Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

7 höjdpunkter på latinamerikanska filmfestivalen som firar 5 år

A Girl's Band, Los miembros de la familia, Animal.
A Girl's Band, Los miembros de la familia, Animal.

Den latinamerikanska filmfestivalen Panoramica fyller fem år. Under sex dagar visas totalt 28 filmer runtom i stan.

ANNONS

Under sex dagar i september visar Panoramica en mängd latinamerikanska filmer på  Bio Rio, Zita Folkets Bio, Skärisbiografen (Skärholmen) och Bio Valentino vid Mariatorget.

Årets festivaltema är Gränser. Här vill man belysa de osynliga gränser och barriärer som utsatta grupper kämpar mot varje dag i regionen.

Många Sverigepremiärer

Festivalen invigs med Sverigepremiären av Joanna Reposi Garibaldi dokumentärfilm Lemebel.  Fjorton av de nitton långfilmerna som visas har premiär här i landet under festivalen och bland regissörerna hittas lika många kvinnor som män.

Nytt för i år är bland annat ett kortfilmsprogram som satts ihop med CinemAfrica, där skildras afro-latino kvinnors identitet genom musik, dans och poesi. Dessutom kommer fyra internationella gäster på besök med sina filmer.

Traditionsenlig fest

Och det är inte bara film på schemat, den 21 september bjuder Panoramica in till traditionsenlig fest på Bar Brooklyn i Hornstull.

Från klockan 21.30 firar man fem år som filmfestival med latinamerikanska toner, DJs och andra överraskningar. 

När: 17-22 september
Var: Bio Rio, Zita Folkets Bio, Skärisbiografen (Skärholmen) och Bio Valentino vid Mariatorget

Här hittar du hela programmet.

ANNONS
Fakta

Höjdpunkter under festivalen

Panoramicas festivalkoordinator Johan Fogde Dias tips: 

Animal
Visas 18 september, kl 17.30, på Bio Rio

En rafflande thriller om den konservativa Antonio Decoud vars öde tvingar honom att handskas med en oväntad situation som skakar om hans liv. Han måste överge allt han tidigare trott på för att följa den mest basala instinkten; den djuriska, för att rädda sitt egna liv.
Regi: Armando Bó, 112 min, Argentina, Sverigepremiär

Kortfilmspaket
Visas 19 september, kl 18.15, på Skärisbiografen

Sex kortfilmer från sex av Mexikos främsta dokumentärfilmare ger en uppdaterad verklighet och bild av dagens Mexiko. Filmerna gjordes till New York Times plattform Op-Docs och tar upp några av de viktigaste frågorna i landet, allt ifrån hur det är att barn till narkotikahandlare till hur det är att vara huvudstadens enda avloppsdykare i ett storstadsområde med 21 miljoner invånare.
Olika regissörer, 70 min, Mexiko, Sverigepremiär

Los miembros de la familia
Visas 20 september, kl 20.00 på Bio Rio

En fantastisk mörk komedi med coming-of-age tema om syskonen Lucas och Gilda som blir strandsatta och tvingas umgås mer än väntat med varandra i den avfolkade kustbyn där de kom för att försöka uppfylla sin mors sista önskningar. Regissörsbesök!
Regi: Mateo Bendesky, 86 min, Argentina, Sverigepremiär

Latinamerika i dag (seminarie, work-in-progress & filmdag på Bio Valentino)
Heldag på Bio Valentino, 21 september, kl 13.00-18.00

Under hela lördagen arrangeras festivalens första work-in-progress med kommande filmer skapta av regissörer med en fot i latinamerika och sverige. Temat för dagen är den latinamerikanska diasporan och fortsätter med ett filmpaket tillsammans med filmfestivalen CinemAfrica som utforskar kopplingen mellan de två regionerna genom tre filmer. Dagen avslutas med mingel.

Festivalfesten
21 september kl 21.00 på Bar Brooklyn

En återkommande favorit är Panoramicas årliga festivalfest med inbjudna latinamerikanska DJs som skakar om dansgolvet på Bar Brooklyn. Fri entré fram till 21.30.

A Girl’s Band
Visas 22 september, kl 13.15 på på Skärisbiografen

Efter sex år som basist i det argentinska electro-pop bandet Yilet, bestående av tre kvinnor, bestämde sig Marilina Giménez för att byta ut musiken mot kameran. I A Girl’s Band berättar musikband som Yilet, Las Kellies, Kumbia Queers, Paula Mffía och Miss Bolivia om hur det varit för dem att verka inom en mansdominerad och sexistisk musikindustri. Regibesök!
Regi: Marilina Giménez, 85 min, Argentina, Sverigepremiär

Wind Traces
Visas 22 september, kl 19.00, på Zita Folkets Bio

Mamman Carmen är djupt deprimerad efter sin mans död. I sin förnekelse får hon även sina barn att tro att deras far kommer att återvända en vacker dag. För Daniel, den yngsta brodern, går fantasin allt längre i sin egen värld, medan hans äldre syster Ana får ta den vuxnes ansvar, även fast hon bara är ett litet barn….
Regi: Jimena Montemayor, 93 min, Mexiko, Sverigepremiär

Stockholm, Sverige