Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Fil, film och flickor – året med Bergman

Vi går på en Ingmar Bergman-promenad i Stockholm med bioaktuella regissören Jane Magnusson
Vi går på en Bergman-promenad i Stockholm med bioaktuella regissören Jane Magnusson.

Sveriges kändaste konstnär och ett riktigt praktarsel. Vi ignorerade hyllningarna under pågående Bergman-år och gick på en hår­resande Bergman-promenad i Stockholm med filmaktuella Jane Magnusson.

ANNONS

”Ett monumentalt rövslickeri.”

Skådespelaren och regissören Tommy Berggren tar, inte helt oväntat, i från tårna när han beskriver kulten kring Ingmar Bergman i Jane Magnussons dokumentär Bergman – ett år, ett liv.

Bergman är tillbaka på Dramaten och unga skådisar som Lena Endre, Mikael Persbrandt och Thorsten Flinck beskriver geniet, och gubbjäveln, som förvisso är en av landets främsta konstnärer någonsin men som också blivit för gammal för att vara riktigt bra.

Jane Magnussons dokumentär Bergman – ett år, ett liv hade nyligen premiär på bio

Jane Magnussons dokumentär Bergman – ett år, ett liv hade nyligen premiär på bio.

Jane Magnusson slickar dock ingen röv. Trots att hon säger att hon beundrar honom ännu mer nu än när hon började med sin film är det inget idol-porträtt hon målar av Bergman.

Långt ifrån.

Rent privat verkade
han ofta vara rätt
förfärlig.

Jane Magnusson

1957 – ett ödesår för Bergman

Jane Magnussons dokumentär bottnar i ett för omvärlden avgörande år i Bergmans liv.

ANNONS

1957 blir han 39 år gammal och på dessa 365 dagar hinner Det sjunde inseglet få premiär, han skriver och spelar in Smultronstället och gör tv-produktioner. Och han sätter upp en fem timmar lång Peer Gynt och Misantropen på Malmö Stadsteater.Men framför allt är det detta år som Bergman beslutar att låta sina filmer handla om sig själv. Och produktionerna gör sådan succé att han i princip får fria tyglar i sin konst framöver.

– Det finns en total ärlighet i hans verk, när han utgår ifrån sig själv vill säga. Då utforskar han också människans själ och det gör honom till en underbar konstnär. Rent privat verkade han ofta vara rätt förfärlig, säger Jane Magnusson.För 1957 händer en hel del på hemmafronten också. Han är gift med Gun Grut och inleder en relation med Bibi Andersson parallellt med sitt äktenskap. Lägg till att han samma år träffar sin blivande fru Käbi Larätei för första gången samt Ingrid von Rosen, som blir hans stora kärlek – en kvinna  han umgås med i hemlighet hela tiden, trots andra förhållanden.

Och just det, han har sex barn också. Fast det har han inte riktigt koll på.

Jag tycker filmen
är mycket mer
av en hyllning
än en diss.

Jane Magnusson

Käkade mest fil och kex

De dåliga sidorna hos Bergman erkänner han själv gärna. Men att han var en ibland elak och svartsjuk player med nazityska sympatier som inte tålde att någon var bättre än honom brukar sällan komma fram så här allt på en gång. Dessutom käkade han mest fil och kex, talade engelska med en helt egen brytning och var mellan varven jävligt rolig.

– De sämre sidorna är inget jag egentligen säger själv, utan det är Bergman själv som får stå för. Jag tycker filmen är mycket mer av en hyllning än en diss, säger Jane Magnusson.

Bergmans filmer,
det han själv tittade
på, tycker jag är
superintressant.

Jane Magnusson

Ändå är Jane Magnusson inte särskilt intresserad av Bergman i sig, påstår hon. Trots att hon gjort tv-serien Bergmans video, om de VHS-kassetter han hade i sitt arkiv i hemmet på Fårö – ett projekt som ledde till dokumentären Tresspassing Bergman. Dessutom har hon gjort den tecknade satiren Fettknölen tillsammans med tecknaren Liv Strömqvist som också handlar om Bergman.

– Nej, det måste till något mer. Men jag gillar en bra story. Bergmans filmer, det han själv tittade på, tycker jag är superintressant. Och hur ett år kan komma att definiera ett konstnärskap var en annan intressant berättelse.

Blir det mer Bergman framöver?

– Nej nu är det slut.

Fakta

Bergman ville inte ha konstsim i present

Namn Jane Magnusson.

Född: 1968.

Bor: Södermalm.

Karriär: Journalist på Nöjesguiden, DN och på SVT. Hon ligger även bakom dokumentärer som Ebbe the Movie, och Till minne av Gösta Ekman samt tre projekt om Ingmar Bergman. Hennes första och enda spelfilmsmanus Allt flyter skriven av Magnusson handlar om ett konstsimmarteam. Hon har själv regisserat konstsim och döpte flera av formationerna efter Bergmans filmer.

Mera Bergman: Inför Bergmans 85-årsdag ringde hon upp och erbjöd sig att komma och uppträda med sina simmare. ”Under inga omständigheter absolut inte”, svarade han. Efter en stunds samtalande frågade Jane på nytt, om han kanske inte ändrat sig angående simmarna. ”Bergman ändrar sig aldrig”, svarade han och lade på luren.