Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

”Skrattet sitter i väggarna” – Magnusson om sin Hasse & Tage-film

Filmen om Hasse & Tage, en kärlekshistoria är gjord av Jane Magnusson

Hasse och Tage fick både högern och vänstern att skratta och idéer, manus och sketcher skrevs i den lilla stugan i Vitabergsparken.
Jane Magnusson gjort en film om komikerduon – med utgångspunkt i skrivarstugan.

ANNONS

Det lilla röda trähuset från 1700-talet i Vitabergsparken, nära Renstiernas gata, var basen för Svenska Ord AB. Hans Alfredsson och Tage Danielssons bolag, som då var ett av landets största nöjesimperium med bara tre anställda.

I den lilla kåken arbetade de tillsammans med Mona Haskel, som var firmans sekreterare och allt-i-allo. Hennes kontor låg i en före detta vedskrubb intill köket.

Hasse Alfredsson, Tage Danielsson och Mona Haskel i Svenska Ords Skrivarstuga i Vita bergen. Foto: KG Kristoffersson

Stugan är nav i filmen

Stugan är basen i filmskaparen Jane Magnusson nya film: Hasse och Tage – en kärlekshistoria, som går upp på stans biografer 6 september.

Filmen skildrar vänskapen hos komikerduon. Privata filmer visas upp för första gången och varvas med intervjuer med allt från familjemedlemmar till politiker som fick berätta hur det kändes att bli lyteskomik.

Jane Magnusson framför skrivarstugan. Foto: Max Ragnér

Intervjupersonerna i filmen fick alla frågan om de kunde vara med och rusta upp i stugan. Före detta statsministern Ingvar Carlsson dammsög, Stellan Skarsgård gjorde om på utedasset. Alla gick med på att städa, utom Jan Guillou.

ANNONS

– Det är på sin plats ändå. Det känns i sin ordning, säger Jane Magnusson.

Vad tror du stugan betydde för Hasse och Tage?

– Mycket handlade nog om att det var skönt att komma bort från allt och skapa med sin bästa vän. Det var deras oas.

Hasse Alfredsson berättar i filmen hur den ena av dem brukade sitta vid skrivmaskinen medan den andra vankade runt i rummet eller satt i en fåtölj och kom med idéer.

Vissa dagar blev det bara ett tomt ark i skrivmaskinen, medan andra dagar skrevs till exempel ett manus till Mosebacke Monarki, som var ett av duons program.

I köket var det ofta Hasse Alfredsson som stod för matlagningen. Mona Haskel diskade, berättar hon i filmen. Foto: KG Kristoffersson

”Sitter skratt i väggarna”

Jane Magnusson beskriver stugan som smått magisk.

– Så fort folk kliver in där så blir de glada. Det sitter skratt i väggarna där, man blir på gott humör.

Hasse och Tage limmade ihop Sverige. Går det som komiker att göra det i dag?

– Det var en annan tid. Det är som Stellan Skarsgård säger i filmen, att Sverige var en monokultur. När Hasse och Tage var i tv såg alla det. De var en del av vårt gemensamma medvetande.

En stor skillnad nu mot då är också samhällsklimatet.

– Då fanns det en så stark framtidstro. Man behövde inte vara så arga på varandra. Det känns inte som om vi har den stämningen i dag. Att det är en mer dystopiskt nu.

Håller deras komik än?

– Ja, annars hade jag inte gjort filmen. Alla skämt håller inte, men det de tror på håller. Humanismen, och att tro på en ljusare framtid.

Hasse och Tage var vänner i 30 år. De träffades på en studentfest där Hasse tappat bort sin hatt, Tage erbjöd honom sin basker. Foto: Nordisk film

Vitabergsparken, Stockholm, Sverige