Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Biografer har öppnat för biosugna – men få utsålda visningar

Biograf Victoria på Götgatan på Södermalm har haft öppet hela tiden trots pandemin.
Biograf Victoria på Götgatan på Södermalm har haft öppet hela tiden trots pandemin.

Flera biografer i Stockholm har öppnat igen – men salongerna har varit långt ifrån fulla.
Utbudet av filmer och sommarvädret kan vara två av orsakerna, tror filmbranschen.

ANNONS

Den 24 juni kunde biosugna äta popcorn i mörket igen. Efter att flera biografer i Stockholm stängde i våras öppnade Filmstaden sin första biograf igen – Scandinavia i Solna. Efter det har fler salonger slagit upp portarna: Sergel, Heron, Söder, Täby och Sickla.

När de andra biograferna i länet öppnar är ännu inte bestämt.

Vissa har haft öppet

Men alla biografer har inte varit stängda i vår. Svensk Bio, Sveriges näst största biografkedja, stängde alla sina biograder – förutom Victoria som ligger på Södermalm i Stockholm. Biografen har haft öppet fast med restriktioner på max 50 besökare per salong.

– Vi har i snitt legat på 2 000 besök i veckan på Victoria, jämfört med runt 5 000 innan coronaviruset. Men ett par gånger har visningarna varit utsålda, säger Peter Fornstam, vd för Svensk Bio.

Den 31 juli öppnade man alla sina biografer i Sverige, men redan den 17 juli började Grand på Sveavägen visa filmer igen.

Begränsat med filmer

Hittills har dock varken Filmstadens eller Svensk bios coronaanpassade salonger, max 50 personer, varit helt fullsatta. Peter Fornstam tror att det beror på att två saker:

– Vi har haft begränsat med storfilmer och premiärer som skjutits upp för att biografer varit stängda i hela världen. Detta samtidigt som människor är inne i en period som är väderkänslig för oss, alltså att folk hellre är ute i sommarvärmen, säger han.

Än så länge lyser storfilmer med sin frånvaro, men snart är det smygpremiär för den svenska filmen ”Berts dagbok” och Russel Crowe-filmen ”Unhinged” den 31 juli. 

Jag tror att besöksantalet kommer att öka under augusti när fler storfilmer har premiär, säger Peter Fornstam.

ANNONS

Hoppas få ta emot fler

Peter Fornstam är även ordförande i Sveriges biografägareförbund som tillsammans med Sveriges filmuthyrareförening UPA vill att regeringen höjer gränsen för hur många som får vistas i en biosalong samtidigt. De vill ha en utökning från och med den 1 augusti, vilket DN var först att berätta om.

– Det är obegripligt att vissa näringar ska få ha obegränsat med besök och andra max 50. Vi kommer aldrig få en chans att komma på fötterna om vi inte får ta emot fler. Vi kommer inte heller kunna boka lika många filmer för att vi måste visa samma film i flera salonger, säger Peter Fornstam.

Kulturminister Amanda Lind (MP) har sagt till Kulturnytt i P1 att regeringen står fast vid 50-regeln trots att biografbranschen och flera andra kulturverksamheter krävt att gränsen höjs.

Biograf Victoria Svenska Bio, Götgatan, Stockholm, Sverige