Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Åhlin och Dorsin tar Karl-Bertil till teatern

Per Åhlin, som tecknat Karl Bertil Jonsson tillsammans med Scalateaterns Henrik Dorsin.
Per Åhlin, som tecknat Karl Bertil Jonsson tillsammans med Scalateaterns Henrik Dorsin.
Per Åhlin hjälper Dorsin med den rätta Karl-Bertil Jonssonkänslan.
Per Åhlin hjälper Dorsin med den rätta Karl-Bertil Jonssonkänslan.
Hela gänget samlad.
Hela gänget samlad.
Ur Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (1975)
Ur Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (1975)

Sveriges egen Robin Hood blir pjäs på Scalateatern i höst när Tage Danielsson salta saga om Karl Bertil Jonsson lämnar tv-rutan.
– Vi kommer vara originalet trogna, säger initiativtagaren Henrik Dorsin som bett en legend i sammanhanget att hjälpa till.

ANNONS

Det lackar mot jul och på Scalateatern i Vasastan har man värmt på glöggen. 8 november är det premiär för Karl-Bertil Jonsson som teaterpjäs.

Karl Bertil Jonsson är ju enligt många något av det finaste vi har i det här landet – en bild av ett Sverige som inte finns längre samtidigt som det är en salt kritik mot samhället.

Hur vågad är er egen tolkning?

– Vi kommer att vara originalet troget och som en länk mellan det gamla och nya har vi tagit hjälp av Per Åhlin, tecknaren som gjort tv-versionen. Han är produktionsdesigner vilket betyder att han kommer göra lite dekor och animationer säger Henrik Dorsin som själv ikläder sig rollen som berättare på scen.

Från ett kallt fikarum

Henrik Dorsin fick idén om en teaterversion när han själv var julvärd på SVT och satt och såg programmet i ett kallt fikarum mellan sändningarna.

Jag kommer att skriva låtar

Henrik Dorsin

I samma veva hade han tagit över Scalateatern och hade inte svårt att övertyga sina kumpaner att de skulle sätta upp julsagan på sin nya teater. Dessutom, menar Henrik Dorsin, spelar det igen roll att Tage Danielssons skrev sagan på 60-talet och att den utspelar sig under andra världskriget. Tematiken med rika, fattiga och tiggare är lika aktuell idag.

– I sann Hasse och Tage-anda kommer jag att skriva texter till  jazzstandardlåtar från 30, 40 och 50-talen som också ska vävas in i föreställningen säger en uppenbart glad Henrik Dorsin till Allt om Stockholm.

Dalle spelar Tycho

Peter Dalle spelar Tycho Jonsson medan Vanna Rosenberg spelar den ömma modern. Karl Bertil själv gestaltas av Anton Lundqvist.

ANNONS

– Han är ju så söt, Karl Bertil Jonsson och i en värld där alla stressar omkring ensamma är det fint att en pojke som Karl Bertil kan påminna alla om vad julen egentligen borde handla om säger Peter Dalle.

Fakta

Regi: Anna Vnuk

Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton har premiär 8 november 2018

I rollerna: Vanna Rosenberg, (Den ömma modern) Anton Lundqvist (Karl-Bertil Jonsson) Peter Dalle (Tycho Jonsson)

Berättare (Henrik Dorsin)

Regi: Anna Vnuk

Musik: Carl Bagge på piano leder en orkester med Per ”Texas” Johansson, Martin Höper,

Scalateatern, Wallingatan, Stockholm, Sverige