Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Han har byggt en egen bio vid Mariatorget

Att driva sin egen biograf – för många låter det som en drömtillvaro. Valentino Foster har gjort slag i saken och byggt sin egen salong på Södermalm.

ANNONS

Vi går allt mindre på bio. I fjol minskade antalet biobesök i landet med 400 000 jämfört med året innan, och de senaste åren har en rad biografer i landet tvingats bomma igen. Den dystra statistiken är inget som verkar bekymra Valentino Foster. Han har i stället byggt upp sin egen biograf – Bio Valentino.

– Det här är ett ständigt pågående projekt, säger han när vi slår oss ner på första raden.

Bio Valentino, Valenino Foster har byggtb en privat biograf på yxkullsgatan 9 på södermalm.

Valentino Foster på första raden. Favoritplatsen är annars längst upp i ett av hörnen för att få bra överblick, säger han. Känslan av att se biografen fyllas med folk beskriver han som overklig.

Rymmer 32 besökare

Det har gått ett år sedan Valentino Foster flyttade från New York till Bellmansgatan, där han bor tillsammans med fru och två barn. Kort efter flytten dök möjligheten upp att hyra en lokal ett stenkast hemifrån. Tidigare låg här en butik fullproppad med vintagekläder, men nu ryms bakom den oansenliga entrédörren på Wollmar Yxkullsgatan en biograf i miniformat. Detalj efter detalj kommit på plats och resultatet är rustikt och underground, men med en klassisk biokänsla. Väggar och tak har målats om, elen är fixad, projektorn på plats, på den nybyggda kassadisken står en popcornmaskin och 32 biostolar på sex rader finns redo att ta emot besökare.

I juni ordnade Valentino Foster den första visningen när en filmklubb träffades och såg E.T. tillsammans.

– Att se salongens stolar fyllas var helt fantastiskt, det var en nästan overklig känsla, säger Valentino Foster

Bio Valentino, Valenino Foster har byggtb en privat biograf på yxkullsgatan 9 på södermalm.

Valentino Foster bor själv vid Mariatorget och tycker att området passar perfekt för en biograf.

Jag har velat skapa en plats för riktiga filmupplevelser och det tycker jag att jag har lyckats med

ANNONS

Valentino Foster

Visar festivalfilmer

Sedan premiärvisningen har ytterligare ett par evenemang och privata visningar följt. Biografen har visat filmer under Stockholms latinamerikanska filmfestival Panoramica och på torsdagskvällen visades Pedro Almodóvars ”Smärta och ära” inom ramen för Sveriges största HBTQ-filmfestival Cinema Queer. Nästa vecka blir Bio Valentino en del av Cinemafrica. Den årliga festivalen är en av de största i Europa. En trave festivalprogram ligger på kassadisken och flera affischer hänger på väggarna.

– Tidigare har jag fixat egna musikevenemang och liknande i Kalifornien och New York, och jag älskar uppstartsfasen av projekt. Jag är väldigt ambitiös när jag ger mig på saker, men när det blir mer seriöst och kräver mer ansvar känns det också mer nervöst, säger Valentino Foster.

Bio Valentino, Valenino Foster har byggtb en privat biograf på yxkullsgatan 9 på södermalm.

Bio Valentino har redan hunnit med ett par festivaler och nästa vecka är det åter dags att ta emot festivalbesökare när Cinemafrica visar flera av sina filmer i salongen.

Framöver är målet att fortsätta ordna regelbundna evenemang och visningar för filmklubbar och privata sällskap, men också att lyckas skaffa intäkter genom bio för allmänheten.

– Jag har velat skapa en plats för riktiga filmupplevelser, där man kan försvinna iväg för ett tag och glömma bort tid och rum, och det tycker jag att jag har lyckats med.

Text: Nils Jönsson 

Wollmar Yxkullsgatan, Stockholm, Sverige