Unik Jesus Christ Superstar på Skeppsholmen
Den klassiska musikalen Jesus Christ Superstar sätts upp i en något annorlunda tappning i Eric Ericssonhallen. Alla traditionellt manliga roller spelas nämligen av kvinnor.
– I det sekulära samhälle som vi lever i kan vi kanske enklare relatera till en kamp mellan könen än det religösa, säger regissören Adam Gardelin.
Inne i den pampiga Eric Ericssonhallen hörs toner och lampor blinkar i färgglada färger. Det är svalt. Iallafall än. Det är fyra dagar till premiären av Jesus Christ Superstar och tekniken strular. Ensemblen blir lite rastlös. Men plötsligt strömmar dramatisk musik ur högtalarna. Dagens första repetition börjar och snart är kylan bortdansad. Stora mäktiga kvinnliga statyer står på båda sidor av den upphöjda scenen mitt i den gamla Skeppsholmskyrkan.
– Det är speciellt att vi är i just Eric Ericssonhallen, rummet är redan utsmyckat med religös estetik. Det är unikt att Jesus Christ Superstar spelas med en sådan här stor orkester utanför konserthusen, säger den musikaliska ledaren Johan Mörk.
Musikalen Jesus Christ Superstar sätts upp i Eric Ericssonhallen med kvinnor som Jesus och lärjungarna. Foto: Anna Z Ek
Vill belysa kampen mellan könen
Det är inte det enda som är unikt med den här uppsättningen av Jesus Christ Superstar. Jesus och lärljungarna spelas av kvinnor. I titelrollen som Jesus ses Sandra Kassman. Hennes antagonist, Judas, som är historiens motor gestaltas av Ida Tobiasson.
Den normalt enda kvinnliga rollen i musikalen, den prostituerade Maria Magdalena, spelas av Teodor Wickenbergh. Och istället för det religösa fokuset vill regissören Adam Gardelin belysa de kvinnliga berättelserna som gått förlorade i historien.
– I det sekulära samhälle som vi lever i kan vi kanske enklare relatera till en kamp mellan könen än det religösa, säger Adam Gardelin.
Det var när Adam Gardelin och Johan Mörk jobbade tillsammans på Boulevardteatern 2016 som idén väcktes om att sätta upp Jesus Christ Superstar med ombytta kön. De kontaktade koreografen Maja Malm och det är denna trio som står bakom uppsättningen.
Koreografen Maja Malm spelar Herodes. Foto: Anna Z Ek
En djupare innebörd
Frågor som ”Vet ni verkligen vad ni ger er in på?” har ställts. En del förstår inte poängen med att göra om en redan fantastisk musikal. Men både Adam Gardelin och Johan Mörk känner att de inte gjort avkall på något.
– Jag känner att vi har hittat en djupare innebörd i texterna. Motsättningen finns mycket tydligare i patriarkatet mot feminismen, säger Adam.
Regissören Adam Gardelin. Foto: Anna Z Ek
Svårt att få bidrag
Det har inte varit lätt att få det att gå ihop ekonomiskt. Sammanlagt är det 60-70 personer som gör musikalen. Alla jobbar ideellt. De har sökt olika bidrag men fått avslag.
– Jag tror det beror på att folk tänker att musikaler är en kommersiell genre och likställer det med att sälja många biljetter. Men den här musikalen har inget kommersiellt syfte. Vi vill lyfta samhällsaktuella frågor i musikalsammanhang. Vårt hopp är att förklara vardagsfeminism för den breda massan på ett enkelt sätt, säger Adam.
När: Premiär 27 juli kl 19. Musikalen har fem föreställningar på tre dagar.
Var: Eric Ericssonhallen på Skeppsholmen
– Jag tror inte Jesus Christ Superstar spelats med så stor orkester utanför konserthusen, säger den musikaliska ledaren Johan Mörk. Foto: Anna Z Ek