Trösta dig med gratiskultur i fattig-januari

Scen Vad gör man när plånboken är tom? Fyll trista januari med kultur.
Här är 15 gratismuseer som räcker månaden ut.

Många har en skral ekonomi i januari, men det behöver inte innebära husarrest. Stockholm har ett mycket stort utbud av museer – och många av dem kan du uppleva gratis. Ta med dig en date och dela en kulturupplevelse. Kolla listan.

Hallwylska museet

Vid tiden var greveparets hus en av landets mest påkostade privatbostäder. Walther och Wilhelmina von Hallwyl bestämde att hemmet skulle stå orört efter deras död, och på 1920 blev Hallwylska palatset ett museum. I dag är det en av Sveriges bäst bevarade miljöer från sekelskiftet. I ett 40-tal rum finns en av landets största samlingar av konst, porslin och antika möbler.

Östasiatiska museet

Här visas samlingar från Kina, Japan, Korea, Indien och Sydasien. I Skulpturhallen ser du 65 religiösa skulpturer från Afghanistan, Pakistan, Indien, Kina, Mongoliet och Burma. Utställningen ”Mittens rike” visar kinesiska föremål från bronsåldern till början på 1900-talet. Östasiatiska museet visar också ett större urval av föremål från landets jordbrukarstenålder än någonstans utanför Kina. Du kan även se över 400 föremål från Japan, samt Koreagalleriet med objekt från 300-talet och framåt.

Historiska museet

Det är ett av landets största museer. På Historiska kan du bland annat se en av världens största vikingautställningar, Sveriges förnämsta guld- och silverskatter, makalös medeltida konst – och världsunika fynd från en av den svenska historiens mest våldsamma strider. Museet har fler än tio miljoner föremål, från vår äldsta forntid – till vikingatid och medeltid.

Moderna museet

Stockholm har en av världens främsta samlingar av modern- och samtidskonst. Moderna museet har nyckelverk av bland andra Pablo Picasso, Ljubov Popova, Salvador Dalí, Meret Oppenheim, Robert Rauschenberg, Donald Judd och Irving Penn. Till detta kommer verk av idag verksamma konstnärer.

Livrustkammaren

Gustav II Adolf överlevde flera kulor i krig, och 1628 ställde han ut sina skottskadade dräkter. Det blev början till dagens museum, som är ett av landets äldsta. På Livrustkammaren ser du vackra paradrustningar, praktfulla vapen och dräkter – men även kungliga praktvagnar. På Gustav III:s maskeradkostym ser du fortfarande hålet efter skottet, och leran på Karl XII:s blå kappa sitter kvar. Detta är historiska ögonblick, frusna i föremål.

Medeltidsmuseet

Här skildras Stockholms uppkomst och medeltida utveckling. Museet är uppbyggt kring fasta fornlämningar. Tillsammans med uppbyggda miljöer lär du dig om medeltidsmänniskornas vardag. Runt Gustav Vasas 500 år gamla stadsmur hittar du bland annat torget, galgbacken, kyrkan och ett skepp från medeltiden. Här finns cirka 850 utställda föremål – de flesta togs fram vid utgrävningen där Medeltidsmuseet nu ligger. Se kungens hemliga gång, eller rekonstruktionen av Birger Jarls ansikte – 1200-talskungen som anses ha grundat Stockholm.

Armémuseum

Armémuseums samlingar består av över 100 000 föremål från 1500-talet fram till idag. De innehåller allt från uniformsknappar till stridsledningssystem. Här finns exempelvis vapen, kanoner, fordon, fanor, uniformer, husgeråd och tält. Trofésamlingen är en av de största i världen.

Etnografiska museet

Här kan du uppleva allt från konst och kultur till mat i en spännande och inspirerande miljö. Nu har Etnografiska öppnat sina förråd. Det är lätt att gå vilse i magasinet – bland fnöskpungar, apsaxar och giftpilar. Här finns 6000 föremål från världens alla hörn.Till magasinet kommer en rad andra utställningar.

Myntkabinettet

På Sveriges ekonomiska museum kan du se världens största mynt, och prova att lyfta det. Myntkabinettet visar vad man betalade med innan det fanns pengar, och hur mynt och sedlar sett ut i olika tider – och olika länder. Här hittar du också polletter, aktiebrev, bankmaterial, plånböcker, sparbössor och mycket som hör till den ekonomiska historien. Du kan även lära dig om medaljens historia och utveckling.

Medelhavsmuseet

Upplev antikens kulturer mitt i Stockholm. Här finns objekt från medelhavsländerna, men även Främre Orienten. Se objekt från Cypern, Grekland, Egypten, Palmyra i Syrien, och Rom. I guldrummet hittar du smycken som har burits av antikens kvinnor och män, votivgåvor offrade till gudarna – eller kransar nedlagda i gravarna.

Naturhistoriska riksmuseet

Naturhistoriska har många pågående utställningar, bland annat om människans utveckling, samt om kroppen, hjärnan och våra sinnen. ”Fossil och evolution” handlar om livet bland annat dinosaurierna. ”Polartrakterna” berättar om Arktis och Antarktis säregna miljöer – och ”Natur i Sverige” avhandlar djurens beteende i vår egen fauna.

Sjöhistoriska museet

Här har utställningarna fokus på handelssjöfart, marinarkeologi och Östersjön. I museet visas fartygsinteriörer, navigationsinstrument, vapen, galjonsfigurer, sjömansarbeten och konst. Missa inte originalkajutan och den solkrönta akterspegeln från Gustav III:s chefsfartyg Amphion, som deltog i kriget mot Ryssland 1788-90.

Arkitektur- och designcentrum Skeppsholmen

På ArkDes kan du bland annat se utställningen ”Arkitektur i Sverige”. På top bord skildras tusen års byggande, med fokus på de senaste hundra åren, genom modeller, bilder och texter. Lär dig om influenser, stadsplaneringsideal och arkitektyrkets utveckling genom världshistorien. Till varje bord finns en hurts med fördjupningsmaterial och rekvisita. ”Hundra år i lägenhet” är exempel på fördjupning.

Skoklosters slott

Ta en tur till det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige. Då Wrangel dog 1676 slutade arbetarna jobba. Bankettsalen lämnades som den var, och i dag kan du se den komplett med verktyg och byggställningar. Arkitekturen, de intakta interiörerna och de utsökta föremålen gör Skokloster till ett av Europas främsta barockslott. I samlingarna samsas magnifika praktföremål och triviala ting. Från möbler och konsthantverk, till textilier och böcker. Här finns tre vapensamlingar.
Här kan du läsa mer om museerna i stan.

Läs fler scenartiklar

Kultur

Helg för ölsugna, poeter och trädgårdstomtar

Scen

På Snövit äger tjejerna scenen

Konsert

Sarah Riedel om Kristina Lugn: Hon är en ikon

AOS utforskar

Naturens kraft och t-banekonst på Art Week

Nordisk film, en ny aktör vill öppna nya biografer i Stockholm
Scen

Biojätte vill öppna nya salonger i Stockholm

Scen

Humor för heterosexuella och deras vänner