Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

35-årig mardröm hyllas på biograf

Orvar har varit rädd för Poltergeist i 35 år.
Orvar har varit rädd för Poltergeist i 35 år.

Det oförklarliga är trendigt. Efter succén med Sveriges radios Ufo-podd hyllas nu spökfilmen Poltergeist på bio.
Filmexperten Orvar Säfström berättar hur filmen skrämt honom i 35 år.

Det oförklarliga sveper över Stockholm. Inte nog med att UFO-podden från Sveriges radio går som tåget med en särskilt intressant historia om lysande eldklot på himmelen i Vallentuna som gäckade grannar, polis och militär i mitten på 70-talet.

Försvann in i teven

Nu på lördag ska Bio Rio i Hornstull  visa Speilbergs skräckfilm Poltergeist för att fira att det 35 år sedan filmen hade premiär. Historien om det hemsökta huset där en familjs yngsta dotter sugs in i teven har genererat mardrömmar sedan dess.


Mer filmtips från Allt om Stockholm:


Hotade familjen

– Poltergeist var ju en sån film man såg när man egentligen var lite för liten, så den har etsat sig fast som en av de riktigt obehagliga filmerna från min barndom, säger filmexperten Orvar Säfström som dessutom kommer att medverka på filmkvällen i egenskap av skräckfilmsmusiks-dj.

– Det är ju en spökfilm, men istället för att den utspelar sig i dammiga korridorer på någon herrgård på landsbygden har spökena tagit sig i en vanlig familj och hotar både barn och familjelivet.

Rädd för spöket

Men Orvar Säfström, som sett om filmen flera gånger menar att den fortfarande är läskig

– Som vuxen har den andra dimensioner. Inte bara rädsla utan den är också sorglig. Som barn är du rädd för spöket, men som vuxen är du istället rädd för att spöket hotar det du försöker skydda som mest.

Fler 35-åringar

1982, året som Poletergeist kom ut var för övrigt ett enormt bra år för sci-fi, skräck och fantasy.

– Bladerunner, The thing, E.T, Tron och Star Trek 2 för att bara nämna några.Och alla gick upp på bio Jag tror aldrig vi får se något liknande igen, säger Orvar,

Orvar Säfström kommer också att vara värd för ytterligare ett skräckfilmsevent när han tillsammans med Kungliga filharmonikerna presenterar extra obehaglig musik från skräck-och övernaturliga filmer genom åren.


Läs även vårt reportage om Lasse i Hagsätra som har försökt fånga röster från andra sidan i över 30 år

 

Bio Rio, Hornstulls strand, Stockholm, Sverige