Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Dramaten lämnar Elverket – fasta kostnaderna för höga

Avtalet för Elverket löper ut den sista juni 2021.
Avtalet för Elverket löper ut den sista juni 2021.

Dramaten förnyar inte sitt hyresavtal för Elverkets lokaler på Östermalm. Enligt Dramatens vd Maria Groop Roussel är orsaken till beslutet att man vill kunna producera och spela så mycket teater som möjligt, vilket inte går i hand i hand med kostnaderna.

ANNONS

Dramatens avtal med Elverket löper ut den sista juni 2021. När det nu var dags att förnya avtalet valde man istället att säga upp det, för att långsiktigt värna om den konstnärliga verksamheten.

Dramatens nuvarande ekonomi lämnar helt enkelt inte utrymme för att behålla teaterscenen.

– Dramaten ska erbjuda publiken en bred och rik repertoar som är angelägen för många människor. Inom ramen för en oförändrad anslagsnivå är det inte rimligt att en allt större del av kostnaderna går till hyror och andra fastighetskostnader, säger Dramatens vd Maria Groop Russel i en kommentar.

Dramatenscen sedan 1997

Elverket invigdes som en Dramatenscen redan 1997 med The Black Rider, en omtalad musikal av Robert Waits och William S Burroughs, i regi av Richard Günther.

Under våren ska Dramatens ledning se över de ekonomiska, personalmässiga och konstnärliga konsekvenserna av beslutet att lämna Elverket.

– Såklart extremt tråkigt att lämna ett så unikt teaterrum. Samtidigt tänker jag att detta dels lösgör resurser för att skapa ännu mera scenkonst och vitalitet i huset vid Nybroplan, säger Mattias Andersson som tillträder som teaterchef och konstnärlig ledare i mars. 

Fakta

Flera teaterproduktioner planerade 2020-2021

Under våren 2020 spelar Mattias Anderssons pjäs Vi som fick leva om våra liv och den 4 april har Kvinnostaden i regi av Staffan Valdemar Holm premiär på Elverket.

Hösten 2020 kommer internationella gästspel under Bergmanfestivalen att ges på Elverket och våren 2021 finns flera produktioner inplanerade.

Källa: Dramaten
Dramaten Elverket, Linnégatan, Stockholm, Sverige