Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Tapastajm – en guide till spanska smårätter

Vi guidar till stans bästa tapas.
Vi guidar till stans bästa tapas.

Stockholms bästa spanska tapas. Vi har gjort en lista på nio ställen som förtjänar lite extra uppmärksamhet.

Att dela på smårätter är mer en regel än ett undantag när man går ut och äter i Stockholm.

Ofta används ordet tapas för att förklara vad som menas när vi ska beställa smått, dela med varandra och äta socialt och avsappnat. Detta trots att tanken gärna vandrar till små räkor som simmar i olja och vitlök serverade i ett standardiserad terrakottafat. Eller så tänker vi på friterade bläckfiskringar som slaknat något, köttbullar i stark tomatsås eller patatas bravas.

Kort och gott: trots att de är en ständig referens har spanska tapas inget jättegott rykte. Därför gjorde vi en guide till nio ställen på stan som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet.

 1. Racamaca
  Inte mer än ett hål i väggen, men ändå mest hipp baskisk känsla den här stan. Du känner dig som en stammis så fort du klivit innanför dörren och med pulpo och en grym tallrik boquerones är detta vårt bästa tapas/pintxos-ställe i  Stockholm
  Pris: 25-125 kronor
  Adress: Wollmar Yxkullsgatan 5B
 2. Hornstulls bodega
  De kallar sig själva för vinbar. Och det stämmer. Men tack vare sitt utbud av små rätter i tapasformat kvalar de ändå in på den här listan. Dessutom är ju Bodega, det spanska namnet för vinbar och förutom att vara en av de mysigaste ställena på Söder har de både iberico-skinka, korv och kroketter på menyn.
  Pris: 45-135 kronor
  Adress: Hornsbruksgatan 24
 3. Xarcuteria
  Hantverksbärs, spanska klassiker och moderna grejer som 64-graders ägg gör denna lilla Kungsholmskrog värd en resa till Hantverkargatan.
  Priser: 40-165 kronor
  Adress: Hantverkargatan 40
 4. Andalucia
  Här är den helspanska menyn uppdelad i kött/fisk/ och veg, lätt för alla att välja alltså. Halstrad tonfisk med risotto låter dock väldigt gott.
  Priser: 49-89 kronor
  Adress: Döbelnsgatan 79
 5. Bistro Boheme
  Förutom spanska klassiker som friterad bläckfisk chorizo med tomat kan de som saknar den östeuropeiska vibben (Bar Central låg i samma lokal tidigare) käka smårätter från Ungern och dricka Tjeckisk öl.
  Priser: 72-115 kronor.
  Adress: Skånegatan 53. Det finns även en Bistro Boheme på Drottningatan 71a.
 6. El Classico
  Paella, Patatas bravas och Pimientos de Padron serveras med spanska viner och spansk bärs. Precis som namnet antyder är detta en klassisk tapasbar.
  Priser: 40 -89 kronor.
  Adress: Skånegatan 88
  Obs- stället har stängt på grund av renovering just nu. Kolla deras sajt för mer information.
 7. Mondo Tapasbar
  Listan på vegetariska tapas är nästan lika lång som den med kött. Här lånar man även influenser från andra spansktalande länder, exemeplevis en chiligryta på choklad, kött och öl.
  Priser: 35-118 kronor
  Adress: Odengatan 47.
 8. Bouqerian
  Stök, DJ:s och bra vimmelkänsla tillsammans med ostar oliver och korvar. De som vill blanda upp smårätterna med rejälare grejer kan beställa ”Racciones” och dela med dina vänner.
  Priser: 25  – 237 kronor.
  Adress: Moodgallerian, Jacobsbergsgatan 17.
 9. Aqui tapasbar
  Har du svårt att välja? Här finns ett 50-tal olika tapas på menyn; baconlindade grejer, köttbullar i het tomatsås och grillad chorizo. Inga direkta överraskningar men ett stabilt utbud av spanskt.
  Priser: 35-169 kronor.
  Adress: Kammakargatan 9
AQUI TAPAS & BAR, Kammakargatan, Stockholm, Sverige