Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Peruanskt och japanskt på Videgårds nya krog

Erik Videgård öppnar ny krog på Stureplan
Med loggan nytatuerad på armen. Erik Videgård öppnar ny krog.

Mästerkocken är tillbaka i stan. Asienexeperten och James Bonds kostrådgivare, Erik Videgård, öppnar ny krog med peruansk-japansk meny på Stureplan.

ANNONS

Erik Videgård är på väg till Sichuan i sydvästra Kina. Det är första gången han ska åka dit, som reseledare dessutom – en gastronomisk resa som är planerad sedan två år tillbaka. Att han samtidigt ska öppna krog på Stureplan är lite olägligt, medger han. Men samtidigt har krocken rutin på det här.

– Det är nog den 22:a i ordningen, säger Erik Videgård och ler.

Japanskt teknik med sting från Peru

Den här gången är det ett möte mellan Peru och Japan på menyn. Det finns en tydlig koppling mellan ländernas kök då japanska gästarbetare flyttade över Stilla havet för att jobba med järnvägsbyggen och i Perus gruvor . Matkulturerna möttes; det vackra japanska hantverket i en mix med peruanska råvaror som lime och chili, smaker med lite kick i. Det kallas Nikkei och är sällsynt i Stockholm, menar Videgård som är mitt uppe i att finjustera rätterna inför den officiella premiären.

Bättre smaklökar efter cancern

Kockens cv är långt. Och nästan alltid spektakulärt. Från att ha varit turnéledare på 80-talet åt Rheberbaahn, till att bli en av landets bästa sommelierer.

Han ligger även bakom krogar som East och Halv trappa plus gård innan han flyttade österut för att driva restaurang i St Petersburg med prominenta gäster som Vladimir Putin.

Men 2009 fick karriären en abrupt vändning. Han drabbades av cancer på en av tonsillerna med så allvarliga komplikationer att han fick sondmatas i nästan ett år. Dessutom fanns en risk att smaklökarna för evigt skulle förstöras.

Jag måste alltid bolla alla smaker

ANNONS

Erik Videgård

Istället blev det tvärtom.

– De är känsligare än någonsin. Kanske för att de fick vila så pass länge, men jag måste alltid bolla alla smaker med någon annan nu. Jag känner så mycket mer än andra, säger han.

Fixar Bonds käk

Samma sjukdom ledde till att han efter tio månaders innomhusvistelse fick ett erbjudande från en vän om att köra bil på en filminspelning i Stockholm, för att komma ut lite grann. Filmen var The Girl with the Dragon Tattoo och mannen han skulle köra runt  var Daniel Craig. Det mynnade ut i en vänskap och ett nytt uppdrag: att sköta Bondskådisen kost inför kommande 007-filmer.

Råbar och tält

Men nu är han tillbaka i Stockholms krogsväng igen. Restaurangen ska heta Videgård och ligger i Grand Escaliers gamla lokaler inne i Sturegallerian. Förutom Nikkeimenyn kommer det finnas en mindre råbar och på terrassen är det tanken att små tält, eller chambre separées ska stå utplacerade på marken.

Videgård öppnar officiellt 24 september med luncher och så småningom middagssittningar. Först ska han bara hinna med Kinaresan.

 

Grand Escalier, Stockholm, Sverige