Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Från reklamkontoret till röda mattan i Cannes

Daniel Hallberg och Martin Sööder är redo för Cannes
Daniel Hallberg och Martin Sööder är redo för Cannes

Martin Sööder och Daniel Hallberg är reklamarna som spelar sig själva i Ruben Östlunds nya film The Square.
I helgen tävlar filmen i Cannes och amatörskådisarna flyger ner för att gå på röda mattan.

ANNONS

Den här artikeln publicerades första gången 19 maj

Den mintgröna heltäckningsmattan sätter sin prägel på hela sjunde våningen där reklambyrån Kings kontor på Sturegatan i Stockholm ligger. Här trampar reklamarna Daniel Hallberg och Martin Sööder omkring på vardagarna. Men på lördag 20 maj byts mattan ut. Istället kommer de, tillsammans med världskända skådespelare som Dominic West och Elisabeth Moss promenera på den röda mattan i Cannes och en av världens viktigaste filmfestivaler.

Smög ut på en casting

Anledningen är att de två amatörskådespelarna har betydande roller i svensk films största framgång på länge: Ruben Östlunds The Square som tävlar om det mest prestigefyllda priset i Cannes.

– Det så känns otroligt roligt, och stort, säger Martin, som kanske för att det är så fint väder, eller kanske för att han redan gått in i rollen som filmstjärna behåller han sina solglasögon på under hela intervjun.

Att de hamnade i den här filmen från början handlade om att Martin var bekant med Ruben Östlunds casting-agent. De fick reda på att regissören sökte några från reklamvärlden som kunde spela sig själva.

– Så vi smög ut här från kontoret och bort till Roy Anderssons filmstudio som Ruben fått låna, och som ligger väldigt nära vårt kontor, säger Martin

Daniel fortsätter.

– Vi trodde vi skulle vara borta någon timme, men satt vi och pratade och improviserade fram scener i flera timmar.

Som amatörer i en sådan situation, var det obekvämt? 

ANNONS

– Nej, jag tror att vi var mycket hjälpta av att ha varandra hela tiden. Vi är ju inte bara kollegor utan har umgåtts som vänner länge också, säger Martin.

De berättar att Ruben Östlund letade efter typisk reklamspråk, när man använder det och hur man säger det.

Var är det för språk? 

– Ord som vi använder hela tiden utan att tänka på det. Som exempelvis, differentiering, mediebrus – typiska klichéer som vi ändå använder helt enkelt, säger Martin.

Dissar sig själva

De fick rollerna, som tillskruvade versioner av sig själva: Supercyniska PR agenter i en hänsynslös bransch som hjälper en konsthallschef med marknadsföringen av ett verk. Mycket mer än så går det inte att säga om filmen innan premiären. Men både konst– och pr-branschen får sig en rejäl känga av regissören.

Hur är det att göra parodi på sig själv och dissa sin egen bransch på film?  

– Jag tänker att vi har så pass mycket självdistans till vad vi gör att det funkar. Vi gör reklam, inte konst även vi tar vårt jobb på stort allvar så lever till viss del i en egen bubbla på jobbet – det måste man kunna driva med, säger Martin

– Dessutom är det nog så att våra karaktärer är de enda som kommer undan med hedern i behåll. Eller jag tror det, vi har ju inte sett filmen ännu. Eller vid närmare eftertanke, stryk det. Vi får nog oss en rejäl känga vi med säger Martin.

Har ni fått blodad tand? 

– Ja, absolut. Det var fantastiskt att jobba med Ruben eftersom han var så seriös och noggrann. En tagning på 30 sekunder kunde få ta en hel dag. Men vi upptäckte också att estetiska former har liknade processer. På ett sätt är det en lek, man testar sig fram genom att vända upp och ner på allt, säger Daniel.

 

Fakta

Vit smoking gäller

Vad kommer ni att ha på er? 

Vit smoking (Daniel) Mörkblå smoking (Martin)

Vad ser ni mest fram emot? 

Martin: Jag är ett stort fan av teveserien the Wire så att få träffa Dominic West (skådespelare som gör rollen som Jimmy McNulty i The Wire och som också är med i the Square, reds anm.) Det är nästan Obama-klass på det.

Daniel: Och att äntligen få se filmen, och sen mingla på platser som man vanligtvis inte släpps in på.

 

Sturegatan 10, Stockholm, Sverige