Tvårätters för åtta spänn lockar många – Allt om Stockholm
Fint väder och kö utanför Tennstopet i måndags när veckans 150 årsfirande drog igång.
Fint väder och kö utanför Tennstopet i måndags när veckans 150 årsfirande drog igång.

Tvårätters för åtta spänn lockar många

Krog 

Doppsko, lerpottasill och änglamat står på menyn när Tennstopets firar 150 år. Att nio rätter kostar ynka 39 kronor gjorde förstås att sittningarna snabbt bokades upp. Men den som inte har något emot att köa kan fortfarande att knipa en av krogens drop in-platser.

ANNONS

Den här veckan firar Tennstopet 150 år med att bjuda sina gäster på något alldeles extra. Fram till på fredag kan du äta rätter plockade från krogens gamla menyer, från olika epoker, till dåtidens priser.

Rätterna är av något mindre storlek och gästerna rekommenderas att beställa två-tre stycken – trots det blir lunchen knappast någon dyr historia när en varmrätt kostar 5 kronor och en dessert 3 kronor.

80 drop in-platser varje dag

Många var på plats när jubileumsfirandet drog igång i måndags.

– Vi hade kanske räknat med hälften, men alla bokningsbara platser är fulla och har varit så sedan länge. Däremot har vi ungefär 80 stycken drop in-platser varje dag, säger köksmästaren Micke Schedin som tagit fram menyn.

Det är alltså inte kört för den som är sugen på att testa – men man får räkna med att köa en stund.

Får räkna med att köa från kl 13

– Nu har det blivit sådant tryck. Folk ställer sig här och köar redan klockan 13 och hoppas på en plats. Vid klockan 14 börjar sittningen och den tar ungefär 2 timmar. För att göra det lättare för köket betalar de som är drop in 39 kronor och äter alla nio rätterna.

Och hittills har ingen varit missnöjd med den dealen.

– De flesta har varit ganska nöjda med allting tror jag. Man gnäller nog inte i onödan när det är så billigt, säger Micke Schedin och skrattar.

Menyn serveras till och med den 29 september mellan klockan 14.00 och 16.30.

Tennstopets 150 årsjubileums-meny

Varmrätter – 5 kr

Doppsko (gräddstuvad pytt i panna)
Köttsoppa med klimp – soppan består av nötkött, palsternacka, kålrot, purjolök, potatis och rotselleri. Klimp är gjort på mjölk, mjöl, ägg och salt.
Paltbröd med fläsk och vitsås – paltbröd är gjort på grisblod, rågmjöl, vetemjöl, sirap, jäst och salt.
Lerpottasill – matjessill som serveras med hackat ägg, gräslök och potatis med hett brynt smör som serverar ljummen.
Kroppkakor – blandning av ägg, potatis, potatismjöl och salt. Dessa fylls med en duxelle av kantareller och lök och kokas i salt vatten. Vid servering steks kroppkakorna i smör och serveras med lingon.
Kolbulle med lingon – en slags fläskpannkaka som innehåller fläsk, vatten, ister och salt.

Dessert – 3 kr
Filbunke – en fet mjölk som syras, och serveras med färska bär och krossade drömmar (kakan alltså).
Änglamat – vispad grädde som smaksätts med körsbärslikör och varvas med inkokta körsbär och pepparkakscrumble.
Sjuskinnsgröt – risgrynsgröt med socker, smör, sötmandel och kanel som varvas i en plåt och gräddas i ugn. Den serveras med en saftsås på björnbär.

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogartiklar

Het paella med bläckfisk
Krogtest

Spanjorskan kan konsten att grilla bläckfisk

Marion Ringborg och Linn Söderström öppnar krogen Garba på Östermalm
Krog

Nu öppnar minikrogen Garba

Bar

Stockholmsbar på listan över världens bästa

Krog

Ny krog i klassisk nattklubbslokal

Moules marinère
Krogtest

Bra men ojämnt på frankofilernas vattenhål

Jonas Svensson, köksmästare på Mr Voon
Krog

Han fixar ett syskon åt Miss Voon