De är Stockholms nya Michelin-stjärnor – Allt om Stockholm
Joel Åhlin och Filip Fastén får Michelinstjärna.
Joel Åhlin och Filip Fastén får Michelinstjärna.

De är Stockholms nya Michelin-stjärnor

Krog 

I skuggan av Frantzéns tre Michelinstjärnor finns det faktiskt mer att fira. Åtminstone för kockarna på Aloë och Agrikultur som numera också prisas i den legendariska matguiden.

ANNONS

Genom att vända och vrida på en morot, visa hur mycket det går att göra med en potatis och att pickla och salta på traditionellt sätt lyckades Agrikultur med sin hyllning till de nordiska bönderna och nordiska köket att knipa en stjärna i guide Michelin.

– Det känns så himla roligt och stort, att vi fått en stjärna i världens största matguide. Även om vi lagar mat åt våra gäster och inte åt dem så känner vi oss såklart superstolta. Både för stjärnan och över teamet, säger Joel Åhlin som är krögare på Agrikultur tillsammans med Filip Fastén och Pelle Thunström. 

Inspektörerna sa hej

Han berättar att de gjort en satsning på krogen på Roslagsgatan. Att de försökt höja nivån ytterligare ett snäpp och när Michelininspektörerna presenterade sig efter ett besök i höstas började de försiktigt hoppas.

– Samtidigt vågar man inte riktigt ta ut något i förväg, det är ju stora puckar liksom.

Hur firade ni?

– Med röd pölse på ett torg i Köpenhamn (där Michelingalan var, reds anm) sen blev vi hämtade på Arlanda och åkte till Bar Agrikultur där vi festade med Frantzéngänget.

Blixtsnabba stjärnor

Björn Frantzéns supersatsning på en trevåningsrestaurang, med en av landets mer ambitiösa menyer, gav också resultat. Hans krog fick som första svenska restaurang någonsin tre stjärnor i Guide Michelin, efter att bara ha varit öppen några månader. Samtidigt behöll sushiställena Imouto och Sushi Sho sina stjärnor, precis som Ekstedts.

Prova småsyskonen

Om det är fullt på Agrikultur på Roslagsgatan finns den mindre varianten,  Bar Agrikutur på Nytorget som faktiskt också fick ett omnämnande i guiden. Skulle det vara svårt att komma till Aloë har ägarna nyligen startat Rinos bodega, en kvarterskrog i samma område.

Sikta mot stjärnorna

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogartiklar

Anna Lallerstedt öppnar snart restaurang i Basaren
Krog

Lallerstedts käk ska locka folk till Kungsholmen

Lilla Paris, Brunnsgränd 2–4
Krogtest

Kallt och rått på Lilla Paris

Daniel Boudal och Fredrik Kvick öppnar italiensk krog på Rörstrandsgatan
Krog

Ny italienare höjer pulsen på känd kroggata

Bar

Ny takbar samlar stans bästa drinkar

Krog

Fyra latinomorsor tar över köket på känd krog

Stockholms napoletanska pizzerior
Helgtips

Här är Stockholms napoletanska pizzerior