Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Vegansk glass och burgare på nya Tanto-haket

Vegan Soultrain.
Snart kan Tantolundens besökare käka veganska burgare och mjukglass.

Bart Brolin driver sedan tidigare foodtruck-konceptet Vegan Soul Train. Nu har han köpt glasskiosken i Tantolunden som ska förse folket med veganska burgare och mjukglass.

ANNONS

Sedan nästan exakt tre år tillbaka har 34-åriga Bart Brolins foodtruck Vegan Soul Train rullat runt på Stockholms gator – men även dykt upp på andra ställen runtom i landet. Nu har det blivit dags att ta klivet ut ur trucken.

– Jag har kollat på restauranger på Södermalm, men det är så dyrt så nu börjar jag med kiosken i Tantolunden och restaurang i Malmö. Vi började från noll i princip, men vi vill expandera och göra stora projekt så nu klättrar vi ditåt, säger Bart Brolin.

Öppnar i maj

Glasskiosken i Tantolunden, som ligger på Tantogatan 85, har de nu byggt om till ett burgarhak/glasskiosk med uteservering. Planen är att öppna för säsongen i början av maj och hålla upp till i september.

– Sedan blir det för kallt eftersom vi kommer att köra mycket på vegansk mjukglass, vi är de enda i Sverige som kör det ännu. Och burgare och mjukglass är en väldigt bra kombination.

Vegan Soul Train har under åren haft flera olika koncept, däribland veganska burgare som har blivit väldigt omtalade även internationellt, enligt Bart Brolin.

Mike Tyson-burgare och sockerfri vegansk mjukglass

På menyn kommer det att finnas tre olika burgare: Mike Tyson, gjord på ekologisk soja, umami-majo, stekt vegansk skinka, salami och lök; Vegansk pulled chicken burgare på egengjort protein med avokado-coleslaw; samt Pamela Anderson-burgaren som är en imitation av en fiskburgare med panerade veganska sojafiskfiléer, rosa remouladsås med tångkaviar och vegansk tonfisk, sallad och tomat.

– De är väldigt olika och tilltalar alla typer av smaker, så för tillfället får det räcka med dem. Det är en rätt begränsad yta i vagnen, säger Bart Brolin.

ANNONS

Mjukglassen, som är baserad på ekologisk sojagrädde, sötad med agave och en nypa sorbitol, kommer att finnas i flera smaker bland annat choklad och jordgubb. Dessutom har de jobbat fram en helt allergivänlig variant.

– Det var många mammor som hörde av sig till oss med barn som har allergier, så nu vill vi göra en som verkligen alla kan äta.

Ett veganiserat Södermalm

Bart Brolin har själv har varit vegan sedan han var 11 år.

– Det är en stor passion för mig. Det handlar inte bara om business. Våra privata leveransbilar är miljöklassade, vi tänker på planeten.

Han är övertygad om att vi kommer se allt fler veganska krogar i stan i framtiden.

– Jag tror att det kommer att bli enbart veganska ställen på Södermalm inom 30 år. Där är många öppna för vegansk mat även om de själva inte är veganer.

Fakta

Fler foodtruckar som blivit krog

Gnarly burger

Är foodtrucken som blev en restaurang som blev en kedja. Den första fasta restaurangen öppnades i mars 2015, i dag har de fyra. En på Fridhemsplan, en på Roslagsgatan och sedan början av året en på Hötorget och en på Kungsgatan. Serverar streetfood, nachos och burgare.

El Taco Truck

rjade som Stockholms första mexikanska foodtruck och har idag en taqueria på Nybrogatan, Östermalm, och en på Svartensgatan, Södermalm som serverar tacos och nachos.

Fred’s food truck

Har serverat USA-inspirerad mat som pulled pork, burgare, quesadilla, på gatorna sedan 2012. Sedan några månader tillbaka driver de restaurang i Hammarby Sjöstad.

Tantogatan 85, Stockholm, Sverige