.
  3. Indian Street food co
    Moderna indiska smaker serverade ur en truck. De-constructed veggie samosas låter extra spännande.
Fakta

10 favoriter ur programmet

Tisdag

Stockholms favoritfransos Sebastien Boudet kör en kockduell mot Mikael Einarsson från restauranggruppen Lejontornet  på stora scenen 17.00

Blacknuss Allstars står för musikunderhållningen två timmar senare på samma scen, kl 19.00

Onsdag

Sigrid Barany håller i workshops hela eftermiddagen,12-17, som handlar om att våga laga vegetariskt. Tips och trick för alla. Du hittar kockarna i Smakas matstudio.

Torsdag

Årets kock – här käkar du kandidaternas mat

Årets kockduell. Vinnaren 2017, Johan Backeus tävlar mot Jimmi Eriksson som vann samma tävling året innan. 13.00 drar matchen igång på stora scenen.

Noice, alltså 80-talsbandet ställer sig på stora scen klockan 21.00 och river av lite gamla hits.

Fredag

Världshavsdagen, hur kan vi käka bättre fisk och håller vi haven rena. Föreläsning på stora scen klockan 12. 

Lördag

Elvira Lindqvist är kökschef på Fotografiska. Idag tävlar hon mot eko-kocken Ulrika Brydling på stora scenen klockan 13.00

Bigband-mannen Frank Martini kör sin jazz för besökarna i Kungssträdgården. Arrangörerna lovar Great Gatsby-stämning klockan 20.00 på stora scenen.

Söndag

Missade du Frank Martini så får du en ny big-bandchans idag. Klockan 14 spelar Air Mail Big band på stora scen. En timme senare, klockan 15.00 är det dags för den internationella kocktävlingen på samma plats.

Och om du inte fått nog av Stockholmsband från förr (Noice spelar ju på torsdagen) så avslutar Lustans Lakejer matfestivalen med att ställa sig på scen 20.30

Läs hela programmet här

 

Kungsträdgården, Stockholm, Sverige