Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

”Barn väjer inte för allvarliga teman – men det gör vuxna”

Jullovsaktiviteter behöver inte handla om spring i benen. Varför inte bjuda ungarna på en konstupplevelse som ger minnen för livet?

Just nu visar Moderna Museet utställningen ”Hjältarna” av Georg Baselitz. Under jullovet, den 27 december till 7 januari, bjuder man in alla barn från fyra år och uppåt till utställningen. Efter samtal om verken får de själva måla på stora papper i museets verkstad, med inspiration från tavlorna.
Motiven i Hjältarna är sårbara män i skövlade landskap. De härjade soldaterna är klumpiga och lätt förvridna, med små huvuden och trasiga kläder. Så här sa Baselitz själv om sin konst: ”Jag är en tysk konstnär och det jag gör är rotat i den tyska traditionen. Det är fult och expressivt”. Hur reagerar då barnen på temat i målningarna?
– De är jätteintresserade. Vad är krig, soldater, och hjältar som är antihjältar? Barn väjer inte för allvarliga ämnen, men det gör vuxna, säger Marie Taube, intendent på Moderna Museet.
Hon berättar att den yngsta publiken inte ryggar för skrämmande motiv. Om barnen själva fick välja så skulle de föredra att bara titta på otäcka bilder. Men för att hålla koll har Moderna en ”otäck-skala” från 1-10, och den högsta skräckrankningen för Baselitz var ett barn som satte betyget 8.

Dali ger barn mardrömmar

Det är annan konst som de yngsta uppfattar som otäck. Just nu leder Salvador Dalis Wilhelm Tell, och det är inte bara den förlängda skinkan i klykan som skrämmer.
– Den har en del kött och blod – och det är sådant som barn kan tycka är lite äckligt. Ett annat exempel är Niki de Saint Phalle. Hon har skjutit på målarfärg, och tavlan har kulhål som färgen rinner ur. Barnen säger att det är som en regnbåge som gråter, säger intendenten.
Temat krig är högaktuellt, och Marie Taube konstaterar att även de yngsta barnen har hört mycket om konflikten via tv, nyheter och föräldrar.
– Barn bryr sig väldigt mycket om vad som händer i världen, och de vill prata om det. Det som de tycker är allra mest otäckt är när vuxenvärlden inte vill prata om det. Därför är det viktigt att möta barn – att de får ställa frågor. Vi visar bilder på soldater som ser ledsna ut, och då förstår man att krig inte är roligt. Det handlar hela tiden om kontexten, säger Marie Taube.

1