Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Morgan Alling: Jag vill inte vara ett offer

Morgan Alling hyllar Södermalm och dissar näthatare.
I nypremiären av ”En föreställning om Kärlek” får publiken möta hans tuffa uppväxt och de mörka erfarenheter han nu lämnat bakom sig.
– Det krävs mod att släppa taget om sin programmering eller ryggsäck, säger han.

Vad skulle du säga att föreställningen handlar om?
– Den hyllar livet och handlar om hur jag lyckats vända mitt negativa bagage till att våga lita på kärleken. Den resan berättar jag om på ett roligt sätt med knäppa scener, mycket humor men också med allvar och djup.

Föreställningen handlar också om att bli vän med sin historia. Hur blir man det?
– Man accepterar att man är den man är på grund av det man har varit med om. Jag ville inte låtsas om min bakgrund. Minnena fanns där även om jag inte ville ha dem. Jag kunde inte ha normala relationer, bagaget var i vägen. Det var inte förrän 2010 jag berättade. Innan dess har jag hållit käften och knutit näven i fickan. Det är ju andra som betett sig illa, varför ska jag bära skulden? Det handlar om inställning och hur man väljer att se på sitt liv. Antingen blir man arg, ledsen och förbannad och det kan man vara hela livet. Men jag vill vara lycklig här och nu idag. Jag bestämde mig för att bli vän med min historia och inte skämmas.

Hur många gånger genom livet har du känt: ”Ska jag inte bara berätta”?
– Jag har berättat för mina närmaste vänner och flickvänner. Idag berättar alla om sina liv i poddar, bloggar och böcker. När jag var ung berättade man inte. Man höll tyst och stängde det inom sig. När jag började öppna mig fick jag en ”tycka synd om”-stämpel. Jag har aldrig känt mig som ett offer, men andra gjorde mig till ett offer som jag inte ville vara.

Måste man ha mod för att kunna bli älskad?
– En del behöver det. Jag var väldigt bra på att ge kärlek, att ta hand om människor som min mor och min bror. Jag ville hjälpa alla människor som hade psykiska problem eller missbruk. Jag är bra i en relation och boostar alltid den jag är ihop med. Jag vågade däremot aldrig lita på när någon sa ”vad bra du var”, ”jag älskar dig”, eller att ”det du gjort är häftigt”. Det krävs mod att släppa taget om sin programmering eller ryggsäck.

Om någon säger att du gjort något bra idag, litar du på det nu?
– Jag har alltid tyckt att det kan bli bättre. Idag, 47 år gammal, kan jag vara ganska ärlig mot mig själv och tänka att ”jo men det var faktiskt bra”. Förut var jag tvungen att säga typ ”nää, det fanns inte energi nog”. Jag dissade andra människors upplevelse. Det har jag slutat med. När min fru säger att hon älskar mig, så litar jag på det. Men det tog lång tid och krävdes en rejäl käftsmäll.

Varför då?
– Mitt problem var att jag inte vågade bli omtyckt. Min fru gjorde slut med mig. Hon sa att hon inte kunde leva med en människa som lever kvar med sina minnen istället för med henne. Hon var jätteklok och jag fick kämpa för att bli ihop med henne igen. Men jag blev det, och när jag blev pappa släppte allt.

Är du nervös när du står på scen?
– Ja, gud ja. Jag är alltid lite nervös innan. Jag gillar det. Den här föreställningen har jag gjort så mycket att det bara blir en positiv och rolig nervositet. När man har premiär kan man vara jävligt nervös.

Hur kan du vara så akrobatisk?
– Jag har alltid älskat att hålla på med underhållning där man gör knäppa saker med sin kropp. Som att ramla ner från scenkanten. Tränar man så blir man bättre. Sedan måste man utmana sig själv. Kan jag slå två volter, springa upp på bordet och slå en sidovolt eller ska jag kanske ta med mig bordet i volten? Man ska aldrig sluta utvecklas.

Du bor på Södermalm, är det din favoritstadsdel?
– Ja, det är det. Jag gillar närheten till Årstaviken. Uppe vid Allhelgonalunden där jag bor är det som en liten småstad mitt i allt. Det är bara ta trapporna ner så har man hela livet på Götgatan. Det finns så mycket olika kulturer och är som ett litet New York.

Blir du aldrig hipster-irriterad?
– Nej. Jag är inte så irriterad på människor. Bara på människor som är elaka. Jag kan tycka att det är gullig att det är viktigt att tillhöra hipsterkulturen. Jag tycker att människor ska få vara gulliga med sitt lilla skägg och tajta byxor, jackor och så en liten mössa. Man får vara precis som man vill, så länge man är snäll.

Vad är du mest stolt över med Stockholm?
– Jag uppskattar att vi medborgare ständigt strävar efter att göra det jäkligt bra för varandra. Är det mörkt sätter vi upp lampor överallt. Om vi vill ha renare vatten så utvecklar vi det. Jag tycker vi är sjukt liberala. Människor får vara som de vill. Jag gillar också att de flesta stockholmare är inflyttade. Det finns inte så mycket av urstockholmarna kvar. Alla vi som flyttat in är intresserade av att umgås, jobba och vara kreativa.

Vad skäms du mest över med Stockholm?
– Jag tycker inte att det är så intressant att skämmas. Jag är mer pragmatisk där. Men jag tycker att det kan vara irriterande när man åker förbi Slussen. Men samtidigt är det ju en storstad som förändras. Jag skäms inte. Man ska inte skämmas, man ska hitta lösningar.

Finns det något som gör dig arg i stan?
– Jag blir inte arg så lätt. Det som gör mig arg är människors inskränkthet. Som när folk näthatar anonymt. Jag la ner min Facebooksida och startade en ny. Anonyma kommentarer som är elaka är som att någon kommer hem till din fest och spottar dig i ansiktet.

Om du fick förändra något i stan, vad skulle du förändra då?
– Jag vill ha en bra mix mellan skitbra utbyggd kollektivtrafik, skitbra smarta lösningar för cykeltrafik och skitbra lösningar för bil och transport. Jag skulle vilja ha mer båttrafik. Stockholm är en stad på vatten så varför finns det inte mer miljövänliga båttaxis? Jag vill uppgradera Stockholm. Vi ligger redan långt fram, men tänk ett ekologisk hållbart samhälle fast ultramodernt. Jag tycker att det ska vara fri rörlighet. Till exempel gratis tunnelbana.

1