Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Så botar Stadsteatern sin flyttångest

Shakespeare hänger läpp. Upp med hakan William! Du får snart ett nytt hem på Dansens hus.
Shakespeare hänger läpp. Upp med hakan William! Du får snart ett nytt hem på Dansens hus.

Stadsteatern är hemlös. Kulturhuset ska renoveras.
Tur då att de har de vänner runt om i stan som lånar ut sina scener till berättelser om tiggare, folk som våldtar, mördar och om två kvinnor från Neapel.

ANNONS

– Det är skönt att få veta lite äntligen.

En av publikvärdarna står kvar i entrén efter en stor pressvisning på Kulturhuset. Stadsteatern ska flytta ut eftersom huset behöver renoveras. 60 åringen (huset alltså) har fått för lite vård genom åren och tydligen sitter det även asbest i väggarna.

Vi har lite flyttångest

Anna Takanen

Men idag har det handlat om något helt annat. Precis som publikvärlden är vi många som undrat hur teatervåren ska se ut. För verksamheten lägger knappast ner, tvärtom har Stadsteatern pytsat ut sina produktioner på andra scener runt om i stan.

– Vi har lite flyttångest, säger Anna Takanen, chef för Stadsteatern som dagen till ära ställt upp flyttlådor i hela rummet, medan de presenterar vårens pjäser.

Om det är ångestfyllt så har det åtminstone lycktas presentera en spännande vårrepetoar:  En energisk Shakespeare love går på Dansens hus, Jean Genet-pjäsen Jungfruleken förläggs på teater Giliotin precis som pjäsen Tiggarna och Backstage.

jean_genet_pjas

Hjältarna i Jungfruleken av Jean Genet är två tjänare som tar livet av sin arbetsgivare. I rollerna ser vi Robin Keller, Robert Fux och Åke Lundqvist.

Njuta av förnedringen

I Vällingby har man återigen bjudit in Alexander Saltzberger för att göra en pjäs på sina minnen i Äkta känner äkta och på Södra teatern ska Lo Kauppi sätta upp Marta Tiikkanens klassiker Män kan inte våldtas.

ANNONS

– Efter att jag träffat Marta i Finland konstaterade vi att bokens tema, att kvinnor kan använda sexuell njutning för att förnedra en man, är lika kontroversiellt nu som när boken gavs ut för  40 år sedan, säger hon.

Ferrantes kvinnor till Årsta

Årsta folkets hus, som på 50-talet byggdes med inspiration från italienska commedia dell’arte- scener får italiensk krydda under våren. Den superpopulära romansviten av Elena Ferrante, om två vänninor i Neapel, blir teater som får skandinavisk premiär i söderort.

Maja Rung och Ruth Vega Fernandez spelar teater i Årsta i vår.

Maja Rung och Ruth Vega Fernandez spelar teater i Årsta i vår.

– Det är en pjäs om två flickor med ambitioner, i en värld där det egentligen inte finns plats för ambitioner, säger regissören Maria Sid och fortsätter:

– Men det också en pjäs om kvinnlig vänskap. Jag läste nyligen att kvinnor hellre åker på semester med sina väninnor än med sina män vilket jag tyckte var en nyhet som passade den här pjäsen.

För att se hela vårens program, som också innehåller Shakespeare, våldtagna män och en pjäs om klimatkrisen, samt vilka scener som Stadsteatern kommer att hålla till på – klicka här.  

Stockholms Stadsteater, SERGELS TORG, Stockholm, Sverige