Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Ingen svamp i skogen? Ät den på krogen!

När Krogtestarna besökte Grus Grus hade de smörstekta kantareller med grönkålskräm på menyn.
När Krogtestarna besökte Grus Grus fanns smörstekta kantareller med grönkålskräm på menyn.

Svampsäsongen är här. Pallar du inte ge dig ut i skogen? Lugn, vi guidar till åtta krogar i innerstan med minst två goda svamprätter på menyn.

Östermalm

Grodan

Grodan har både vegetariskt och fisk med skogens gula guld. Välj mellan en raggmunk med sommarkantareller, västerbottenost, rårörda svarta vinbär och gräddfil (185 kronor), vegetariska kroppkakor med svampduxelle, rårörda lingon, kantarell, äpple, brynt smör (195 kr) och bakad röding med stuvade sommarkantareller, bondbönor, syrad gurka och potatis (275 kr). Adress: Grev Turegatan 16

Hantverket

Kantareller eller Karl-Johan? På Hantverket finns både en kantarellsmörgås med västerbottensost, sikrom, smulad gräddfil, dill och rågbröd (185 kr) och stekt kyckling med aubergine, Karl-Johansvamp och inkokt lök (175 kr). Mumma. Adress: Sturegatan 15a


VASASTAN

Allegrine

Danyel Couets restaurang har både den mindre rätten sommarsvamp,  det vill säga smörstekta kantareller, svampkräm och ­riven trumpetsvamp på en briocheplätt (165 kr), och en côte de boeuf (820 kr, men stor nog för två personer) med höstsvamp, jordärtskocka, anklever, och tryffel på menyn. Adress: Kammakargatan 22

Knut Bar

Knut satsar också på svamp. Vad sägs om knyten med Karl Johan-svamp med dillmajonnäs och picklad syltlök (105/160 kr) eller hjortkorv med pumpakräm, kantareller och rödvinssås (225 kr)? Adress: Regeringsgatan 77


KUNGSHOLMEN

Styrelsen

På Styrelsen hittas en svamptoast, med blandad stuvad svamp, friterad ostronskivling och grottlagrad gruyere bland förrätterna (135 kr), samt en krämig och bakad jordärtsskocka med kantareller, svartkål och pommes allumette (245 kr) som huvudrätt. Adress: Hantverkargatan 31

Eriks Basar

Grillad spetskål med confiterad tempeh, kantareller, ramslökskapris och smörsås (235 kr) för herbivoren. Såväl som oxfilé med kantareller, mangold, sauce bordelaise och hasselbackspotatis (335 kr) för karnivoren hittas här. Adress: Hantverkargatan 71


SÖDERMALM

Restaurang Göteborg

Här räknar vi till inte mindre än fyra olika huvudrätter med kantareller som ingrediens. Röding med persiljesmörsås, sikrom, smörvänd potatis, kantareller och morot (265 kr), och lammrostbiff med potatis- och getoststerrin, kantareller och lammsky med tre sorters örter (255 kr) är ett par exempel. Adress: Midskeppsgatan 31

Pane Vino

En höstig Karl-Johan svampsoppa, med parmesan skum, pumparavioli och päron mustarda till förrätt (155 kr) och kalvkind med tryffelpotatispuré, kantareller, lök, panchetta och syrad lök (295 kr) serveras just nu här. Dessutom finns det ännu fler svamprätter att välja bland. Adress: Brännkyrkagatan 93

Stockholm, Sverige