Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Häng med backstage på Grönan i ny utställning

Den 17 maj öppnar utställningen Gröna Lund Backstage på Abbamuséet.
Den 17 maj öppnar utställningen Gröna Lund Backstage på Abbamuséet.

Under snart 90 år har en rad svenska och internationella artister uppträtt och plåtats på Gröna Lunds stora scen. Snart kan allmänheten för första gången ta del av bilderna i en ny utställning som öppnar på Abbamuséet på onsdag.

Artistutrymmet bakom nöjesparkens stora scen rustades upp 2011. Alla de bilder som tagits på artisterna som uppträtt här genom åren ramades in och blev till en permanent utställning. Fast bara för den exklusiva skara som rörde sig backstage.

Men nu blir det ändring på det: Bilderna flyttar ett par hundra meter bort, till Abbamuseet där de visas för allmänheten för första gången.

– Jag har varit väldigt mycket bakom stora scen på Gröna Lund och sett den här fotoutställningen. Jag kände att det här måste allmänheten få se, säger Ingmarie Halling, museichef och kurator på Abbamuséet och Pop House Stockholm.

Från Jussi Björling till Marcus och Martinus

I utställningen ingår bilder på allt från varietéartister som dyker från hopptorn, till konsertsångaren Jussi Björling (som var en av de första artisterna som stod på scenen 1934) till den norska popduon Marcus och Martinus som uppträdde förra sommaren.

– Med mycket hjärta, passion och värme har vi fått till en jättefin utställning med alltifrån det senaste metal-bandet, till en radiobil från 50-talet som vi har baxat hit från Gröna Lunds förråd. Det finns något för alla åldrar, säger Ingmarie Halling.

Utställningen kan förlängas

Totalt rör det sig om cirka 300 bilder, ett urval från de 600 som fanns tillgängliga, såväl som en del rörligt material och ljudklipp.

– Vi hade inte plats för alla bilder, därför har ”Kill your darlings” aldrig varit så hett som ordspråk som under arbetet med den här utställningen, säger Ingmarie Halling och skrattar.

Gröna Lund Backstage finns att se fram till den 20 december i år, men blir den väldigt populär finns det chans till förlängning.

– Ingenting är hugget i sten, lovar museichefen.

POP HOUSE STOCKHOLM, Djurgårdsvägen, Stockholm, Sverige