Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

The Farm – bondgårdstänk i Frihamnen

Stockholm Brewery´s grundare, Niklas Jakobson inför öppningen av det nya bryggeriet och restaurangen i Magasin 3´s lokaler.
Niklas Jakobson flyttar sitt bryggeri till Frihamnen och startar samtidigt en krog.

Knasig bärs, mat från egna djur och en flytt från centrala Södermalm till Frihamnen.
Stockholm Brewing co gör en jättesatsning helt på egen hand.

The Farm är bryggeriet Stockholm Brewings stora satsning. Från att ha bryggt i en källarlokal på Södermannagatan har de skaffat sig en enorm yta på 900 kvadratmeter i Frihamnen istället.

Här kommer de kunna brygga och fortsätta experimentera med sin hyllade öl, fast i en helt annan skala, berättar bryggaren Niklas Jakobson. Med en måttstock i handen står han och mäter i porten till den sal där stora franska ekfat står och väntar på ingredienser.

– Här inne kommer vi att göra våra mer annorlunda sorter, det vi gör utöver den vanliga produktionen, säger han.

Stockholm Brewery´s grundare, Niklas Jakobson inför öppningen av det nya bryggeriet och restaurangen i Magasin 3´s lokaler.

Stockholm Brewerys grundare, Niklas Jakobson inför öppningen av det nya bryggeriet och restaurangen i Magasin 3´s lokaler.

Knasiga öl

Och det verkar som att själva laborerandet med olika sorter ligger honom varmast om hjärtat. De har valt att inte ta in några externa finansiärer eller investerare som kräver avkastning.

– Då blir det garanterat begränsande krav på oss och kanske mindre utrymme att få gör knasiga öl, säger han.

Heltid med två barn

Själv har han hållit på med ölen sedan 2006, först hemma i köket som en bisyssla till den egna vinimportfirman. Allt eftersom tiden gick började han sälja in sitt eget hemmagjorda öl till kunder och för fem år sedan skaffade han en lokal på Södermalm.  Men det är först nu det har blivit en heltidssyssla.

– Samtidigt som det här händer har jag också fått två barn. Så det har varit en del att stå i säger han och ler samtidigt som han konstaterar att portöppningen han mätt är alldeles för stor.

Stockholm Brewery´s grundare, Niklas Jakobson inför öppningen av det nya bryggeriet och restaurangen i Magasin 3´s lokaler.

Niklas Jakobson i gränsen mellan byggeri och krog.

Egna djur på bordet

Medan stans ölnördar gnuggar händerna får krogfolket också något att bita i. För i anslutning till bryggeriet öppnar man samtidigt restaurang i samarbete med Karshamra mat och trädgård i Botkyrka, vars ägare Mauritz och Agnes Larsson Stomgaard också går in som krögare.

– Vi har köpt egna får och kor som betar ute på gården. Dem matar vi med avfall från ölproduktionen och när det är dags  slaktar vi för att servera köttet på restaurangen, enligt principen Farm to table. Det ska vara ärlig, enkel och god mat.

The Farm öppnar 1 oktober.

Stockholm Brewery´s grundare, Niklas Jakobson inför öppningen av det nya bryggeriet och restaurangen i Magasin 3´s lokaler.

Bärs på Väg. Foto:Daniel Diaz

Stockholm Frihamnen, Stockholm, Sverige