Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Blodtörstiga varelser flyttar in på Operan

Kostymfix inför Dracula på Kungliga Operan.
Kostymfix inför Dracula på Kungliga Operan.

Skräckromanen Dracula har över hundra år på nacken men inspirerar fortfarande. Snart tar den legendariska vampyren för första gången ton på en stor operascen.

ANNONS

Buffy vampyrdödaren, The Vampire Diaries, Låt den rätte komma in, Twilight, med flera. Ända sedan Bram Stokers först skapade skräckromanen Dracula 1897 har vampyrer skrämt, förfört och roat i oändligt många böcker, serier och filmer.

Den 28 oktober, passade nog kring Halloween, har det även blivit dags för vampyrinvasion på Kungliga Operan när Dracula har urpremiär.

Kvinnorna berättar sin historia

I ledande roller syns Elisabeth Meyer (Mina), Sanna Gibbs (Lucy) och Ola Eliasson i rollen som greve Dracula.

Här det kvinnorna kring titelrollen som berättar sin historia när publiken får följa Mina, vars tillvaro för alltid byter skepnad när hon förälskar sig i en mystisk man.

På scen blandas teatermagi, teknik och stor musik signerad den internationellt erkända tonsättaren Victoria Borisova-Ollas.

Specialeffektsbolaget bakom Walking Dead involverade

– Det kommer att vara en av de mest tekniskt avancerade föreställningarna som satts upp på Operan och våra verkstäder jobbar för fullt med alla effekter inom kostym, scen och mask som föreställningen kommer att bjuda på, säger Birgitta Svendén, VD och operachef i en kommentar.

Skräckromantik, viktorianskt mode, storslagna körer, krossade hjärtan, hämnd och blod utlovas.

ANNONS

En rolig detalj är att det konstnärliga teamet bakom uppsättningen också haft hjälp av det svenska specialeffektsbolaget Goodbye Kansas som arbetar med den prisbelönta TV-serien Walking Dead.

Roterande sängar och vatten som förvandlas till blod

– Operan har specifika scener med olika utmanande scenlösningar och dramatiska specialeffekter som i sig utgör utmaningar för oss i det tekniska teamet. Det kan till exempel vara en säng i ett rum; plötsligt kryper vampyrer genom sängkläderna och sängen börjar flyta och rotera i luften, eller kanske en vacker 1800-talsfontän där vattnet plötsligt omvandlas till blod, säger scenografen Dan Potra som är född i Transsylvanien (Draculas hemland) men numera verkar i Australien.

Fakta

Dracula-uppsättningen på Kungliga Operan

Premiär: 28 oktober

Ledande roller: Elisabeth Meyer (Mina), Sanna Gibbs (Lucy) och Ola Eliasson (Dracula)

Musik: Victoria Borisova-Ollas

Text: Kristian Benkö och Claes Peter Hellwig

Regi: Linus Fellbom

Dirigent: Karen Kamensek

Scenografi: Dan Potra

Fakta

Se föreställningen på bio i november

Live på bio: Missar du föreställningen på Operan finns det ytterligare en möjlighet att se den – på bio. Den 3 november visas den på cirka 50 svenska biografer runt om i landet ”Live på bio”, i samarbete med Folkets hus och parker. 

Dokumentär på SVT: En dokumentär som berättar mer om Dracula och följer arbetet med uppsättningen på Operan är dessutom under inspelning och kommer att sändas i SVT i slutet av året. Både dokumentären och själva föreställningen sänds senare i en temakväll hos kanalen. 

Premiärsamtal: Hålls den 23 oktober kl 18.00 i Guldfoajén på Operan. Inför föreställningen den 28 oktober håller Per Israelson, litteraturvetare, kritiker och kulturskribent en föreläsning i Guldfoajén på temat vampyrism och kulturella parasiter. Fri entré.

Kungliga Operan, Stockholm, Sverige