Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Teskedsgummans guide till stans hål-i-väggen

Teskedsgummanlistar sina 15 favoritkrogar runt om i stan.
Göta Petter, vad mysigt det var här!

Vinmys, tapas eller spritfest – det kryllar av pyttesmå hål-i-väggen-ställen i Stockholm. Kanske beror det på lokalbrist och höga hyror, men för oss är de intima oaser. Här guidar vi till 15 favoriter i stan, lagom stora för Teskedsgumman.

ANNONS
 1. Checa Sydamerikanskt kök, hemsnickrad känsla och kanske stans minsta toalett hittar du på Checa ett stenkast från Lilla Blecktornsparken på Södermalm. Här finns plats för ett tjugotal hungriga gäster som vill umgås, käka fiskrätter, dricka peruanska bärs och chilenska drinkar. Adress: Ringvägen 145, Södermalm.
 2. Katarina Ölkafé Några sittplatser vid ett par bord, några fler i fönstret och så längs bardisken. Det är vad som finns att tillgå på det mysiga ölhaket i Sofo där det snabbt blir trångt om kvällarna. Desto större är dock mängden ölsorter, där det finns öl från en rad olika mikrobryggerier att välja på. Adress: Katarina Bangata 27, Södermalm.
 3. Shanti Gossip Shanti-restaurangerna serverar indisk och bengalisk mat med lite olika inriktningar på maten. Gossip är minstingen och här satsar man på street food med inspiration från det bengaliska köket. Små bord i långsmal lokal skapar mysig stämning. Adress: Skånegatan 71, Södermalm.
 4. Bar Agrikultur Minirestaurangen på Söder är kockarna Filip Fasténs och Joel Åhlins baby. Här finns 24 bokningsbara platser (plus ytterligare några i baren) och en ganska kort meny fylld med mellanrätter. Här har man ett extra fokus på att göra en bra gin & tonic – och så serveras efterrätter värda att slåss för. Adress: Skånegatan 79, Södermalm.
 5. Racamaca Gemytlig minikrog där både kök och sittplatser för 20 personer ryms på 39 kvadratmeter. Här serveras syd­europeiska tapas och pintxos. Maten är enkel och utan fine dining-­ambitioner, men i en helt annan klass än på medelmåttiga tapas-kedjor – här får du bra råvaror, dess­utom är maten vacker och väl tillagad. Adress: Wollmar Yxkullsgatan 5B, Södermalm.
 6. 19 Glas Den lilla inglasade baren har under tio år lockat otaliga vinälskare till Gamla Stan. Hit går du både för maten och den gedigna vinlistan där fokus ligger på det ekologiska och naturliga, med tusentals viner från såväl Kroatien, som franska Jura-regionen, Ungern och USA. Adress: Stora Nygatan 19, Gamla Stan.
 7. Café Zeppelin På Kungsholmen ligger Zeppelins vincafé som bara har omkring 30 sittplatser. Med små bord och udda stolar känns restaurangen hemtrevlig. Lite som att sitta i någons kök. Matmässigt blandas svensk husmanskost med käk från medelhavet och Tyskland. Adress: Wargentinsgatan 3, Kungs­holmen.
 8. Naglo Vodkabar Imma på rutorna och schlager­musik är två saker som man förknippar med Vodkabaren, Stockholms minsta nattklubb. En fullpackad kväll kan du räkna med att bli svettig, vare sig du dansar eller inte – och vare sig du vill det eller inte. Svalkar dig gör du med någon av barens cirka 60 olika vodkasorter. Adress: Regeringsgatan 4, City.
 9. Bar à Vins På den lilla vinbaren Bar à Vins vid Karla­plan förser fransmannen Philippe Simon sedan fem år tillbaka stockholmarna med franska viner och mat, såväl som musik. De 42 kvadratmetrarna har blivit något av en oas för dem som vill drömma sig bort till Paris. Adress: Narvavägen 32, Östermalm.
 10. Savant bar Kaffebar på dagen, vinbar på kvällen – med målet att vara Sveriges bästa i sin genre. På detta nyöppnade, trånga ställe i Vasastan vill ägaren Markus Welin att gästerna ska kunna ta ett glas, få in en mellanrätt och kanske prova något nytt. Adress: Tegnérgatan 4, Vasastan.
 11. Apropos bar Cocktailbaren Apropos ­huserar på två (små) våningar vid Sankt Eriksplan och har inredning som ser ut att vara från en annan tidsepok. Drink­menyn präglas i sin tur av rom och rye, bourbon och bitters – matmässigt är det smårätter som gäller. Här är det hemtrevligt och avslappnat. Adress: Sankt Eriksplan 5, Vasastan.
 12. Totemo Ramen En ångbastu full av ­nudelsoppa, eller bara Totemo Ramen vid S:t Eriksbron? Det är svårt att avgöra vilket. Vid lunchtid är det kö utanför, för där inne finns inte plats att vänta på att knipa en av de 14 sittplatserna. Men gästerna är överens, maten är så god att det är värt både väntan och trängseln. Och Jamie Thomas som jobbar i köket har inget emot det lilla köket: ”Jag har jobbat på mindre ställen i Japan”, säger han. Adress: Sankt Eriksgatan 70, Vasastan.
 13. Duck and Crab Lokalen är liten, stämningen mysig och intim – och precis som namnet antyder regerar krabba och anka på Duck and Crabs meny (även om hummer och ostron också finns att tillgå). Vitlöksdoftande och franskt lantlig är andra beskrivningar som hör hemma här. Adress: Rådmansgatan 23, Vasastan.
 14. Itamae Izakaya Ett bord med plats för två och så fyra barplatser vid fönstret. Det är så många det här lilla men naggande goda stället (som serverar ­sushi med finess) har plats för när det inte är varmt nog att sitta på uteserveringen. En sushikrog för dig som inte gillar folksamlingar, och som inte har något emot att folk springer in och ut för att hämta take away. Adress: Odengatan 61, Vasastan.
 15. Etoile På den här Vasastadskrogen som ligger insprängd mellan ett pizza­ställe och en lunchrestaurang finns det bara 22 sittplatser. Tegelväggar, ett ­vackert valv, koppardetaljer och en kristallkrona skapar en mysig stämning i den lilla lokalen. Hit går du för middag med avsmakningsmeny (finns för både köttätare och vegetarianer). Adress: Norra Stationsgatan 51, Vasastan.

 

Fakta

Hallå där! Danny Falkeman på Etoile

Danny Falkeman, kock och ägare till krogen Etoile som öppnade i våras och endast har plats för 22 gäster. 

Danny Falkeman

Danny Falkeman.

Är ni nöjda med att ni satsade på en så liten lokal?

–Ja, absolut. Ytan är alldeles lagom för oss. Vi har ju en sittning per kväll §och med den menyn vi kör är det perfekt att veta att det alltid är 20–22 gäster.

Finns det några nackdelar med att det är litet? 

– Ja, det kan bli lite trångt ibland och svårt att möblera om borden, men det är ju ett angenämt problem vi har, så det tackar vi för. Och det hade nog ändå blivit klurigt att ha två sittningar eftersom vi kör 20 serveringar och det tar tre och en halv timme.

Tycker du att lokalen bidrar till atmosfären?

– Ja, det blir en skön känsla. Det är högt i tak och det är en fin inramning. Man sitter ganska nära varandra så det blir lite interaktion mellan gästerna ibland också, sedan händer det mycket i matsalen.

Stockholm, Sverige